Najdi forum

Zgodenčki

Imamo polno drevo jabolk zgodenčkov – beličnikov, ki vsi hkrati dozorijo v parih dneh. Jih je toliko da jih pojest ne moremo, skladiščit v naravni obliki se jih ne da, stran vrečt se mi jih zdi pa škoda.

A se da iz njih naredit kakšno čežano ali pa kaj podobnega, pa shranit v steklenih kozarcih čez zimo? Ne vem, mogoče da bi potem iz tega lahko štrudl delala? Samo premišljujem, pojma pa nimam..

A misliš tele zdaj, trde, moji so pač ne beli, jih imam polno drevo, a misliva iste? Nisem pravi kmet, pa ne vem oz. sem pozabila kako se jim reče.

Narediš čežano in zmrzneš po porcijah.

Drugega načina se ne spomnim.

Reče se jim beličniki.

Jaz sem jesenske obtočene obrezala in nastrgala. Je bilo za celo zimo jabolčnih zavitkov. Njam…

Štrudel. V Mercatorju prodajajo zamrznjenega, tako, da po moje ga loh zamrzneš.

sdf, nastrgala, kaj pa si potem z njimi naredila? Zavila v testo in zamrznila ali jih pokuhala in shranila v kozarce? Ali misliš da se to slednje sploh da?

Ja mi jim rečemo zgodenčki, drugače pa se jim reče tudi beličniki, in niso samo beli, so tudi običajne barve.

Narežeš na krhlje in v skrinjo.

Pozimi iz njih skuhaš kompot, porabiš za zavitek, pito, čežano, marmelado…

Mislim, da bi se gosta in sladka jabolčna čežana morala obdržati tudi v kozarcih. Kuhala sem iz njih že tudi marmelado, a je res, da je bilo beličnikov le dobra polovica, ostalo pa ribez, ki dobro želira. A če bi dodala želirni sladkor sem prepričana, da bi šlo samo z beličniki.

moja mama jabolka olupi in nariba, jih da po porcijah v vrečke in v skrinjo. Potem pa jemlje ven in naredi štrudel.

Moja teta je delala jabolčno marmelado, zelo dobro.

*********************************************************************** http://galerija.over.net/main.php/v/ustvarjanje/Vladka+K/

Hvala vam za uporabne nasvete. Bom poskusila dat naribana v skrinjo, pa bom videla kako se bodo obnesla, čeprav sem si bolj želela kakšnega recepta za pokuhana jabolka shranjena v kozarcu.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close