Najdi forum

Živjo.

Sem relativno nov molj, nekaj časa sem jedel le bolj strokovno literaturo, pa bi zdaj kaj bolj okusnega, najraje ZF žanra. Nazadnje sem bral Štoparski vodnik po Galaksiji in Levo roko teme – oboje mi je bilo zelo všeč. Mi lahko predlagate kaj podobnega? Hvala.

Hoj, ne vem, če je podobno (Adamsa nekako težko uvrščam pod klasično znanstveno fantastiko), ampak od ZF moj brat najraje bere Dune (Herbert), to je mislim da podlaga za film Dune-puščavski planet (iz leta 1984). Drugače pa npr. knjiga Ali androidi sanjajo o električnih ovcah (avtor P. Dick, podlaga za kultni film Bladerunner), pa npr. Vesoljski bojevniki (Heinlein), pa ves Vonnegut. Mislim, da v ta žanr sodi tudi R.R. Martin s Pesmijo ledu in ognja (Songs of fire and ice, vsaj 3 knjige so, pa ni vse prevedeno), jaz pa imam rada bolj znanstveno fantastična dela Crichtona (npr. Andromeda strain, Sfera, na nek način tudi Timeline). Kot “the” ZF pisca pa seveda priporočajo Asimova (meni ne gre). Novejša ZF piska naj bi bila Ursula Le Guin, veliko berejo tudi Terry(ja?) Pratchett(a? -(nisem še nič brala). Tudi 1984 (Orwell) je v bistvu ZF, če še nisi bral, kar težko verjamem.

Opozarjam pa, da so vse ostale ZF knjige, ki sem jih brala, bolj apokaliptičnega vzdušja, ne pa prijetno humorne, kot Adams. Tako da sem jaz presedlala raje na fantazijske romane v smislu Nočne straže (Lukjanenko) ali Severni sij (Pullman) ali Somrak (Meyer), stvar laže vzamem kot pravljico in ne napovedi konca sveta.

Sicer pa se za novejše reči splača malo pobrskati po Amazonu, kaj ponujajo kot “podobno branje”, saj lahko dobiš dobre predloge.

vse od Vonneguta

Zamjatin: Mi
Bradbury: Fahrenheit 451
BulgakoV: Mojster in Margareta

_______________ So it goes. - Kurt Vonnegut -

Odiseja 2001
in še vsa ostala dela Arthurja C. Clarka.

Več pa na: http://hermioninblog.blogspot.com/

Jaz sem ZF narahlo tipala, pa mi ne potegne. Sem se pa ob prebiranju odgovorov spomnila na kratke ZF zgodbe, ki izhajajo v reviji Življenje in tehnika, mogoče ti kdaj pridejo pod roke.

kurt vonnegut jr. – klavnica pet; sirene s titana
karel čapek – vojna z močeradi

New Report

Close