žganci
Hej, Andi!
Tudi jaz imam vedno rahlo tremo pred kuhanjem; saj zgancev v mladosti nisem poznala. Zdaj mi pa res uspejo. In kup je rahel lepih “svaljkov”.
Ucitelj je bil moz.
Zelo pomembno ( pravi on ) je primeren lonec ali loncek, ce jih kuhas samo za dve osebi. Moko das naenkrat v vrel osoljen krop, da nastane kup, pokrijes kuhas 10 minut.. Potem kup prederes s kuhalnico in kuhas se 20 minut.
Odlijemo nekaj vode, primesamo mascobo( jaz je ne) premesamo s preostalo vodo, da se vse enakomerno prepoji. Jaz kar nekaj casa energicno mesam. Tu je zdaj problem: ne sme biti ne premokro, ne presuho. Vcasih res zgleda pacasto. Ravnam se po tem, da kar tezko na koncu mesam.
Maso zajemam s siroko leseno lopatko in z vilicami svaljkam. Pada prosto v pogreto skledo in nastane tak prirezan stozec.
Na mascobi posteklenim cebulo s panceto in zabelim samo povrhu.
Moz je skoraj zgubil zivce, ko je sestra to hotela zmesati, ker se lahko spacka. Zganci se v skledi rahlo tresejo in se ne sprijemajo drug ob drugega. Ko jih dajem na kroznik, pazim, da dobi vsak nekaj pancete.
Prejle sem sla pogledat, kar je ostalo od kosila. So se vedno lepo vsak zase. Jutri jih bo moz jedel z vrocim mlekom.
Glej, nisem poklicana za ucenje kuhe zgancev. Verjetno jih znajo ostale ze od mladih nog. Oglasila sem se, ker sem vesela, da sem se naucila in se bos tudi ti.
Je pa odvisno tudi od moke, verjemi. Tale domaca je res super.
Je pa se koroski nacin, ko moko v mocno segreti posodi brez mascobe segrevamo tako, da ne spremeni barve( mesanje). Potem zalijemo s slanim kropom in tako dolgo mesamo, da se zacno delati zganci.
Koliko kropa? V moji knjigi je tako: 3/4 l ajdove moke , 1in 1/2 l kropa.
Pri zgornjem receptu pa od oka, ker ne delam iz velikih kolicin.
Zdaj pa vprasanje za poznavalke. Kaj ve naredite s tisto odlito vodo?
Moz noce vedeti zanjo. Naj bi jo zlila. Meni je pa zelo okusna in naslednji dan jo uporabim tako, da jo dodam zelenjavni minestri. Saj je v njej se ajdova moka, ki se ni sprijela v zganc.
Andi, kar pogum Babi
Zanimivo. Nikoli nisem razmišljala o vodi. Priznam, da jo zlijem stran. No, naslednjič bo prav gotovo končala v zelenjavni župci.
Ne vem zakaj se mi zdi, da je enostavneje skuhat koruzne žgance, kot ajdove. Pri ajdovih je tako kot andi tudi meni večkrat ratal en ajdov dr…
Potem pa sem začela odlivat praktično vso vodo, da so skoraj čisto suhi in potem vodo previdno dodajat. Zdaj se počasi že lahko pohvalim, da mi ratajo taki, kot se spominjam babičinih. Uganite, kaj bo jutri za kosilo. Prav skomine ste mi naredili.
Se mi počasi svita, kje sem naredila strateško napako. Če prav razumem, je treba moko naenkrat stresti v krop in nič mešati. Jaz sem namreč moko nekako umešala v krop kot polento in najbrž je zato ratala packarija. Hvala, Babi, za izčrpne informacije, se bom opogumila v kratkem in bom videla, če bojo kaj bolj podobni originalu.
jaz jih delam po tem receptu :
V ponvi suho poražim sol, da zadiši, nato nanjo stresem ajdovo moko. Med mešanjem jo počasi pražim 10 minut, da ni več nobenih kepic in da moka potemni in postane prhka. Nato jo polijem z malo stopljenega masla, dobro premešam in prilijem še vročo vodo. Ves čas mešam, da nadrobim žgance.
Joj, ste mi naredile lušte, tako da bodo še ta teden za kosilo.
