zmanjševanje davčne osnove – prodaja
Pozdravljeni. Zanima me sledeče – s partnerjem sva kupila stanovanje v grobem stanju – potreben bo ogromen vložek. Ker bova stanovanje v bodočnosti mogoče prodajala, me zanima, ali se morajo računi za nakup materiala, vzdrževanje itd., glasiti na naslov stanovanja v katerega se investira, ali je dovolj, da se glasijo na lastnika, čeprav ima naslov stalnega bivališča drugje – npr.Merkur upošteva stalno bivališče in se drugače na da zmeniti – Merkurjeva kartica. V katerem primeru se računi pri prodaji upoštevajo pri zniževanju davčne osnove.
Zanima me tudi, katere investicije se upoštevajo – ali v to spada tudi menjava zunanjih in notranjih vrat, oken, nakup plinske peči..
Ali je pri zniževanju osnove določena zgornja meja (%) zmanjšanja, ali dejanska vrednost investicije.
Upam, da ste me razumeli.
Hvala za nasvete in lep pozdrav.
Računi se morajo glasiti na ime lastnika (bodita pazljiva, če sta s partnerjem solastnika).
Upošteva se investicijsko vzdrževanje (npr. nov pokrov za straniščno školjko ni investivijsko vzdrževanje).
Upošteva se CELOTNO investicijsko vzdrževanje (ni omejitev).
Več o tem si lahko preberete tudi na spletnih straneh davčne uprave (vprašajte virtualno VIDO).
Torej, če prav razumem, je važno, da je na računih napisan ime in priimek lastnika, naslov bivališča pa ni pomemben. Na kupoprodajni pogodbi pa je kot lastnik napisan partner. Kot solastnica v pogodbi nisem napisana. Ali sem v primeru (v pogodbi samo partner lastnik, imava skupno gospodinjstvo, nisva pa poročena), če se razideva enakovredno partner pri lastništvu stanovanja. Naj samo omenim, da sem pri plačevanju hipotekarnega kredita soplačnik.
Hvala tudi tokrat za pomoč.
Glede naslova na računih ste razumeli prav. Računi se torej morajo glasiti na lastnika, v vašem primeru na tistega, ki je kot kupec napisan v pogodbi. Če se s partnerjem razideta, pa boste vi morala dokazovati, kakšen je vaš vložek v stanovanje, ali je dejansko sploh obstajala zunazakonska skupnost…, kar iz prakse povedano zna predstavljat velike probleme. Če je stanovanje res od obeh, potem ne razumem, zakaj nista oba napisana na kupoprodajni pogodbi. Lahkomiselnost se ponavadi drago plačuje.
Forum je zaprt za komentiranje.