Najdi forum

Splash Forum Arhiv Ženski in moški čvek ŽENSKI IDEAL

ŽENSKI IDEAL

Ja Robi, točno tako, to je kot neka privlačnost. Mene je angleščina ali pa nemščina sta me privlačila, recimo kot otrok mi je bil prvi stik s tema jezikoma na kakšnih sladkarijah. Ko sem na embalaži potem prebirala kaj piše v tujih jezikih. Še sedaj imam v glavi tisti slogan od Haribo bonbonov ‘Haribo macht kinder froh und erwachsene ebenso’. No potem smo pa dobili satelitsko in smo smrkavci lahko gledali cartoon network, pa mtv. Tako da vsaj iz moje generacije, ljudje ki smo bili rojeni nekje po letu 1980 si upam trditi da nas večina kar obvlada angleško.

Jst sm gledu Knight Riderja na RTLu, kot otrok, pa Wonderwoman, pa tiste risanke, k so še ble vrtele gor ( Inspector Gadget, Ninja Turtles pa podobne variante ), ampak še vedno vse do danes nimam pojma o nemškem jeziku. Tudi v srednji šoli sem imel z njim težave. No za nameček smo imeli pa še mal premaknjeno prfokso, ki nas je imela 2, ali 3 leta, mi pa še vedno odpirali eno in isto knjigo. Nasplošno se mi tudi ne dopade kaj preveč ta jezik, nevem kako bi ga opisal, preveč tak trd, grob mi deluje. Tiste besede so čist preveč zakomplicirane, pa še danes mi ni jasno kako se spreminjajo tista pravila die, der, das v tretjem pa četrtem sklonu, ko sestavljaš stavke. Se ga pa vseeno nameravam enkrat v prihodnosti naučit.

"No one can make you feel inferior without your consent." - Eleanor Roosevelt.

Ja Sadni, jezik ti mora biti ljub, čutiti ga moreš v sebi. Meni recimo francoščina je lep jezik samo ga ne čutim kot svojega na splošno mi romanski jeziki ne ležijo. Pomojem bi imela precej problemov pri učenju. Se spomnim ja Night riderja pa Ninja turtles na rtl2 so jih vrteli pa gledala sem veliko nemških showov od Rudija Karela pa Linde Demol no še sedaj jih gledam, da ne pozabim nemško. Potem po 11 letu sem pa pomojem samo še mtv, takrat je bil še tisti originalni english mtv, ni bil še tak crap kot je danes.

Ampak kljub temu mi je angleščina na prvem mestu po melodičnosti in vsem lepem.

Je bilo opaziti da si dosledno zapisovala besedo “defenitivno”, to je menda gorenjsko narečje?
Sicer pa se mi zdi prilično “revno”, da zaradi neke neumne reklame kot je una za haribo bonbone vzljubiš dotični jezik.
Če misliš, da bi se zdaj težko naučila francoščine, si podobna kot tvoja mami, pač v jezikovnem smislu toga- tisto, kar znaš od malega, znaš, in to je vse…?

Nemščina sicer je trd jezik, ja, to zdaj ne pomeni da ni lepa, in slovnično je dosti dosti preprostejša od vseh romanskih jezikov, sploh pa slovanskih.

[i][code]"Nekoč bo lepo, ko blazni bomo ob ognjih čepeli in bomo odprte rane imeli- takrat bo lepo..."[/i][/code] [sup]france balantič [/sup]

Ah še to, ne vem o kaki melodičnosti(tako mimogrede je to tujka a ne) tu govorita vidva s sadnim, je cel kup jezikov, ki so spevnejši od angleščine, sploh britanske angleščine!, še celo kako slovensko narečje zna biti, ampak no to je resnično hlapčevsko in malomeščansko in patetično, da zametujete svoj materin jezik, nič pač tako je, cankar je menda pisal zaman…

[i][code]"Nekoč bo lepo, ko blazni bomo ob ognjih čepeli in bomo odprte rane imeli- takrat bo lepo..."[/i][/code] [sup]france balantič [/sup]

Pa kaj maš ti menstruacijo dans ? Pač sprjazn se, da nama je naljupši jezik angleščina, pa ne se fentat zdej, ker verjemi mi, ni vredno tega. Sej pa ja mamo vsi različen okus, nemogoče je, da se bomo strinjal v vsaki stvari, tko da prebol lol

Juicy J > Slavko Grum

Sadni, prijatelj, hvala za skrb, nimam je, pa to se pri meni ne opazi po pisanju na forumu, natančneje na nikakršnem intelektualnem delu ccc ampak nima veze, lahko ti je najlepša angleščina, gre samo za držo do svojega jezika, porekla, do tega, kar te pooseblja bolj, kot si misliš- in ta tvoja drža je očitno hlapčevska oz. kot ti je zgoraj pisal matjažko, da ne omenim, da bolj slabo poznata, kaj to pomeni da je nek jezik speven oz. ne poznata drugih jezikov ali pa tako zelo slabo, da vama ja najbolj spevna anlgeščina. In še , zelo neumno je vzljubiti angleščino (ali pač katerikoli jezik) zaradi nekih trapastih reklam, tv showov, sinhroniziranih? risank in filmov… če bi vsaj brala ne vem keatsova pisma, ali byrona ali kaj jaz vem, goetheja v izvirnikih.. mi je prav žal no…
Juicy J, yeah right :)))

Glej, če se že misliš spravit name, potem se vsaj konkretno loti tega. Jaz nisem nikjer napisal, da ne maram slovenščine, ali pa da sem kaj proti temu jeziku.

