zlikrofi…ali zlinkrofi..?
Isto ali ne isto… Meni se zdi, da ja. Je pa to vsekakor bolj primorska jed (oz. idrijska), zato ti bodo naše primorke znale vsekakor več povedati…
No, mi doma (na Štajerskem) delamo tako različico. Testo kot za rezance (moka, jajce, voda – ne vem če da mama tudi malo olja), pustiš počivat, ga razvaljaš in razrežeš na kocke velike ca. 8×8 cm (kot za knedle) in polniš z nadevom. Nadev delamo iz krompirja (neolupljenega skuhaš in ga potem olupiš), krajnskih klobas oz. šunke (ponavadi kar oboje mešano, mleto), na olju popražene čebule, petršilja, sol, poper. Taki “žlinkrofi” se potem kuhajo v vreli vodi (+olje+sol) ca. 15-20 min (pač dokler niso mehki in ne splavajo na površje).
Kaj več ti bodo pa seveda primoke vedele povedati…
kolikor vem ni isto. žlikrofi so primorski t.j. idrijski, žlinkrofi so pa neka dolensja varianta podobna mishikinem opisu. za slednje ne vem tocnega recepta.
za idrijske bi pa slo. torej ,testo je tako kot za rezance. nekaj casa mora pokrito pocivati,potem ga zvaljamo na tanko.
za nadev: krompir kuhan / v olupku/,pretlacimo ga. dodamo preprazeno zaseko,drobnjak /na drobno narezan/, majaron,sol,poper.to premesamo in oblikujemo v majhne kroglice.le-te potem polagamo v ravno vrsto po razvaljanem testu.potem ceznje prepognemo testo,da se zavijejo in po dolgem odrezemo z nozem. med kroglicami pa s prstom stisnemo testo in prerezemo. porem se jim naredi se usesa /stisnes ob strani/ in obvezno luknjico na vrhu. kuhamo jih v osoljenem kropu. zelo previdno pomesamo,da se ne primejo za dno. ko priplavajo na vrh,so kuhani. odcedimo. zraven pa,po idrijskem izrocilu, najbolj pase bakalca. to pa je neke vrste golaz iz kostrunovega mesa. lahko pa je priloga pecenka…ali pac po zelji.
bo o.k.!? lp petra
Livwy in petra,pozdravljeni v tej zmedi!
Imata popolnoma prav.Nehote sem nekako zamesala ,ceprav sem veckrat v tistem koncu;veckrat se na kobariskem.To so sladki kobariski strukeljci in ne idrijski.
Idrijski so zlikrofi,katerih ime je zasciteno.Te sem veckrat jedla ,naredila se nikoli.
Se opravicujem in lep pozdrav obema Babi
kolikor vem,se krompir za zlikrofe /idrijske / VEDNo kuha v olupku!! idrijski zlikrofi imajo se nekaj “variant”… so lahko z repinim ,ali mesnim nadevom!! tudi v krompirjevem je nekaj “mesa” ! glej zgoraj! original je krompirjev nadev z dodatki! žlinkrofi pa so lahko- ponekod- tudi samo s skutinim nadevom! lp petra
Ojla Idrijčanke!
Kaj se nas je kar naenkrat toliko nabralo na kupu?
Naj še jaz pristavim svoje mnenje. Mi krompir vedno kuhamo V OLUPKU. Glede nadeva so pa pravi idrijski žlikrofi resnično vedno samo s krompirjevim nadevom (v katerem je pri nas tudi malce pancete).
Kako smo smešne, ker ne moremo uskladiti mnenj. Grem jutri domov v Idrijo in bom za sigurno vprašala mamo.
Forum je zaprt za komentiranje.