Najdi forum

Splash Forum Arhiv Knjižni molji in pravopis Zenska sklanjatev

Zenska sklanjatev

Mi lahko prosim poveste, po kateri sklanjatvi sklanjamo samostalnik CERKEV. Ker se “cerkev” ne koncuje na -a, naj bi bila to 2. zenska sklanjatev … ampak po 2. zenski skl. bi se moral rodilnik glasiti: cerkvi.
(Pravilno je seveda: cerkev, cerkve, cerkvi, cerkev, pri cerkvi, s cerkvijo)
Ali gre za izjemo?
Hvala za pomoc.
Lp

Po 1. ž. skl. Kot tip breskev, podkev, redkev itd.

Cerkev se sklanja po prvi ženski sklanjatvi, saj vanjo ne sodijo le samostalniki s končnico na -a, temveč med drugim tudi sam. s končnico na -ev (bukev …), glej SP 2001, §807.

LP
Filip

Filip!

Ti pa res moraš imeti vedno zadnjo besedo! Pa to kljub temu, da je odgovor že podan. Nemara zato, da dokažeš, da znaš spretno vrteti pravopis. Žalostno je, ko je to vse. No, ali znaš odgovoriti (beri najti odgovor v SP) na vprašanje, zakaj tip cerkev, pa mati, hči sodijo v 1. ž. skl.? Me prav zanima …

S.

Žalostno :(( ko ti ne znaš pogledati, da sva oba istočasno odgovorila, zato prilepim tu:

Zenska sklanjatev Slavistka 15-04-05 08:04
Zenska sklanjatev Filip 15-04-05 08:04

Vendar bi odgovoril “monki”, tudi če bi tvoj odgovor prej videl. Bil je namreč rahlo suhoparen, saj je monki očitno menila, da 1. ž. sklanjatev obsega samo samostalnike s končnico na -a.

Glede tvojega vprašanja – ne, ne bom šel zdajle brskati po SP-ju, me v bistvu ne zanima tako fundamentalna problematika. Sem že večkrat povedal, da nisem slavist. Pa tudi na Najšibkejšem členu ne mislim nastopiti.

Slavistka in Filip,

ne glede na to kdo je bil prvi in kdo ima zadnjo besedo, sta mi zelo pomagala ( v Toporisicevi SS odgovora namrec nisem nasla se je pa mudilo…).
Hvala vama za trud!!!!

Zelim vama en lep dan.

Tokrat se pa moram vtaknit! Večkrat se ne strinjam s Filipovim obnašanjem tule na forumu, vendar tokrat, slavistka me pa moti tvoj odnos.

Že večkrat je povedal, da ni slabist, a kljub temu daje kvalitetne in največkrat pravilne odgovore. Moti me to, da bi ti zdaj moral argumentirati zakaj spada CERKEV v 1. ž. skl. Za navadnega smrtnika, uporabnika slovenskega knjižnega jezika mislim, da je to dovolj. Ni potrebno ljudi “posiljevati” z določenimi argumentacijami. Včasih je dovolj, da pojasniš brez akademskega zapletanja, pri katerem te nihče ne razume. To pa slavisti tako radi počnejo.

pa brez zamere.

Se strinjam.

Vendar “vrtenje” pravopisa ni vse. Zlasti pa težko sprejmem, da iz tega prihajajo napake in poenostavljanja. Tudi zato je toliko zapletanja, ki dela slovenščino “tako težko”.

Vendar tukaj ni bilo napake. In res, večinoma ima Filip res prav.

Lp, S.

P. S.: Nisem zamerila. Filipu pa se opravičujem, ker sem res spregledala, da sva hkrati odgovorila.

aŁ` se komu Łubii napiisat povedii s skŁanjano besedo cerkva?
mam za DN pa se mii ne Łubii

TakoŁe?

Cerkva je veŁka.
Cerkvo nebodo postavŁii tukii.
Šeu je u cerku.

🙂

Hehe, še dobr, da se je Zvedavcu ŁubiiŁ 🙂

Tudi sam nisem slavist, a toliko vem, da lahko sledeče napišem.

Ženska samoglasniška(a-jevska oz. 1. ženska sklanjatev) vsebuje samostalnike ženskega spola, ki se večinoma v imenovalniku ednine končujejo na -a, v rodilniku ednine pa na -e. Izjema so že omenjeni samostalniki tipa breskev, podkev ipd., ki se v imenovalniku končujejo na -ev namesto na -a, v rodilniku ednine pa imajo prav tako končnico -e. Prav tako sta izjemi samostalnika hči in mati, ki imata v vseh sklonih razen v imenovalniku ednine podaljšano osnovo(hčer-, mater-) ter samostalnik gospa, ki ima nekaj posebnosti v sklanjatvi. Prav vsi samostalniki prve ženske sklanjatve pa imajo v rodilniku ednine končnico -e, kar je tudi nujni pogoj za uvrstitev samostalnikov v to sklanjatev. Enake končnice kot samostalniki 1. ženske sklanjatve imajo tudi samostalniki 2. moške, razlike je le v spolu in pa v dejstvu, da se lahko ti samostalniki sklanjajo tudi po 1. moški sklanjatvi.

Samostalniki tipa breskev se od osnovne paradigme(tip lipa) razlikujejo:

1. v imenovalniku, tožilniku in orodniku ednine(breskev, breskvijo)
2. v dvojini in množini izpade “e” v osnovi, razen v rodilniku(breskvi, breskve, breskev)

V ednini so torej samostalniki tipa breskev neke vrste mešanica ženske a-jevske in -ijevske oz. soglasniške(2. ženske sklanjatve)

Samostalnik gospa ima naslednje posebnosti v sklanjatvi:

1. dajalnik in mestnik ednine se končujeta na -e namesto na -i
2. imenovalnik in tožilnik dvojine se prav tako končujeta na -e namesto na -i
3. dajalnik, orodnik in mestnik dvojine ter množine imata v končnici “e” namesto “a” (gospema, gospem, gospeh, gospemi)

Samostalnika mati in hči imata naslednje posebnosti pri njuni sklanjatvi:

1. imenovalnik ednine na -i
2. podaljšana osnova v vseh sklonih razen imenovalniku ednine(hčer-, mater-)
3. orodnik ednine na -jo

To je to, se pa opravičujem, če sem kaj narobe napisal in prepuščam slavistom, da me popravijo.

So what?

Gre za to, da so se ženski samostalniki, kot sta cerkev in mati, včasih sklanjali po soglasniški sklanjatvi in ne po samoglasniški, kot so se samostalnika žena, kost ali duša.
Te prvotne sklanjatve so se skozi zgodovino izgubile (tudi u-jevska sklanjatev sin sinu več ne obstaja) in danes imam tako en kup posebnosti, ki jih je Toporišič pač moral stlačiti v svojo slovnico.

samoglasniška trda mehka

moška o- rabъ -a -o- mǫžь -a
a- sluga -y
i- pǫtь -i
u- synъ -u
srednja o- lěto -a -o- sъnьmište -a
ženska a- žena -y -a- duša -ę
i- kostь -i

soglasniška moška n kamy kamene

srednja n imę imene
s tělo tělese
t otročę otročęte