Aja pa še to, da ti povem. Življenje ne moraš črpat samo iz knjig, tako da nisi na nič boljšem kot jaz. Meni je vseeno za te slo pisatelje, dramatike iz leta 1900, ker še živel nisem takrat. Nevem, včasih se mi zdi, kot da sem se prijavil na izpit slovenščine, mislim kakšen čvek pa je to, da se bomo zdaj tekmovali o književnosti pa pravopisnih napakah ? Sej veš kakšen bo moj odgovor, get a life pa to.

Sva midva slučajno kdaj skupaj živela ? 🙂
S satelitsko TV je prišla najboljša priložnost za učenje nemščine. Raje sem gledal tuje programe, kot naše. Pa seveda Knight Riderja, kot pravi Sadni…

Jezs, kakšen lapsus! Angleščina, ko jo naštudiraš, sploh ni simple. No, ni nujno, da jo študiraš akademsko, lahko tudi bereš leposlovje. Izredno bogat jezik, pomenov za isto besedo še pa še, neprimerljivo s slovenščino. Se pa v vsak jezik vrinjajo tujke, tudi v slovenščlino, to ni stvar majhnosti (naroda), ampak rabe. Najbolj očitno se to dogaja ravno v računalniškem jeziku.

Zgodovina ti pa ne leži baš. Gotovo se spomniš Ilirskih provinc v 19. stoletju (1809-13), Francozi so pustili naš jezik v šolah (v osnovni šoli in nižjih razredih gimnazije poleg francoščine, italijanščine in latinščine, nemščino so imeli poleg ostalega samo v gimnazijah), zakoni so se izdajali tudi v slovenščini, medtem ko za Švabe to ne moremo trdit. “Deželni jezik” so pustili samo v 1. razredu oš! Napolenu se je šlo, da s pridobitvijo Slovencev na svojo stran na tak način pritegne tudi Južne Slovane (nameraval je razširiti IP jugovzhodno, kjer so živeli “naši” pod Osmanskim cesarstvom). Vodnik je pod Napoleonovim krilom pisal učbenike!

Opažam, da se ozkoglednost Slovencev naivno zamenjuje za patriotizem.

Jaz verjamem da slovenščine čez nekaj stoletij ne bo več v tej obliki kot je sedaj. Če pogledam imamo doma nekaj knjig napisanih okoli leta 1880 od moje prababice. In je tam notri čisto drugačna slovenščina, so res starinske besede. Lahko da bo čez 200, 300 let nekaj v stilu anglo-slovenščine. Zato ker veliko mladih govorimo že sedaj pol slovensko in pol angleško, in se zna zgoditi da se bodo angleške besede prijele za stalno in bodo smatrane čez čas kot pravilne in ne neke tuje popačenke. All in all je pa angleščina ticket za v tujino. Poleg tega pa slovenščino govori samo 2 milijona ljudi, Slovenije skoraj nihče ne pozna v Angliji, oz. oni mešajo Slovenijo z Yugoslavio. Njim ni čisto jasno katere države so se po razpadu bivše Juge formirale, večino to tudi ne zanima.

Čisto iskreno, meni je nacionalizem in domoljubnost in neko zadrto ohranjanje kulture malo mimo. Jaz smatram da smo vsi eno en svet ena Zemlja. Osebno si bom izbrala tisto kulturo in praznike in glasbo, ki so meni všeč neglede ali je to slovensko ali japonsko ali pa iz timbuktuja:)

Tale stavek od Matjazka da je angleščina simple jezik. Tole sem kar pobuljila ko sem videla kaj je napisano:) Angleščina se zdi na prvi pogled simple. Ampak bolj ko jo raziskuješ, več ko delaš z angleščino, bolj opažaš kako malo veš. Ker potem se ti samo odpirajo nove in nove stvari. Njihov vokabular je res ogromen, dnevno odkrivam nove besede. Da ne govorim o sleng besedah v angliji, ki so pa tudi čisto nekaj posebnega.

Ko sem bila skupaj z ex-om angležem, on je govoril kot neko upgraded shakesperijansko angleščino:) Se ne hecam, njegov besednjak je bil res nekaj posebnega, ko sva se spoznala sem ga v skoraj vsakem stavku spraševala kaj ta beseda točno pomeni. Potem šele vidiš kaj pomeni angleščina in kaj pomeni ANGLEŠČINA.

seveda je v 120 let starih knjigah arhaični jezik 😉 Mar misliš, da v angleščini tega ni?

