ZENworks nasvet
Jaz poznam Zenworks 4 in sem postavil sistem v enem državnem organu na tej osnovi (NW 6 + DHCP +Zenworks 4).
Škoda da veliko firm ne pozna tega orodja. Podpira distribucijo aplikacij, snapshoote, imaging, PXE, remote dostope ….
Z takim orodjem nekaj ljudi lahko administrira nekaj 1000 zaposlenih. Pa se ne bodo preveč pretegnili.
Največ informacij je tu:
http://www.novell.com/support/supportcentral/supportcentral.do?id=m1
Izberi produkt Zenworks za desktop in vpiši zenworks kot ključno besedo.
Tema je široka, zato ne vem kaj te zanima?
Zenworks uporablja eDirectory, kjer imaš shranjene na enem mestu vse podatke o omrežju. Zenworks tako koz uporabnike importira v LDAP imenik tudi računalnike, kar ti omogoča, da lahko namestiš aplikacijo na enega ali skupino računalnikov in nisi vezan samo na uporabnika.
Snapshot ti omogoča, da posnameš namestitev programa na svež računalnik, potem se ta namestitev distribuira na ostale delovne postaje. Group policy ti omogoča, da nastaviš uporabnikom ali računalnikom kaj lahko sploh počnejo v XP, nastavitve brskalnika …. (široka tema)
Remote control ti omogoča, da se priključiš na računalnik na daljavo in delaš kot da si na njem. Prednost tega pred raznimi rešitvami, ki so recimo že v XP je to, da imaš vse uporabnike in delovne postaje v eDirektoriju, lahko prenašaš datoteke prek FTP na cilni računalnik ….
Zenworksi uporabljajo imaging na podlagi zelo okleščenega Linuxu. Ob kombinaciji z PXE (boot over network) in PDHCP lahko računalnik na daljavo zaženeš in poveš katera slika diska naj se naloži.
Če si zadolžen za veliko omrežje lahko zadevo anstaviš tako, da se ob polnoči zažene recimo 1000 računalnikov in prek multicasta dobijo vsi nove slike diska z novimi programi…..
Potem so pa tu še Zenworksi za strežnike, ki to počno na strežnikih, za desktope …..
Skratka produkt, za katerega bolje da ve čim manj ljudi, ker potem ne rabiš armade informatikov.
Izgleda OK, saj Novell izdaja tudi knjige za svoje produkte.
Jaz sem bil sicer na tečaju za Zenworks na firmi Unistar in tam se naučiš recimo toliko, da si približno predstavljaš kaj vse produkt nudi in kaj se vse da.
V praksi je pa potrebno zadeve testirati in se postopno učiš. Če ti je to novo, si lahko na računalniku namestiš virtualni PC (recimo VMWare ), na njega pa Novellov SLES in Zenworks 7. Tako imaš potem platformo, ki simulira pravi strežnik na PC, kjer testiraš kako se kakšna zadeva zares naredi, ker samo če bereš knjigo, ti ne bo pomagalo kaj dosti.
Pozabil sem dodati še to, da ima Zenworks tudi tako imenovani Application Launcher, to je posebno okno ali znotraj brskalnika, kjer lahko uporabnikom na daljavo dajaš bližnice do aplikacij in podobne reči. To prihrani ogromno tekanja okrog računalnikov.
Kar se tiče knjig poglej na amazonu, kaj obstaja in se potem odloči, katera ti najbolj ustreza:
http://www.amazon.com/Novell-ZENworks-Suite-Administrators-Handbook/dp/0672328461
Ker sem omenil VMWare, včasih je bilo to za plačat, sedaj pa mislim da je verzija, ki se namesti na Windows XP ali 2003 tudi zastonj:
http://www.vmware.com/products/server/overview.html
To je idealno okolje za testiranje, ker nimaš težav z raznimi podrobnostmi, na katere naletiš potem, ko namestiš programski produkt na pravi strežnik.
Forum je zaprt za komentiranje.