znate parkirati bočno?
Ej, ne znam. Razen, če je ful velik prostora, pa še pol avto precej na cesto štrli, stoji postrani, ali pa rine v pločnik. Grem rajši dlje peš, sam da mi ni treba bočno parkirat. Sicer znam pa voziti samo avto, ki ima avtomatično prestavljanje. Zadnji avto z ročnimi prestavami sem vozila pred 17 leti v avtošoli. Grozno, saj vem… sam če mi ni treba…
Tole je veliko bolj problematično. Svetujem ti, da se zadevo čim prej naučiš, po možnosti že jutri. Brez tega sploh nisi za na vsako cesto. S parkiranjem je tako, če ne znaš, pač ne parkiraš. Speljevati z ročno pa moraš znati, ker v določenih situacijah nimaš možnosti izbire.[/quote]
In za katero cesto po tvojem nisem? In kje človek nima izbire? Izpit imam že 15 let, od tega zadnjih 12 let sigurno nisem speljevala z ročno, pa kaj. Zaradi tega še nikoli ni bil nihče ogrožen, ne v mojem avtu ne v drugih.
znam:)))
me večkrat pohvali moj mož, pa tudi to sem se navadila, da kjerkoli parkiram, parkiram vzvratno, ker pol gre lažje ven, pa tudi tako je pravilno.
p.s. naj povem še nek hec; ko sem bila v avtošoli ( pred XY leti), me inštruktor pelje na prazno parkirišče, ki je imelo talne oznake za parkiranje (bokse), pa mi reče, naj tu obrnem. On je seveda mislil, da bom obrnila tako, da bom vzvratno parkirala v boks in potem odpeljala v drugo smer, jaz pa si stvar poenostavim in kolikor je parkirišče široko naredim en veeelik krog in na drugi strani ven:)))) tisti dan sva šla še samo na pijačo pol pa domov!
Znam in tudi non stop prakticiram, ker so tako majhna (ozka) parkirna mesta, da je bolje bočno parkirati zaradi potencialnih udarcev z vrati drugih avtov.
Se pa da to čisto matematično naučiti, jaz se še spomnim recepta mojega inštruktorja,
najbolj pomembna je ob tem uporaba ogledal in občutek za prostor in dimenzije.
Tole je veliko bolj problematično. Svetujem ti, da se zadevo čim prej naučiš, po možnosti že jutri. Brez tega sploh nisi za na vsako cesto. S parkiranjem je tako, če ne znaš, pač ne parkiraš. Speljevati z ročno pa moraš znati, ker v določenih situacijah nimaš možnosti izbire.[/quote]
Tole pa ne bo držalo. V najhujšem klancu se da komot speljat brez ročne…samo znat je treba…al pa imet avtomatika….
Jaz pa priznam – odkar imam enoprostorca imam probleme z bočnim parkiranjem – se ga niti več ne poslužujem, se raje kakšen krog več zapeljem po parkirišču, da dobim prostor za vzvratno ali čelno parkiranje. Moram nekam na en parking malo trenirati – seveda, ko bo prazen, ker vem, da je tudi bočno parkiranje pomembno, če se nočeš v nedogled voziti – sploh v Ljubljani.
Mene je inštruktorica matematično naučila bočno parkirat:) Poravnaš zadnji del svojega avta tako, da so vzglavniki na tvojih zadnjih sedežih vzporedni z zadnjim delom avta, ob katerem stojiš in za katerim boš parkiral. Se pravi, vzglavniki tvojega avta in zadnji del drugega avta – poravnano.
Nato volan krepko v levo (ali desno, odvisno, v katero smer parkiraš), odpreš kot 45 stopinj (hja, tu je treba malo občutka – a načeloma tako, da dobro vidiš tablice od avtomobila, za katerim boš parkiral). Nato, če si predaleč, zravnaš kolesa in greš še malo ritensko, toliko da si cca pol metra od roba pločnika. Nato pa volan krepko v nasprotno smer in hop, se pospraviš noter.
Je pa res, da je treba pogruntat vsak avto posebej – ko sem dobila svoj avto, sem sprva delala napako, da sem bila sicer v nulo parkirana, lepo naravnost, a pol metra od robnika:)) Sem dojela, da moram še malo globlje nazaj proti pločniku, ker ima ta avto očitno krajši zadek, in sedaj ni panike.
