Najdi forum

Splash Forum Arhiv Delovno pravo in zaposlitev Zmanjšanje denarnega nadomestila za čas brezposelnosti

Zmanjšanje denarnega nadomestila za čas brezposelnosti

Pozdrav,

danes sem klical na republiški zavod, kasneje pa še na lokalno izpostavo in sicer glede zmanjšanja denarnega nadomestila v primeru dela prek avtorske pogodbe. In sedaj ne razumem nič.

Na izpostavi so mi dali informacijo, da znesek ne sme presegati 239 € neto, na državni pa, da znesek ne sme biti večji od 200 € neto in mi nato PREBRALI dva odstavka 67. člena Zakona o urejanju trga dela:

(1) Denarno nadomestilo se zniža zavarovancu, ki v času upravičenosti do denarnega nadomestila med brezposelnostjo opravi delo, za katero prejme ali je upravičen prejeti dohodek iz dela, ki po plačilu davkov in obveznih prispevkov mesečno presega 200 eurov.
(4) Ne glede na določbe prejšnjih odstavkov se znižanje ne izvede, če bi bilo denarno nadomestilo treba znižati za manj kot 20 eurov.

Ker mi to sicer nekaj pove, ne pa zadosti sem, sem vprašal konkretno – glede na to, da sem dobil dva različna podatka, me zanima, ali se mi nadomestilo zmanjša če dobim izplačanih 230€ neto na avtorsko pogodbo.

Svetovalka zavoda je odgovorila, da mi zakon lahko prebere, da pa ga ne sme tolmčiti in mi zato odgovora ne more dat. WTF??!!!???

Mogoče kakšen forumaš ve kaj več in mi lahko pomaga s podatkom?

Lp, Matjaž

Tuki manjka še 3. odstavek, ki pravi, da se zniža nadomestilo za 50% zneska, ki presega 200
EUR.

V tvojem primeru se pravi, bi moralo znižanje znašati 15 EUR, ker pa je to znižanje manjše od 20 EUR, se ne sme izvesti.

Rogi, najlepša hvala. to sem potreboval.
lp

Mene pa še zanima, kdaj se sporoči morebitno plačilo na zavod? Drži, da takrat ko ga prejmeš na račun in ti znižanje uvedejo pri naslednjem izplačilu nadomestila? Ali ti izplačajo poln znesek in ga moraš potem, ko zadevo obravnavajo, naknadno vrniti? Hvala za info, če kdo ve.

Jaz bi zihr prijavil dohodek zgolj, če bi ga prejel oz. ko bi ga prejel. Drži pa, če bi se naknadno izkazalo, tudi že potem, ko sploh ne bi več prejemal nadomestila, da si prejel preveč, da bi lahko zavod prepračilo terjal nazaj. Al pa če se zmeniš s podjetjem, za katerega delaš, da npr. če nadomestilo prejemaš do konca februarja, da ti znesek izplačajo marca, pa ne bo nobenga problema.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close