zimske gume
spoštovani,
v sklopu opravljanja B vozniškega izpita
je tudi tema o gumah..
kar pomeni da MORATE poznati osnovno označevanje pnevmatik..
..ni čudno da je na cestah kot je..!!
gum se ne kupuje po tipu vozila,
ampak po označbah na homologacijskem kartončku ali navodilih proizvajalca..
kaj ste vi namontirali na svojega..pa sam boh ve..
kako naj potem mi svetujemo kaj je za vas in kje so te “neznane” gume najceneje..
tu so ti testi http://avto.over.net/clanek/adac-test-zimskih-pnevmatik-2013
Spoštovani simpl.
Poletna deklica kupuje zimske gume za citroena C3 (družina majhnih avtomobilov). Ti pa največkrat uporabljajo gume velikosti 15 col. Res pa je, da so na novih C3 (serija II), se pravi od leta 2010 dalje, serijsko nameščena 16 colska kolesa – letne pnevmatike. Kar pa ne pomeni, da za palec manjših na to vozilo ne more dati. Lahko jih da. In potem cena za kos GY UG8 znaša med 55 in 65 EUR.
Lp!
Lahko da gor na avto, samo tiste dimenzije gum, kot piše na homologacijskem kartončku. Če pa želi kupiti manj colske gume, kot jih ima sedaj, si pa pozabil povedati, da mora potem kupiti še dodatna jeklena ali lita platišča :)))
Skratka, da izveš katere gume lahko daš gor, ti vzame najmanj časa, da sam doma pogledaš na avto al pa v knjižico. Tukaj pravilnega odgovora ne moreš izvedeti 100%. 🙂
Spoštovani uporabnik guma.
Res je. Na vozilo se namestijo lahko samo tiste dimenzije, ki so homologirane. Kar pa se tiče platišč, pa ti bom povedal sledeče.
Namreč, pri nas doma imamo citroena C3. Kot nov, kupljen dve leti nazaj, je imel oz. še vedno ima nameščene 16 colske letne pnevmatike na jeklenih platiščih. Ko sem zanj nabavljal zimsko “obutev”, sem bil v dilemi, kaj storiti. Imel sem dve opciji:
1) kupiti nove zimske gume dimenzij letnih – se pravi 16 col M+S ali
2) kupiti nove zimske gume manjših dimenzij s platišči (15 col M+S).
Morda mi kdo ne bo verjel, ampak sem z varianto 2) prišel nekaj € ceneje skozi. Pa še platišča sem dobil v tej ceni, da lahko sam doma dvakrat letno previjačim vse štiri pnevmatike in še tu privarčujem.
Namreč, tolikšna je razlika med 15 col in 16 col gumo. To lahko vsak preveri.
OP: res pa ima ta naš C3 v homologaciji navedeni obe dimenziji. Razlika je še v tem, da so 15 colske tudi 1 cm ožje, kar pa za zimske razmere ne igra tako pomembne vloge, da bi iz tega naslova raje v zimskem času vozil z večjimi kolesi.
Toliko.
Lp!
No, saj to sem ti povedal. Prvo kar je, ti itak piše v homologaciji, kolk colske gume lahko daš gor. Običajno imaš možnost 2 ali 3 različne colske gume. Tvoj C3 ima dve možnosti, kot si pravilno prebral 16 in 15 colske. Običajno višje 16 colske daš letne širše gume (boljši oprijem poleti), nižje 15 colske ožje gume pa zaradi boljšega oprijema pozimi.Razlika ni tako zanemarljiva, kot si misliš.
Tudi jaz, če bi živel v hribih in bi poteboval zimske gume pozimi in letne poleti, bi kupil raje zimske gume z novimi platišči skupaj in sam doma opravil premontažo. Prišparaš pri denarju, pa tudi pnevmatike se unučujejo, če bi jih 2x na let snemal in dajal na platišče.
Ampak ker jaz živvim v ljubljani, je zame optimalna rešitev veloletne gume GY vector 5 all season. Nove kupim vsake 3-4 leta, odvisno od obrabljenosti in prev. km. Pa pozimi nimam nikdar težav tudi na pokljuko ne ali na roglo po zasneženi cesti v snežnem metežu. In tudi prišparam za cel komplet gum.
mimgrede, tle sm opazu da lahk gume dobiš http://avto.over.net/clanek/osvoji-nokian-zimske-pnevmatike/
sam morš met max. 16 col 😀