Najdi forum

Splash Forum Potovanja.Over.Net Kam in kako na počitnice Življenje v Švici

Življenje v Švici

Pozdravljeni.

Spodaj berem temo o Avstraliji in sem kar presenečena nad odgovori. Zato vas prosim za iskrene odgovore o Švici?
kakšn je življenje tam? standart? plače?
kdo pozna koga, ki živi tam? so zadovoljnji? je komu žal? se je kdo vrnil?

Hvala za odgovore

Kratko obdobje sem tam delal. Cene so precej višje, plače tudi. Je pa tamRED! Drugačna miselnost ljudi.

Bi tam živel

ja verjamem da je drugaćna, pri nas je pa za kozlat, že ko samo stopiš ven, pa ko kam greš pa ko opazuješ.

zakaj so samo taki dobri, ko lezejo v rit nekomu, pa samo zavidanje naokol in naokoli.
nuben, ne sme imet več al pa bolše od enga druzga.
aja pa lep moraš bit, pa popoln v vseh pogledih, v miselnosti in po zunanji podobi.
Pač svet je ratu tak, pokvarjen, počasi v vseh ljudeh, še posebej v slovencih.
Zato pa imamo tako državo, ker taki pokvarjenci živijo notri, to je kaznovanje.

Točno tako!!!

Red in disciplina in tudi ljudje so kulturni!

Sem bil nekaj časa tam. In je res vse dražje. So pa zato plače od 3000 navzgor.
Ljudje so res bolj kulturni. Ko sem se sprehajal kje po naselju ali na vasi, so me vsi pozdravljali. Tam ni Balkan. 🙂

jaz imam tako rad ljudi, ko so kulturni in ko se ne vtikajo v druge.
Taki ljudje mi tako polepšajo lahko celoten mesec, eni ljudje so res imenitni, v glavi.

Nekateri pa tako nekulturni, da to enostavno ne moreš verjet.
Samo potem tak ko je najbolj nekulturen čez leto, se bo udeležil nekih kulturnih ne vem kakšni prireditev pa se tam delal oh in sploh, kako je fejst pa tebe gledal.

tak človek mi pa dvigne pritisk v višave…grrrrr

V Sloveniji se res čuti vpliv Balkana, žal:(
Švica je zakon, kdor ima možnost naj gre tja in ne bo mu žal.
Ljudje so kulturni, nezavidljivi, pridni, delovni, redoljubni, natančni, nekonfliktni…….podobno je tudi v Avstriji:)

Če bi šel enkrat tja, pa če so res tako kulturni, se sploh nebi več vrnil, ne vem res.
Meni je res že bedno živet tle na tem balkanu.
sam preden, se ne zna nemško nimaš tam kaj početi, pa če tukaj službe ne dobiš da imaš začetni kapital za tja.
Ko bi bila prva priložnost za to, pa avstrija, nemčija ali švica.
ne itak da ni balkan.
Mislim, saj pri nas je hujše kot na balkanu, tam imajo, še kar urejeno, pri nas je pa vse podrto
v zdravstvu, gospodarstvu, šolstvu, kulturi sploh, kmetijstvo in še bi lahko našteval do enemoglosti.

Ja pa a ima kdo izkušnje ali ne? A se da dobit bolj konkreten primer npr. kolk so stanovanja, kolk povprečne plače in kolk ostali stroški … ti ostane več od plače? To je ključno …

7000€ plače
2000€ stroški stanovanja, računi
5000€ hrana, obleka, ostalo..in lepo živim:)

Bo?:)

Moja dobra prijateljica živi v Švici. Zdaj konkretno kok ima plače in kok da za stanovanje, mi ni povedala, ker takih stvari se ne sprašuje.

Dela v nekem projektnem biroju. Živi eno uro vožnje z vlakom iz Zuricha. Pravi, da če bi si lahko privoščila stanovanje v mestu, se zagotovo ne bi vozila uro z vlakom.

Življenje v Švici je drago. Pravi, da nima nič več, kot bi imela v Ljubljani, ob verjetno pol manjši plači.

Dela pa v bistvu non-stop. Oz, ko so projekti se dela na projektih, ko jih pa ni, se pa dela na pridobivanju projektov.