Ena varianta je tudi, da z zadnjim delom avta, za katerim boš bočno parkiral, poravnaš sredino svojega zadnjega okna. Tako se lahko izogneš temu, da moraš potem popravljati globino in riniti še naravnost nazaj not, da se približaš tistemu cca pol metra od roba pločnika.
Mene je dobro naučila, ker sicer nisem noben genij za avto; bočno kar v redu parkiram, res pa je, da bolj malo vozim in če dolgo nisem v avtu, padem ven. Samo potem itak spet pridem not, moram, ker parkiram na naši ulici, kjer je parkiranje možno samo bočno.
In za katero cesto po tvojem nisem? In kje človek nima izbire? Izpit imam že 15 let, od tega zadnjih 12 let sigurno nisem speljevala z ročno, pa kaj. Zaradi tega še nikoli ni bil nihče ogrožen, ne v mojem avtu ne v drugih.[/quote]
Za tabo pa ne bi rada vozila v kakem klancu. Poznamo take, pol pa speljuje in vsakič za 10 cm nižje, nazadnje pa konča na tvoji haubi. Pa nič kriva seveda, si kriv ti, ki si zadaj. Beda….
In za katero cesto po tvojem nisem? In kje človek nima izbire? Izpit imam že 15 let, od tega zadnjih 12 let sigurno nisem speljevala z ročno, pa kaj. Zaradi tega še nikoli ni bil nihče ogrožen, ne v mojem avtu ne v drugih.[/quote]
Za tabo pa ne bi rada vozila v kakem klancu. Poznamo take, pol pa speljuje in vsakič za 10 cm nižje, nazadnje pa konča na tvoji haubi. Pa nič kriva seveda, si kriv ti, ki si zadaj. Beda….[/quote]
seveda si kriva ti, ki si zadaj….si že slišala za varnostno razdaljo!??
Za tabo pa ne bi rada vozila v kakem klancu. Poznamo take, pol pa speljuje in vsakič za 10 cm nižje, nazadnje pa konča na tvoji haubi. Pa nič kriva seveda, si kriv ti, ki si zadaj. Beda….[/quote]
Zato ste pa popolnoma krivi tisti, ki se pred semaforjem ali v klancu napopate drugim direkt na rit…in čist prav je tko da je vedno kriv tisti, ki se zaleti od zadaj….varnostna razdalja ni za brezveze..
To je čisto pravilno ravnanje. Če bi to naredila na izpitu, je edino prav. Treba je iti po najbolj enostavni možni poti, razen če ni izrecno drugačnih navodil.[/quote]
Ja,to že, ampak on me je peljal na prazno parkirišče zato, da je bolj “varno” za učit. On si je “narisal” parkirane avtomobile, jaz pa ne, ker jih dejansko ni bilo:))
To je čisto pravilno ravnanje. Če bi to naredila na izpitu, je edino prav. Treba je iti po najbolj enostavni možni poti, razen če ni izrecno drugačnih navodil.[/quote]
Ja,to že, ampak on me je peljal na prazno parkirišče zato, da je bolj “varno” za učit. On si je “narisal” parkirane avtomobile, jaz pa ne, ker jih dejansko ni bilo:))[/quote]
Ja, ja, to razumem, da je on imel v mislih avtomobile:))) samo bi inštruktor to moral povedati, biti jasen pri tem, kaj pričakuje – ker se spomnim svojega inštruktorja, ki mi je pravil, kako se je za glavo držal, ko je ena na izpitu začela na parkirišču takole nekaj v bokse obračat, ko ji je izpitnik rekel, naj obrne smer – v bistvu bi pa morala samo naokrog zapeljat.
Tudi “znajti se” je del dobrega šoferja in izogibanje tveganju. Zakaj riniti v bokse, če je plac odpredaj, da zaokrožiš mimo? Verjamem, da je tvoj inštruktor hotel vaditi na praznem parkirišču, samo bi moral reči, kaj pravzaprav želi od vaje.
Ampak važno da sta šla potem na pijačo:)))
Forum je zaprt za komentiranje.