ženska/moški
Na obrazce je treba natisniti prostor za podpis. Podpisovala se bosta članica uprave in izvršna direktorica NN ali pa član uprave in izvršni direktor XY. Ker gre za sistemske obrazce, imamo na voljo omejen prostor za podpisovanje, funkcijo pa želimo prednatisniti.
Kako naj jo navedemo za oba hkrati?
Član-ica uprave in izvršn-i/a direktor-ica:___________
Ta oblika mi ni všeč, kako je prav? Hvala, D
Če bi hoteli vztrajati pri obeh zapisih, bi bilo pravilno: Član/članica uprave in izvršni direktor/izvršna direktorica. Če tole zapišemo krajše, se piše: član/-ica uprave in izvršni/-a direktor/-ica. To je z obema oblikama.
Na standardnih obrazcih ni nič narobe, če se piše samo moški spol teh oblik. Tu ne gre za zapostavljanje moških in žensk, gre za to, da pri več oblikah prevladuje splošnejša oblika moškega spola.
Poleg tega se tu lahko srečamo še z eno drugo dilemo. Delovno mesto je navadno sistematizirano v moški obliki, torej predsednik uprave, izvršni direktor itd., kdo pa zasede to mesto, je pa nekaj povsem drugega. Ključna razlika je v tem, da je uradno tudi Metka M izvršni direktor, kar se tiče sistematizacije, ker opravlja delo izvršnega direktorja. Glede na njeno delovno mesto je pa seveda izvršna direktorica.
Mogoče zveni komplicirano, ampak lažje je pojasniti npr. na primeru vršilca dolžnosti. Vršilec dolžnosti je vedno v moški obliki, ne glede na to, ali mesto zaseda Metka ali Janez. Spet gre za isto. Po sistematizaciji ima podjetje direktorja, to mesto pa lahko zaseda Luka (direktor) ali Mojca (direktorica), ko ta direktor/direktorica zapusti to delovno mesto, nastopi vršilec dolžnosti direktorja, ne pa v. d. direktorice (če je bila šefica Mojca), saj je delovno mesto sistematizirano v moški obliki. Direktorice namreč ni v sistematizaciji, direktor pa je.
Vrnimo se na začetek. Najprej se morate samo odločiti, ali boste zapisali, da se poddpisniki podpisujejo po sistematiziranem delovnem mestu (izključno v moški obliki) ali pa po osebi, ki to mesto zaseda (potem imate to moško-žensko dvojnost). Od tu dalje bo torej lažje rešiti dilemo, kaj narediti z “dvojnimi” zapisi.