Najdi forum

Splash Forum Arhiv Knjižni molji in pravopis ZNANO ali POZNANO

ZNANO ali POZNANO

Lep pozdrav vsem skupaj!

Že dolgo me muči naslednje vprašanje.
V Delo-vih časopisnih prilogah Polet in Vikend (morda tudi v drugih – vendar jih ne berem) so nehali uporabljati besedo ZNANO in jo striktno nadomeščajo z besedo POZNANO!
Ali ni to, kot smo včasih temu rekli, hrvatizem? Ali je z besedo ZNANO po novem kaj narobe? Čudno se mi zdi, da nihče ne po****i. Vikend (kakšno lepo slovensko ime) izhaja v 220.000 izvodih in ga torej prebere (če verjamemo statistiki – 4 ljudje eno revijo), skoraj milijon ljudi.
Besedo ZNANO so nehali uporabljati tudi pri določenih TV postajah, pri prevodih – podnaslovi in jo nadomeščajo z POZNANO.

No, da ne bom preveč filozofiral sem iz zadnjih dveh Vikendov na hitro izbral nekaj primerov. Tole sem našel v dobre pol ure:

Vikend št. 627, izšel 3 decembra 2004:

Stran 13, ocena filma Bridged Jones, avtor: Dražen Štader;
Vsem dobro POZNAN ljubezenski sendvič, drugič.

Stran 26, vsebina oddaje Nočni program, avtor ?;
Prvi slovenski redni univerzitetni profesor za področje gibne umetnosti, dr. Henrik Neubauer, bolj POZNAN kot operni režiser, koreograf, zdravnik, publicist, zgodovinar opere in baleta, je letos dopolnil 75 let.

Vikend št. 628, izšel 10 decembra 2004:

Stran 4, Korak pred animiranim Jackom Nicholsonom, avtor Mateja Košir – urednica;
Janez Bulc je bil namreč nekdaj bolj POZNAN pod imenom Neverjetni.

Stran 17, Zgrešiti skoraj ne morete, avtor: Nikolaj Pečenko:
Ali z drugimi besedami, nikar si pri izbiri po nepotrebnem ne otežujte življenja, predvsem pa vedite, da zgrešiti, vsaj dokler ostanete pri dobro POZNANIH znamkah, skoraj ne morete.

Stran 55, Lov za izgubljenim zakladom, avtor: vž – ? –Vita Žnidarič;
Dr. Anton Velušček iz ZRC SAZU nam je povedal, da odkritje najstarejšega in najbolj POZNANEGA kolišča sega v leto 1953.

Torej prosim vas, da mi poveste ali je z mojim »čutom« za slovenski jezik kaj narobe, oziroma kaj je zadaj: POZNANO ali ZNANO.

Zakaj ste zbrisali moj odgovor na zgornji post????

Nisem brisal, očitno se sploh ni pojavilo v forumu. Kajti na tem forumu nihče ničesar ne briše, razen če sem naknadno opozorjen na kakšno nepravilnost. je pa možnost, da je kakšno sporočilo izginilo, če je bilo spisano v času, ko smo presatvljali bazo na drug računalnik.

če je bilo to to, potem se iz srca opravičujem, saj je nujno, d asistem preuredimo tako kot je treba, kajti sporočila se vrstijo iz sekunde v sekundo, kar seveda vedno bolj obremenjuje računalnike, vi pa to občutite kot počasnost ali pa ne vidite forumov, kar pomeni, da je preveč poverzav na sistemu.

Še enkrat se opravičujem, če je ravno takrat izpadlo vaše sporočilo.

primož

************************************************************************************* www.mgc-bistrica.si Nihče ni tako bogat, da ne bi koga potreboval in nihče tako reven, da ne bi bil nekomu potreben. [url]https://www.facebook.com/med.over.net[/url]

Tudi novinarji so – podobno kot mladina – dovzetni za novosti. Ko nekje slišijo novo besedo, jo začno tudi sami uporabljati, da ne bi bili dolgočasni in staromodni, pri tem pa očitno premalo mislijo na nas, starokopitne bralce in poslušalce, ki doživljamo travme ob vsaki spremembi, pa čeprav jo morda novi pravopis celo dovoljuje.

V naštetih primerih beseda POZNANO name deluje kot podatek, da se avtor požvižga na lepoto, nedvoumnost in čistost našega jezika.

>V naštetih primerih beseda POZNANO name deluje kot podatek,
>da se avtor požvižga na lepoto,

Bolje pozno, kot nikoli, pravijo:-)
Slučajno sem naletel na tole in ker sem eden od citiranih avtorjev, sem šel tako pogledat, kaj sem v resnici napisal. In lahko rečem, da je avtor lepo napisal znano, lektor na Delu pa popravil v poznano. Ne torej prehitro obsojati avtorjev.

Nikolaj.

Po mojem občutku je vsekakor boljša varianta “To je splošno znano …” kot “To je splošno poznano …” in sploh ni razloga, da bi se to popravljalo.

Ha, kako se včasih začne debata na prastaro temo. 🙂
Je že tako, da SP označuje besedo poznan kot starinsko, namesto nje pa svetuje znan.

Zakaj na Delu popravljajo/so popravljali znan > poznan, vedo samo oni. Vsaka časopisna/medijska hiša ima nekaj svojih dogovorov, ki se jih držijo (nekaterih tudi kot pijanec plota, čeprav so skregane z logiko zdrave pameti), odtod torej popravki, ki se nekomu zdijo primerni, drugemu neprimerni, tretji pa sprašuje, zakaj tako. 🙂

New Report

Close