Lp, Maja
jaz jo delam točno tako kot BABI, samo da jaz odlito vodo počasi dodajam in mešam s kuhinjsko vilico, tako, da se mi ne naredijo prevelike kepe, temveč čisto drobni žgančki.Nekateri dodajo več vode in potem žgančke delajo tako, da s kuhalnico zajamejo “poc” in jih režejo z vilico in vsako vrsto potem pomastijo z ocvirki, da se ne sprimejo.
No jaz jih mešam skoraj na suho, dodajam žganico (odlito vodo) res po malem, tako da se sprimejo v majne grudice-nastane nekakšna kašica
Pozdrav!
Tudi jaz delam žgance tako kot JOŽE. To so čisto pravi gorenjski žganci. Seveda obstajajo tudi druge variante, recimo ajdovi žganci s kašo, s krompirjem, jurjeva kapa (s cvrtjem). Mimogrede naj še pripomnim, da naj se kuhajo na počasnem ognju. Bolj so rahli, če jih nekoliko zabeliš že v loncu, preden jih začneš mešati. Ja tudi od moke je precej odvisno, da se naredijo lepi žganci. Pa tisto o pravilnem loncu kot pravi Babičin mož točno drži! Jaz imam za žgance, tudi samo za naju, litrski “črni” lonec, to je tak, ki jih še danes prodajajo, rekli smo tej posodi “težka”.
Upam, da ti bodo naslednjič dobro uspeli!
Lep pozdrav!
Hej!
Sem sla se pogledat k Hafnerju, ker mu pri domacih jedeh zaupam.
Ob tem zapisu sem pa malce zacudena:
60 dag ajdove moke
40 dag krusne moke
2 in 1/2 l vode
sol
10 dag zaseke
20 dag ocvirkov
Utemeljuje: Danes priporocam, da za kuhanje zgancev uporabimo presejano mesanico mok ( 60% – 40 % ) . Zakaj to? Vcasih, ko so ajdo mleli v starih mlinih, so ajdova zrna najprej stopali, to je zluscili, da je nastala ajdova kasa.
Mlinar je zmlel v moko, ki je bila mehka in zganci so bili voljni.
Danes meljejo neolusceno ajdo. Ostanke luscin locijo prek sit. S tem nacinom se izloci le del zmletih luscin, zato je taka moka zelo ostra in zganci manj voljni.Zato priporocam zgornji recept.
pravzaprav ni to nic novga. Nase stare mame, so vedele, da morajo za dobre ajdove zgance primesati tudi nekaj psenicne moke.
Knjiga izdana 82 leta.
Jaz pa imam ravno obratno v spominu. Nona je kuhala ajdovo polento in meni je vedno nekaj skripalo pod zobmi. Zdaj se mi zdi moka res cista, se zlasti ta z Dolenjske. Je pa razlika od Drogine istant, ki ji ne seze do gleznjev:)))
Enkrat moram skuhati tudi koruzne zgance. Kot pol Furlanka kuham samo
polento:)))
Lep pozdrav Babi
Babi se popolnoma strinjam s tabo. Tudi jaz imam v spominu ajdove žgance, ki jih je moja mati kuhala in da so “škripali” pod zobmi, kar nas je malo skominalo.. Danes se taka moka kar bolj težko dobi. Od trgovinske se močno razlikuje, že v barvi kaj šele v kvaliteti. Z instant moko pa še nisem delala žgancev.
Instant delam samo polento, ki je pa res dobra.
Saj žgance imam nadvse rada, zelo radi pa imamo vsi ajdove krape s skuto.
Ker obožuješ skuto naj ti še napišem recept po katerem jih jaz delam.
Za 4 osebe: 1/2 l ajdove moke, 1/2 l vrelega kropa, 1-2 žlici bele moke
Nadev: 15 dag skute, 1 jajce, 2 žlici kisle smetane, pest kruhovih drobtin, ščep soli, slan krop, drobtine za zabelo (ali pa ocvirke, zaseko)
Ajdovo moko streseš v skledo, jo popariš, dobro premešaš in pustiš, da se ohladi. Medtem pripraviš nadev. Pretlačeni skuti dodaj jajce, smetano, drobtine, sol in premešaš, da dobiš gost nadev. Ohlajeno testo streseš na desko, pomokano s pšenično moko, ga malo ugneteš in razvaljaš za pol mezinca debelo. Narežeš štirioglate krpe. Na vsako krpo daš 1/2 žlice nadeva. Krpe upogneš in stisneš skupaj kot blazinice in kuhaš v slanem kropu 8 minut. Kuhane poljubno zabeliš.
