Najdi forum

Zloraba podatkov

Kaj lahko storiš, če nekdo odpre na gmailu s tvojim imenom in priimkom e-mail in nato v tvojem imenu pošilja razne prijave in pritožbe?

Saj se mora registrirat in napisat password itd.

nič ne moreš

misliš, da imaš unikatno kombinacijo imena in priimka? Čisto verjetno je, da je pač tvoj soimenjak.

Vprašaj informacijsko pooblaščenko Natašo Pirc Musar

Saj tukaj ne gre za zlorabo podatkov. Kako pa lahko dokazes, da ni nekdo drug, ki ima enako ime kot ti, tega naredil?

Kaj naj rece recimo Marija Hrovat, ce nekdo prijavi gmail z njenim imenom? Ja, da je pac ena od drugih 428 Marij Hrovat v Sloveniji registrirala ta naslov.

Mogoce bi lahko – ce bi dokazala, kdo je to registriral (sicer ne vem, kako, ampak recimo) – tozila za blatenje ipd, ampak v glavnem ne mores nic.

Gre se za to, da je nekdo v imenu mojega strica, ki živi v bloku, prijavil upravitelju bloka soseda, ki si je zasteklil balkon, da si je s tem nezakonito povečal stanovanjsko površino.

Stric je potem dobil pisni odgovor upravitelja in debelo gledal kaj je zdaj to.

Jutri bo odšel na policijo in prijavil zadevo.

Tud jaz lahko (če seveda še ni zaseden) registriram mail z naslovom Marija Hrovat. Čeprav nisem Marija Hrovat. Ker mail si pač lahko zmisli, kakršnega si hoče, če je to tuje ime, je pač tuje ime.
Drugače bi bilo seveda, če bi nekje, kjer je potrebno povedat/napisat svoje ime rekla, da sem Marija Hrovat.

Ne razumete:

Nekdo iz bloka, je registriral na g-mailu predal z imenom in priimkom mojega strica. V njegovem imenu (priimek, ime, polni naslov, številka stanovanja) je prijavil drugega soseda zaradi zasteklitve balkona.

Ne gre za naklučje, gre za to, da ta oseba nima toliko jajc, da bi opravila prijavo v svojem imenu, ampak se skriva za mojim stricem in istočasno maže njegovo ime.

Mislim, da je stričeva reakcija prava. Na njegovem mestu bi z zlorabo in s prijavo seznanila tudi upravitelja in soseda.

od kdaj je prijava nepravilnosti mazanje imena?

Ta, ki je to storil, je pač verjetno tudi sosed tvojega strica oz. onega z zastekljenim balkonom…
Zna bit, da se bi ga po IP-ju dalo najti, ker je pošiljal maile…

******************* flo ********************* [img]http://shrani.si/f/2/12B/5r2DR1v/ezgifcom-resize.gif[/img]

No, če je tebi vseeno, da nekdo nekaj v tvojem imenu piše razne prijave, obtožbe, klevete…, mojemu stricu, meni in še marsikomu ni.

Lahko pa mirno javno objaviš svoje osebne podatke, da jih kdo uporabi.

od kdaj je prijava nepravilnosti mazanje imena?[/quote]

Zloraba imena.

Pod mojim imenom nima (in ne sme) nihče ničesar prijavljat, pa če je še takšna nepravilnost. Za takšne zadeve ima vsakdo svoje ime in priimek.

Po mojem gre tu bolj za lažno predstavljanje – če so navedeni vsi stričevi podatki.
In če se ne motim je lažno predstavljanje kaznivo.
Tudi pošiljanje mailov se seveda da izslediti…samo postopka ne vem, po mojem se
vpraša na policijo ali odvetnika.

od kdaj je prijava nepravilnosti mazanje imena?[/quote]

Zloraba imena.

Pod mojim imenom nima (in ne sme) nihče ničesar prijavljat, pa če je še takšna nepravilnost. Za takšne zadeve ima vsakdo svoje ime in priimek.[/quote]
zloraba imena in mazanje imena nista eno in isto.

Takoj na policijo, nič jutri. Jaz bi, če bi to meni naredil, iz principa dala človeka izslediti in preganjati, ne samo, da je kaznivo, to je dejanje pod pasom in taka me najbolj razkurijo.

