Najdi forum

Splash Forum Arhiv Knjižni molji in pravopis Znanstvena fantastika v literaturi

Znanstvena fantastika v literaturi

Imate radi ZF? Poznate slovenske avtorje ZF, so vam všeč? Vašega mnenja bomo veseli tudi v Knjižnem koktajlu. Več o tem kmalu tudi na MON.

_____ [b][url=http://eepurl.com/cAqPQX]Naroči se na ZStripe[/url] - ne, niso naprodaj :) So zastonj.[/b]

Nihče ne bere ZF? Če da, kaj ste nazadnje prebrali?

_____ [b][url=http://eepurl.com/cAqPQX]Naroči se na ZStripe[/url] - ne, niso naprodaj :) So zastonj.[/b]

Vid Pečjak in Miha Remec, morda še kdo, ki se ga zdaj ne spomnim. Remec se mi zdi zelo dober. Je pa res že cela večnost, odkar sem nazadnje prebrala kaj ZF.

Berem zf in prav tako fantazijske romane(večinoma tuje),vendar še vedno čakam na izvirno hudo dober roman v tej branži izpod slovenskega peresa.
Knjige si najprej sposodim v knjižnici ,če so mi všeč jih potem vse tudi kupim.

Jaz imam bolj malo izkušenj z ZF, sploh nisem vedela, da so tudi slovenski avtorji tega žanra.

Imate radi ZF?
Da. Čeprav zadnje čase preberem veliko več fantazijske literature. Se opravičujem, vendar ali je avtor te teme tu mislil na ZF kot žanr ali oznako pod katero v knjižnicah dobimo tako fantazijsko in znanstvenofantastično literaturo ter vse njune podžanre, saj bi bil potemtakem odgovor na naslednje vprašanje nekoliko daljši.

Poznate slovenske avtorje ZF?
Remec, Pečjak, Dušan Dim (Oprostite, vaše živ­ljenje ne obstaja) … in drugi.

So vam všeč?
Ne da bi imel karkoli proti njim, vendar v roke večinoma vzamem tuje avtorje tako, da bi le s težka dal kak odgovor.

Mislila sem konkretno ZF, čeprav jo je včasih težko ločiti od fantazijskih romanov.
Kateri ti pa je od tujih najljubši?

Ja med tujimi je kr nekaj dobrih:
Douglas Adams: Štoparski vodnik po Galaksiji in Dirk Gently
Stanislav Lem: Zvezdni dnevnik Ijona Tihega
Kurt Vonnegut: Klavnica pet, Sirene s Titana, Mačja zibka
Frank Herbert: Dune (serija)
William Gibson: Nevromant
Isaac Asimov: Jeklene Votline, Golo sonce in Roboti jutranje zore
Arkadij Strugackij in Boris Strugackij: Piknik na robu ceste

Če veliko bereš je težko reči, da ti je ta in samo ta roman najljubši, saj obstaja veliko izvrstnih romanov. Seveda so zgoraj našteti avtorji napisali še vrsto drugih romanov, a jih žal še nisem uspel prebrati, zaradi česar jih nisem izpostavil.

Od ZF avtorjev, ki jih imam na jedilniku za naslednja leta pa so še:
Paolo Bacigalupi: The Windup Girl
China Miéville: Perdido Street Station
Patrick Ness: Hrup in Kaos

Drugače pa sem v prejšnjem letu tudi sam pisal mladinski roman z elementi ZF-ja, ki pa je trenutno v postopku revizij.

V zadnjem času sem prebrala ZF roman Beluge, slovenskega avtorja Žiga Žigona. Je njegov prvenec, zelo zanimiv. 🙂 Priporočam!

ZF sem svojčas zelo rad in v obilici prebiral, večinoma v angleškem jeziku. Vendar je se je tako izrazoslovje kot vsebina v zadnjih dvajsetih letih izjmeno stehnologoizirala, da enostavno več ne razumem dobro, ker je čtivo postalo prezahtevno; zato sem se preusmeril predvsem na branje tim. urban fantasy. Tudi če pogledam, sicer zelo kvaliteten gornji izbor Timulusa, je prva skupina avtorjev izpred najmanj dvajset pa tja do štirideset in več let, kar so izdali navedene knjige (mimogrede, vse so zelo dobre in tudi ne zahtevajo specialnega znanja ter jih priporočam). Druga grupa avtorjev pa je sodobna in npr. Mieville je izjemno dobra avtorica, vendar je bilo branje njenih del v angleščini za mene hud napor, tako da je danes več ne berem. Skratka, ZF pač sledi razvoju, tako v tematiki kot slogu in dikciji, vendar vsaj za mene je postala zaradi predpogoja poznavanje “in” izrazoslovja enostavno prezahtevna. Npr. Heinleina lahko bere vsak, Necromancerja pa lahko razumejo le tisti, ki poznajo računalniško izrazoslovje in še druga področja.

Slovenska ZF je bolj borna kar je zaradi majhnega števila ljubiteljev in posledično majhnega števila pisateljev do neke mere razumljivo. Pečjak je prijetno branje bolj za otroke, Remec bolj za odrasle, vendar nekega Vladimira Bartola med slovenskimi ZF avtorji ni in dvomim da bo; ker enostavno ni publike, ni neke tradicije in posledično s tem ni niti odmevnosti niti prodaje.

Najboljša knjiga znanstvene fantastike Endgerjeva igra. Sploh za moške. Drugač pa so carske tud knjige od Michaela Chrichtona pa takih.

Zelo zanimiva tema. In seveda forum v celoti .
Do danes za forum “Knjižni molji” sploh nisem vedel . Res, da ga tudi iskal nisem …
Praktično se nisem premaknil s foruma “Ženski in moški čvek”, kjer občasno v temi “Poezija” objavim kakšno svojo pesem.

V življenju sem prebral kar nekaj znanstveno fantastičnih romanov in zgodb. Res jih ni bilo malo …
O najboljši knjigi, ne glede na žanr ali tematiko je zelo težko razpravljati, ker so okusi sila različni.
Zame mora tudi žanrska, v tem primeru ZF literatura, vsebovati kvalitetne značilnosti, ki tudi v “main stream” literaturi ločijo vrhunska dela od povprečnih. Nisem sicer nikakršen strokovnjak za te stvari in se tudi ne čutim poklicanega, da bi sestavljal kakšno “top listo”, ampak sedaj v tem trenutku mi na misel po moji lastni oceni pridejo štirje romani, ki so me res navdušili – toda od branja je preteklo že kar precej let :

– Mary Doria Russell : The Sparrow
– Clifford Simak : Way Station
– Ursulla Le Guin : The Left Hand of Darkness
– Stanislaw Lem : Solaris

Žal sta le zadnja dva romana na voljo v slovenskem prevodu, prva dva pa poleg izvirnika tudi v hrvaškem oziroma srbskem jeziku .

Če bi se moral odločiti le za en sam roman, bi se zelo težko med “The Sparrow” in “Solaris” .

No, slovenske avtorje sem pa v svojem prejšnjem komentarju žal popolnoma preskočil in pozabil, ker nisem dovolj natančno prebral prvega prispevka .

Zame daleč, daleč najboljši med domačimi ZF avtorji : Miha Remec .
Ne morem trditi, da sem prebral čisto vse, kar je napisal, ampak vsakič znova me je navdušil …

New Report

Close