Najdi forum

Splash Forum Arhiv Delovno pravo in zaposlitev Ženske nad 50 let

Ženske nad 50 let

Zanima me, če je res, da žensko, ki je stara nad 50 let, ji ne morejo kar tako odpovedati delovno razmerje, razen hujše kršitve; v bistvu, da je po zakonu zaščitena?

Koliko je lahko najvišja temperatura na delovne mestu za delavce, konkretno za srednje težko fizično delo v zaprtem prostoru, s čistili, brez okna? Je to kje zapisano v zakonu?

Najlepša hvala!

Nikogar ne morejo kar tako odpustiti, sploh pa ne, če ne prenaša vročine – to je zdravstveni razlog – glej 89. člen Zakona o delovnih razmerjih… Prav tako ti ne morejo odpovedati pogodbe, če opozoriš delodajalca na neznosne razmere. Obstajajo pravilniki o dovoljenih temperaturah, itd., vendar ne vem, kako se imenujejo. Mogoče lahko pogledaš podzakonske akte k zakonu o varnosti in zdravju pri delu.

Po moje boš dobila odgovor, ko, če pride barca, ona obvlada te scene. 😉

Po Zakonu o delovnih razmerjih (ga najdeš na netu) so starejši delavci zaščiteni šele po 55. letu. Razen če (morda) katera od panožnih kolektivnoh pogodb določa drugačen (bolj ugoden) kriterij.

Za delovno okolje, temperature in podobno obstaja pravilnik o delovnem okolju ali nakej podobnega, mogoče ga najdeš kje tule[/url].

Visoke temperature delovnih prostorov kot posledica povečanih zunanjih temperatur v poletnem času

Zakon o varnosti in zdravju pri delu (ZVZD) smiselno opredeljuje temperature delovnih prostorov v določilih zakona, ki določa temeljna načela, podrobneje pa so temperature delovnih prostorov opredeljene v 25. členu Pravilnika o zahtevah za zagotavljanje varnosti in zdravja delavcev na delovnih mestih (Ur.l.RS št. 89/99) ter v 2. členu spremembe tega pravilnika (Ur.l.RS št. 39/05). Navedeni pravilnik določa, da temperatura zraka v delovnih prostorih ne sme presegati + 28 st. C. Izjema so t.i. »vroči delovni prostori«, kjer so temperature stalno povečane zaradi sevalne temperature in v tem primeru mora delodajalec sprejeti ustrezne ukrepe v skladu z veljavno zakonodajo.

V primeru, ko se občasno v delovnih prostorih pojavljajo temperature večje od 28 st. C kot posledica povečanih zunanjih temperatur v poletnem času, je delodajalec dolžan delavcem zagotoviti ustrezno toplotno udobje in pri tem se lahko delodajalec poslužuje tudi začasnih ukrepov kot npr. prerazporeditev delovnega časa ( npr. od 06,00 do 14,00), pogostejši in daljši odmori med delovnim časom, ponudba ustreznih osvežilnih brezalkoholnih napitkov, zmanjšanje intenzivnosti dela in podobno.

Bi rekla, da je en kup novodobnih delodajalcev, ki stremijo samo za dobičkom in jih boli *****, če delavčki crkavajo od vročine. Seveda jim kakšna klima, pogostejši odmori, osvežilni napitki in podobno tud na misel ne pridejo.
Pa ne govorim na pamet, poznam. Če ti ni kaj všeč, lahko pa greš.

Drugače se temu reče: sanja svinja kukuruz……………….Papir prenese marsikaj, dejstva so pa drugačna.

Sem bila v delovnih prostorih, kjer so razmere nečloveške, resno… Fajn je to, da je v dotrajani stavbi počila cev od wcja in se je vsebina vsula direktorju te firme direkt na mizo :)))) Tudi on ni imel nekega razkošja, sicer, ampak glede na finančne zmožnosti bi to lahko tudi odpravili 🙂

Mislim, da so zakoni napisani kar tako, da če ti je dolgčas, jih malo bereš… Kar se dogaja, se meni gnusi v tej državi, morala bi enkrat cela Slovenija enkrat rečt NE. Nihče ne bi smel delat niti enega dneva več pod takimi pogoji. Država je tu zaradi nas, nismo mi zaradi države – ljudje na določenih stolčkih imajo denar zaradi nas (na račun nas…).

V našem podjetju je sicer tako, nekega luksuza – dobrih avtov, ne vem kake fancy opreme ipd. ni, ne more še bit zaenkrat (to niti ni moja vizija, ne maram postavljanja na tka način), odnosi so precej demokratični, ne bi si pa tudi nikoli privoščila takega nehumanega odnosa. Grem stavit,da si bo na tak način podjetje precej hitreje naredilo dobro in celo zastonj reklamo. Danes je to hitorlahko konkurenčna prednost :))

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close