znižanje plače
Zaključuje se mi porodniška in šla sem na sestanek o tem, kdaj se bom vrnila nazaj. Imamo novega direktorja (tujca), ki je moje prejšnje delovno mesto preselil v drugo državo, saj sem omenila, da z dvema majhnima otrokoma zelo težko potujem v tujino po min. 3 dni na teden. Ponudil mi je drugo delovno mesto, plačo pa mi je noro znižal (neto še nisem zračunala, pride pa ca. 500 € manj). S tako plačo ne morem plačati niti vrtca. CSD itak gleda dohodke iz predlanskega (lanskega?) leta, tako da tu nimam kaj praskati. Kaj naj naredim? Mi sploh lahko toliko zniža plačo? Mož je na minimalcu…
Žalostno, da je tako, da tudi, ko pride tujec, zna le razbrati, kako se pri plačah v naši Sloveniji je potrebno pogovarjati. Ker se v tej naši Sloveniji primerjamo povsod naokrog s standardi, pri plačah pa na vseh koncih škripamo. In ni ne duha ne sluha o primerljivosti pri slednjem. Le v negativni smeri, ko se pač primerjamo, kako je drugje. In da moramo tudi mi biti takšni. Kako se pa dviguje pri nas standarde, je pa tudi druga pesem. In na podlagi česa.
Kot ti je razložil že Rogi, imaš velik riziko, s tem, da lahko ostaneš tudi brez posla. Če velja, da v sili hudič še muhe žre, se pač z možem pogovori in podajta na mizo pluse in minuse in kako bi se izšlo na eni ali drugi strani. Ker sprašuješ, kaj storiti. Če je novo delovno mesto kot osnovno izhodišče, se ti plača res lahko zmanjša za kar nekaj stotakov evra.
Problem pa lahko nastane tudi, ne samo iz vidika, ki ga je navedel Rogi, ko bo eden ali drug otrok bolan in bo treba na bolniško. Kar bo delodajalcu predstavljalo dodatne stroške in nekoristi. Ker v teh časih nihče ne razume in bi moral delati tudi s 40 vročine, samo da si tam, pa če niti pokonci ne moreš stati. Ali na drugi strani, ker v trenutnih razmerah otroci predstavljajo breme takšno ali drugačno, ko gre za primanjkljaje v kapitalnem delu. Tako nekih plusov nimaš, četudi zelo dobro delaš. Kar ta tvoj novi delodajalec še ne ve. Ker želijo imeti le sto in več procentne delavce.
Z možem se vsedi, plusi in minusi in nato odločitev. Druge ni.
Upam, da bo vsaj približno dobro za vse, kako se bo izšlo. Rožnato pa ne bo. V nobenem primeru.
Forum je zaprt za komentiranje.