Je pa delovno okolje in vse skupaj pa zagotovo bolj vzpodbudno kot tukaj. Tam vsak točno ve, kaj in do kdaj mora nekaj narediti in vedno je vse 100 % narejeno do roka. In vsi točno vedno, zakaj hodijo v službo.

Ja, država je urejena, in ljudje so načeloma prijazni in korektni, čeprav ravno prijateljski pa niso, sploh do tujcev.

Ona je trenutno samska z otroci, ki so že študenti in pravi, da trenutno ji veliko pomeni, da dela v vzpodbudnem, kreativnem in urejenem delovnem okolju. Če bi imela partnerja in male otroke, pravi da se tega zagotovo ne bi šla. Ker domov hodi praktično samo spat.

To so vsi primeri iz prve roke, ker mone vse vedo in vse poznajo. 🙂

Točno tako!!!

Red in disciplina in tudi ljudje so kulturni![/quote]

Dokler ne izkušiš te kulture, se sploh ne zavedaš, da so balkanci vulgarni (npr. preklinjanje…. ),….
ampak pssst….. kajti vladajo nam …..

Ko komentarje primerjam s tole temo: http://med.over.net/forum5/read.php?151,9889318 mi v hipu postane jasno, kaj pomeni Balkan: klan kot opičji, ki ščiti le sam sebe in pojma “država”, še ne razume oziroma ne dojame…. v Švici imaš pa državo in se z vsemi ljudmi dela tako, kot se v naši državi le s tistimi “iz klana”…

Skratka če ti vlada človek, ki je še do nedavnega poznal le klan in klanska pravila, ti bo vsako državo uničil in zdrobil na prafaktorje…. kajti namesto, da bi začel delovati v korist vseh ljudi (vsi ljudje so država), deluje le v koristi klana (skupine ljudi) in v škodo ljudi, ki niso v klanu…. so pa v državi…

V Švici si vedno tujec. In boš to ostal. Ne marajo tujcev in se ne družijo z njimi.

In kaj je tu nenormalnega ? Vsak, ki se na novo priseli je tujec, prislek. zakaj bi tujca morali imeti radi in se druziti z njim ?

Huje je, da si v lastni domovini slabo placan hlapec, brez perspektive.

Ni vse zlato kar se sveti. Place so visje, cene tudi. En snicelj, pomfri in solata ter sok, seveda ampak cez nemsko mejo 🙂

Ljudje so med tistimi hribi, zelo veliko kadijo, ne le cigarete in vecinoma niso hudo razgledani.

Kulturni in prijazni? Ja seveda, sploh odkar so tujcem rekli stop. Nestrpni in neprijazni do tujcev, nemec ali turk, ni razlike, ker ne marajo nobenega.

Pridi v Slovenijo boš šele videla prijaznost, kulturo, nestrpnost do lasntega naroda od sodržavljanov in politkov. Boš tako nazaj v Švico letela, da ne boš niti več sekunde premišljevala, da bi živela v Zloveniji.

Živel 3 leta v Belgiji in dve leti v frankofonskem delu Švice. Belgija neprimerno bolj prijazna..

In kaj je tu nenormalnega ? Vsak, ki se na novo priseli je tujec, prislek. zakaj bi tujca morali imeti radi in se druziti z njim ?

Huje je, da si v lastni domovini slabo placan hlapec, brez perspektive.[/quote]

V vasi so se druzili mladi. Pa se je en od njih porocil s tujko in so ga izlocili iz druzbe. Njuni otroci so bili otroci iz mesanih zakoov in jih otroci prvih nikoli nisovzeli v svojo druzbo. NIKOLI. Pa so imeli vsi CH drzavljanstvo.

V vasi so se druzili mladi. Pa se je en od njih porocil s tujko in so ga izlocili iz druzbe. Njuni otroci so bili otroci iz mesanih zakoov in jih otroci prvih nikoli nisovzeli v svojo druzbo. NIKOLI. Pa so imeli vsi CH drzavljanstvo

Topsy, to se dogodi tudi pri nas.

Prihajam iz mesanega zakona. Oce ni Slovenec. Ob prihodu v Slovenijo ni poznal jezika. In razen moje mame nikogar drugega. Nikoli, ampak res nikoli nisem bila ovravnavana kot tujka. Nikoli. Pa smo imeli v bloku cisto slovenske druzine, pa take, kjer sta bila “tujca”, pa mesanih, pa nismo imeli novenih razlik.