Vsak lahko odpre mail s poljubnim priimkom in imenom. Do tu ne moreš nič. Če pa se predstavlja za to osebo in uporablja njeno identiteto, je pa kaznivo.
Seveda stričev internetni ponudnik lahko dokazuje samo to, da stric tega v resnici ni poslal. Kako pa dokazat, da je res uni sosed tam?
ZEK govori, da posreduje le, če je podana ovadba na policijo.
Vsaj meni se zdi najboljša varianta – policija.

DVOJINA JE ZAKON!

na Facebooku. Nek model je v mojem imenu odprl portal, dodal sliko itd. Na srečo je obstajal na fb tudi link, kjer smo prijavili zlorabo, pa so moj portal admini po dobrem tednu izbrisali.

Oj,

V bistvu se da tudi iz mejla dobiti IP naslov…

Robert ne sekiraj se,saj pa je že iz e-mail ov lepo razvidno kdo je pošiljatelj.Še kriminalisti so rekli,da nisi ti pošiljal in da imajo osebo,ki je pošiljala sporočila.

Škoda da se je toliko lagalo o tebi,ampak smo vsi resnico vedli.Drž se.

Avtorici članka!

Da je šel stric na policijo prijavit je storil prav!
Nihče med komentatorji ni pomislil na to, kaj pa če ta stric nima računalnika?

Tlele je vse tole.No jaz pa verjamem glavnim sestram in pravijo,da so decembra in januarja morali posredovati policisti in odvetniki,ker je čez negovalni oddelek ogromno pritožb,tudi s strani svojcev poslani so se pritožili ćez glavno sestro.

Kdo si je to izmislil,da si ti pošiljal?Očitno oseba,ki je ljubosumna na tebe,ker si imel ogromno pohval za uspešno delo.Toži ga,saj pa ja cel klinični center ve kdo je pošiljal mejle z negovalnega oddelka.Naša glavna bo z veseljem pričala,kdo je pošiljal.Tega lažnivca pa je lahko sram.

Za zlorabo podatkov,identitete ste si vsi sami krivi.To ti lahk vsak policaj,računalničar pove.Vsi uporabljate socialna omrežja,komentirate po forumih,… In nekdo,ki ve kje ste in ko se mu zamerite Vas spremlja.Pol pa bum,zlorabi vaše podatke,komentira pod vašim imenom in ste tako krivi.
Taki primer smo imeli nedolgo nazaj v bloku.Sosedu smo se pač zamerili,ker vedno ko je bilo potrebno nekaj popravit,obnovit,zamenjat,je samo njegov brat,ki ima privat firmo, bil usposobljen za vsa mojsterska dela in seveda zelo drag.Ker se nismo strinjali,smo se sosedu zamerili,ta pa se nam je na različne načine maščeval.Če smo se pogovarjali pred blokom,je poklical policijo češ da galamimo in delamo nemir.Pač en sosed se mu ni pustil in seveda je tako dobil sodni poziv,kjer po spletu žali soseda in se iz njega norčuje.Slab sosed je za dokaz predložil stavke iz forumov,socialnega omrežja in besede in stavki so se zelo ujemajo z dobrim sosedom.Slab sosed je tožbo dobil,višje sodišče pa razveljavilo,češ da ni dokazov in ponovno sojenje.Novi sodnik,ker mu je bilo sumljivo,da noben ne piše iste stavke,se ne izdaja, sprožil kriminalistično preiskavo.Slabega soseda so izsledili preko internetnega signala,mu zasegli računalnik in resnica je prišla na dan.Slab sosed si je lastil nedovoljene slike,tudi slike sosedov,ki jih je slikal iz balkona,zlorabljal podatke,imel shranjene komentarje soseda in tako je zlorabil identiteto.
Lep obrat.
Tako kot policaj je tudi sodnik rekel,da vedno ko gre za iste stavke,enako pisavo,se ve da gre za zlorabo.Noben ne piše in sestavlja iste stavke in se ne izpostavlja z imenom.
Teh zlorab podatkov je baje malo morje.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close