Noben jeti čez 300 let ne bo ohranil take oblike kot obstaja zdaj. Prav vsi jeziki so podvrženi spremembam, ustvarjajo se nove besede za nove potrebe (potrebe trga, novih področjih znanosti), tujke se prevzemajo in določene besede tonijo v pozabo.

Najbolj mi je hecno, ko kdo reče, da obstaja slovenščina samo od leta 1991. ;))

Dokler se bo javno izražalo v slovenščini, pisalo in izdajalo knjige v slovenščini, prirejalo prireditve, dokler se bodo ljudje med sabo pogovarjali v slovenščini, ni bojazni za njen propad. Treba ga je jasno ohranjat.

Maš moj support, čeprav smo že od nekdaj na bojni sekiri. Real recognize real motherfu*kers in katenjka ni real ona je kmečka dečwa.

Ja itak Krivokljun to je povsod, pač jezik se razvija, to je naravni proces. V kaj točno se bo slovenščina razvila v naslednjih nekaj stoletij? Who knows, lahko se razvije v karkoli je pa velika možnost da bo v prihodnosti vsebovala veliko današnjih tujk.

Ahh, kje je univerzalni jezik telepatija, lahko da bodo samo še telepatijo uporabljali v prihodnosti, Ne bo več kriljenja z rokami pa premikanja ust:)

Se pravi, če gre nekdo na randi naj govori angleško, ker je ta jezik lepši, več/bolje se izražaš….
Slon in sadež ne bi imela navdiha za svijo damščino, če bi vsi govorili angleško….
Nisem še bil v angliji (niti me tja nič ne vleče) samo po napisanem sodeč se tam m in ž zlahka razumejo, ko imajo tako popoln in lep jezik 😉

Vsaka kultura je (antropološki) biser zase. Vsi diktatorski režimi in nekdanji zgodovinski imperiji so težili po enem narodu, po enem jeziku in po eni kulturi, ampak to je “preveč stalo”, zato so za širjenje ozemlja izbrali mroljubnejše strategije s kompromisi, da so lahko vladali priključenim “barbarom”,dajali so jim določeno avtonomijo, še posebej narodom, ki so bili številčno močni. Islamizacija je potekala na podoben način, saj so muslimanski Bosanci recimo Slovani. Ko omenja Krivokljun Ilirske province, smo bili še vedno pod tujo oblastjo, pač nemški gospodar se je zamenjal s frakofonskim, ki ni bil tako rigiden, ampak še vedno tuj gospodar. To z nacionalizmom nima nobene veze.

[i]Mojega hudiča sem prodal svoji duši.[/i]

Ja, tako kot polovica preostale Evrope! 🙂 Jaz sem odgovarjala na tvoj citat, da vedno, ko smo bili pod tujo oblastjo, da so nam hoteli jezik odvzet, kar seveda ni res.

Očitno ima to veze z nacionalizmom, če vse, kar diši po tujini, beležiš kot negativno.

Ja, tako kot polovica preostale Evrope! 🙂 Jaz sem odgovarjala na tvoj citat, da vedno, ko smo bili pod tujo oblastjo, da so nam hoteli jezik odvzet, kar seveda ni res.

Očitno ima to veze z nacionalizmom, če vse, kar diši po tujini, beležiš kot negativno.[/quote]

Ohranjanje kulture jezika je resda “vse”, brez korenin je narod obsojen na propad.

[i]Mojega hudiča sem prodal svoji duši.[/i]

Očitno ima to veze z nacionalizmom, če vse, kar diši po tujini, beležiš kot negativno.[/quote]

Ohranjanje kulture jezika je resda “vse”, brez korenin je narod obsojen na propad.[/quote]

Naše korenine segajo v 10. stoletje.

Krivokljunka, če upoštevam tvoj nick bi te uvrstila pod vrsto ptičev in ti so se začeli razvijati (koliko se spomnim biologije iz OŠ) v jurski dobi…torej to ni 10. stl. n .št. :-)))))))))))))))))))

[center][i]"Woman without a Man is like a fish without a Bicycle."[/i] [sub]-Triumph[/sub][/center]

Nihce ni nic zinil, in ce smo jo ze imeli na tapeti, naj si kdo pogleda v spomin:
http://www.youtube.com/watch?v=rg23P0Ipd9g

Smo rekli a ne tu. RIP

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Nikakor ne bi mogli razumeti prihodnosti, če se ne bi zavedali preteklosti. (G.A. Livraga) ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Nihce ni nic zinil, in ce smo jo ze imeli na tapeti, naj si kdo pogleda v spomin:
http://www.youtube.com/watch?v=rg23P0Ipd9g%5B/quote%5D

Marsikomu je bila sonce, naj počiva v miru.

http://www.youtube.com/watch?v=z1fm6pcWQjk

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close