V Svici pa se popolnoma locijo. In se ne druzijo vec z njimi, ceprav so bil iprej najbokjsi prijatelji. Zelo velika razlika, verjemi

Švicarji niso pretirano prijazni. Glede na nas so precej zadržani in na prvi pogled dokaj hladni. So pa kulturni, korektni in pripravljeni pomagat – vsem, vedno in povsod. Država je čista in urejena. To jim veliko pomeni in na to veliko dajo. Prav tako jim veliko pomeni osebna urejenost in čistoča. To ne pomeni, da imaš fasado ličil na obrazu, da si pravkar od frizerja in da si oblečen po zadnji modi v neke priznane znamke. To jih bo prej odbilo, kot impresioniralo. Si pač čist in zlikan. Samo to.

Do vseh tujcev, ne glede od kod, so sprva zelo zadržani, ampak vedno kulturni in korektni. Ko (če) te bolje spoznajo se nekoliko otoplijo.

Delo in znanje sta vrednoti. Vsako delo jemljejo zelo resno. Cenijo prav vse poklice od hišnika do direktorja. Do vseh se obnašajo povsem enako. Niso celi pocukrani, da teče od njih, ko vidijo kilometerske naslove pred imenom. Če dobro pomislim naslovov niti ne uporabljao. Na vizitkah in uradnih mejlih ne piše Janez Novak, dr tega in tega, mag tega in tega, diplomirani tega in tega, pač pa samo Janez Novak vodja projekta oziroma urad v katerem je zaposlen (kadrovska služba, finančna služba, administracija…) Kot rečeno ne padajo na nazive. Poklice, ki so pri nas rezervirani samo za moške komot opravljao tudi ženske. Nimajo nobenih zadržkov, da najamejo zidarko ali malarko. Točno se ve kdo kaj dela oz kaj zna delati. V nasprotju od nas ne verjamejo, da nekdo je pa mojster za vse oziroma zna vse. “Nori” so na vizitke. Vsi jih imajo.

Ne prenašajo zabušavanja na delovnem mestu, prav tako ne fušanja. Ne tolerirajo zamud pri kakršnih koli plačilih. Pravzaprav ne tolerirajo nobenega zamujanja. Vsi uradi, vse inštitucije… vse deluje kot švicarska ura. Vse je izdano še pred rokom.

Plače za naše razmere sanjske. Cene pa ubijalske. Res ubijalske. Za njih in njihove razmere in dohodke pač normalne. Imajo pa cenejše vinjete. In slabši vozni park kot mi. :))

Striktno se držijo zakonov, predpisov, odlokov (državnih, kantonalnih, občinskih… ). Spoštujejo vse pogodbe, še ustne dogovore. Če je v nedeljo in ob praznikih zaprto, je pač zaprto in ga ni junaka, ki bi imel odprto. Če ima lokal na vratih napisano, da dela do 22:00, pač dela do takrat in ne čakajo zadnjega pijančka, da blagovoli polizat še zadnjo kapljico od špricerja. Če je v neki četrti predpisan takšna in takšna streha ali prepovedana določena barva fasade nihče niti ne pomisli, da tega ne spoštuje, kaj šele da to krši. Če se na sestanku stanovalcev dogovorijo, da se ob določeni uri v stanovanjih vse ugasne, se pač vse ugasne. Brez iskanja lukenj v zakonu, brez ugovarjanja, izmikanja in izgovarjanja. Red mora bit.

No ja, ker je govora kako se drzijo zakonov in so sploh in oh. Cestnih zakonov se do km/h natancno drzijo, ker za 1 km/h je kazen mislim da 15 eur. Smo jo ze placali in vem, da je bila noro visoka za tisti butast km. Ampak, ko pridejo cez mejo pa divjajo kot blazni. Po nemskih avtocestah tudi tam kjer je omejitev divjajo kot bedaki, se limajo za voznika pored njim in zivcno vozijo za njim. Nemske kazni so jim mile, tock ne kasirajo in boli jih. Toliko o njihovih poslusnih drzavljanih.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close