Seveda nisem nič novega napisala, upam samo, da sem ti dala idejo za jutrišnje kosilo :))
Lepo pozdravljena!
Hoj, tudi jaz sem se tele žgance kar dolgo učila, finta je res v tem, da vodo po malem dodajaš nazaj, če je bolj suho, so žganci pač manjši.
Jaz velikokrat zmešam različne moke npr. tretjino tip 850, ajdove in koruzne, nam so zelo dobri. Če je kotuzna moka, moraš dodati več vode, sicer so pusti.
Jaz jih zabelim tako, da dam v ponev maslo in sladko smetano, počasi stopim, gor stresem žgance, zmešam in so super – enkrat je bil ta recept na TV, kot varianta iz ene Bohinjske planine,
pa naj dobro uspejo, sedaj bo sezona za take jedi….
mi pa krompirjeve žgance jemo namočene v mleku. Skuham pa jih tako, da najprej v vodi skuham 3 srednje na kocke narezane krompirje, ko so do konca kuhani zadevo zmiksam s paličnim mešalnikom, dodam še vode in soli, zavrem in nato naenkrat stresem v to vrelo vodo moko, ko zavre prebodem z kuhalnico in pustim, da počasi vre 15 do 20 minut. Nato 75 % vode odlijem in prihranim. Ostalo zmešam, če je masa presuha, dodam počasi po zajemalkah nakuhano vodo. Ko je masa o.k., vzamem dve žlici in s strganjem naredim žgance.
Tudi mi jih bomo najbrž danes jedli, tako so mi zapasali…
Pozdravček Mateja
Prosim za podrobni opis priprave na koroški način.
Kako preprečiti, da ne gre vsa moka v zrak, ko zliješ vodo v ponev?
Koliko vode je treba doliti?
Kako preprečiti, da se moka/žganci ne primejo na dno posode oz. da na dnu ne nastane plast ajdove moke? Koliko časa je treba segrevati/kuhati, ko se dolije vodo.
Hej,Ljubljancanka! ( Ne morem si kaj, da ne mrmram tiste pesmice:))
Na koroski nacin sem jih delala samo enkrat. Ti bo se kdo drugi napisal postopek.
Moka je malo potemnela, kljub silnemu mesanju.Ko sem vlila vodo, je res bruhnilo, ceprav je nisem naenkrat in stran s plosce. Kako dolgo sem jih potem kuhala, ne bi vedela….Ravnala sem se po tem, da so bili majhni svaljki narejeni. Kaksnih 20 minut verjetno. Moz je takoj rekel, da so taki, kot jih on dela( kup ) boljsi.
Kolicine – po knjigi : 3/4 l moke , 1 in 1/2 l vode; torej razmerje 1: 2.
So pa pri ajdovi moki vedno litri in ne kg.
Lep pozdrav Babi
Pozdravljena Babi in Ljubljančanka,
sama še nikoli nisem skuhala ajdovih žgancev po koroško. Imam pa recept iz slovenskih narodnih jedi. Evo ga:
1 kg ajdove moke, približno 1 3/4 l slanega kropa, 10 dag olja ali masti, 10 dag ocvirkov
Ajdovo moko med mešanjem močno segrejemo v kozici, ki ima cel lošč (najbolj primerna pa je nepološčena posoda – aluminijasta ali iz nerjavečega jekla). Čeprav jo močno segrevamo, ne sme spremeniti barve, ne sme zarumeneti kot pri suhem prežganju. Zalijemo jo s slanim kropom. Ker je od vlažnosti moke odvisno, koliko tekočine bomo porabili, ne vlijemo vse vode naenkrat, temveč jo del prihranimo in dolivamo. Mešamo tako dolgo, da se začnejo delati žganci. Žgance zabelimo z maščobo in jo dobro vmešamo. Pokrijemo in pustimo na toplem še kake 1/2 ure. Nazadnje zabelimo še z ocvirki. Če pa nam je bolj všeč, lahko uporabimo le zaseko. Paziti pa moramo, da žgancev z njo ne presolimo.
Bom tudi sama poskusila na koroški način, zdi sem mi, da so tako skuhani malo drugačnega okusa kot gorenjski. Upam, da mi bodo uspeli.
Lep večer želim!
Forum je zaprt za komentiranje.