Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika zlikrofi…ali zlinkrofi..?

zlikrofi…ali zlinkrofi..?

oboje sem ze zasledila. kaj je kaj? menda ni isto? ali kdo ve recept! za oboje-ce je dvoje?! anj

Isto ali ne isto… Meni se zdi, da ja. Je pa to vsekakor bolj primorska jed (oz. idrijska), zato ti bodo naše primorke znale vsekakor več povedati…

No, mi doma (na Štajerskem) delamo tako različico. Testo kot za rezance (moka, jajce, voda – ne vem če da mama tudi malo olja), pustiš počivat, ga razvaljaš in razrežeš na kocke velike ca. 8×8 cm (kot za knedle) in polniš z nadevom. Nadev delamo iz krompirja (neolupljenega skuhaš in ga potem olupiš), krajnskih klobas oz. šunke (ponavadi kar oboje mešano, mleto), na olju popražene čebule, petršilja, sol, poper. Taki “žlinkrofi” se potem kuhajo v vreli vodi (+olje+sol) ca. 15-20 min (pač dokler niso mehki in ne splavajo na površje).

Kaj več ti bodo pa seveda primoke vedele povedati…

kolikor vem ni isto. žlikrofi so primorski t.j. idrijski, žlinkrofi so pa neka dolensja varianta podobna mishikinem opisu. za slednje ne vem tocnega recepta.
za idrijske bi pa slo. torej ,testo je tako kot za rezance. nekaj casa mora pokrito pocivati,potem ga zvaljamo na tanko.

za nadev: krompir kuhan / v olupku/,pretlacimo ga. dodamo preprazeno zaseko,drobnjak /na drobno narezan/, majaron,sol,poper.to premesamo in oblikujemo v majhne kroglice.le-te potem polagamo v ravno vrsto po razvaljanem testu.potem ceznje prepognemo testo,da se zavijejo in po dolgem odrezemo z nozem. med kroglicami pa s prstom stisnemo testo in prerezemo. porem se jim naredi se usesa /stisnes ob strani/ in obvezno luknjico na vrhu. kuhamo jih v osoljenem kropu. zelo previdno pomesamo,da se ne primejo za dno. ko priplavajo na vrh,so kuhani. odcedimo. zraven pa,po idrijskem izrocilu, najbolj pase bakalca. to pa je neke vrste golaz iz kostrunovega mesa. lahko pa je priloga pecenka…ali pac po zelji.
bo o.k.!? lp petra

hvala petra! zelo lepo si napisala ! moram enkrat narediti.tudi tiste od mishicke ! lep pozdrav anj

NA URADNEM LISTU JE TOČNO

tim, je to pomota.))?

idrijski žlikrofi

Jaz sem jih prvic delala letos spomladi(s pomocjo tega foruma),potem ko sem gledala oddajo mladih kuharic v soli.Bila je varianta s sladkim nadevom(orehi).Bili so malo vecji in zelo dobri. Pozdravcek Babi

Hej,to so idrijski strukeljci. Testo se dela malo drugace. Pozdrav Babi

zdravo babi ! idrijske zlikrofe poznam…idrijskih strukeljcev pa ne ! mi lahko zaupas recept! lp petra

Sem po rodu Idrijčanka in vam povem, da idrijski štrukeljci ne obstajajo.
So samo idrijski žlikrofi, za katere vam je recept zgoraj napisala Petra.
Sicer pa Idrijski žlikrofi nimajo nobene veze z žliNkrofi ali s kakšnimi sladkimi jedmi.

Hej,LIVvy!
Ce si odpres post Idrijski strukeljci,bos tudi ti videla.Torej,jaz sem gledala oddajo.Znanka s Cerkljanskega mi je v petek zvecer tudi pripovedovala o njih. Mogoce pa je to bolj cerkljanska jed. Sicer pa ni pomembno,vazno da je dobro. Lep pozdrav Babi

no, livvy, potem sva pa sosedi ! imas prav,idrijski strukeljci ne obstajajo !
babi ,mogoce imas prav….lahko da je to bolj cerkljanska rec ! moram vprasati prijateljico iz cerknega ! lp petra

ni pomota, v uradnem listu je zapisano kakšni in kako narejeni so idrijski žlikrofi

Livwy in petra,pozdravljeni v tej zmedi!
Imata popolnoma prav.Nehote sem nekako zamesala ,ceprav sem veckrat v tistem koncu;veckrat se na kobariskem.To so sladki kobariski strukeljci in ne idrijski.
Idrijski so zlikrofi,katerih ime je zasciteno.Te sem veckrat jedla ,naredila se nikoli.
Se opravicujem in lep pozdrav obema Babi

Popravek! Krompir za Idrijske žlikrofe se NIKOLI ne kuha v olupku!!!!!

Idrijski žlikrofi je jed s krompirjevim nadevom, žlinkrofi (niso idrijska jed) pa so nadevani z mesnim nadevom……

kolikor vem,se krompir za zlikrofe /idrijske / VEDNo kuha v olupku!! idrijski zlikrofi imajo se nekaj “variant”… so lahko z repinim ,ali mesnim nadevom!! tudi v krompirjevem je nekaj “mesa” ! glej zgoraj! original je krompirjev nadev z dodatki! žlinkrofi pa so lahko- ponekod- tudi samo s skutinim nadevom! lp petra

Petra! Doma sem v Idriji in že od malega delamo žlikrofe. Krompir se vedno kuha olupljen.

Idrijski žlikrofi so samo eni….ti so nadevani s krompirjevim nadevom. Žlinkrofi pa so od drugje (ne vem od kje) in so nadevani z mesnim nadevom.

lp

Ojla Idrijčanke!

Kaj se nas je kar naenkrat toliko nabralo na kupu?
Naj še jaz pristavim svoje mnenje. Mi krompir vedno kuhamo V OLUPKU. Glede nadeva so pa pravi idrijski žlikrofi resnično vedno samo s krompirjevim nadevom (v katerem je pri nas tudi malce pancete).

Kako smo smešne, ker ne moremo uskladiti mnenj. Grem jutri domov v Idrijo in bom za sigurno vprašala mamo.

jessy-… krompir je definitivno v olipku !!! nadev pa,kot sem rekla, v originalu…krompirjev z malo zaseke /ali pancete/ + drobnjak,majron,sol ,poper…. kaj bo jutri rekla LIVvy -na mama!? LIVvy porocaj !! lp petra

livvy-ce si idrijcanka…pa gres jutri v id…vprasat mamo za zlikrofe!!?? pa jo vprasaj se za “zelsevko”…ali so rozine,ali ne!= ? lp petra

Hej,ali je mogoce “zelsevka” kvaseno testo z zelisci? Lep pozdrav Babi

tocno to,babi !! sta pa dve varianti-ena je z rozinami…druga brez!! v idriji jo delajo /vecinoma!? / z rozinami…malo stran…v sp.idriji pa brez… zato sem LIVvy “narocila” da vprasa doma!! lp petra

me prav zanima, ce je LIVvy v id izvedela kako in kaj!? upam,da se bos javila!? ce si bila danes…povej je vceraj oz. danes kaj dezevalo!! lp petra

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close