Žene, ki ste se odločile biti doma in skrbeti za družino…
…ali vam je kaj žal ali ste zadovoljne s svojim življenjem? Kako pa je s financami?
Razmišljam v tej smeri, ker me ta služba, ki jo opravljam, UBIJA. To nisem več jaz, delujem kot zombi – tako v službi kot tudi doma. Ko sem doma, ne morem službe odklopiti, ponoči ne spim, vse okoli sebe spravljam v slabo voljo.
Mož razmišlja, da bi odprl popoldanski s.p. in me zaposlil.
Ni mi težko delati, samo psihičnih pritiskov, ki jih vsakodnevno prenašam v sedanji službi, ne prenesem več. Včasih pomislim tudi na samomor, ker vem, da mi do upokojitve manjka še 20 let.
trijesvetikralji, 11.01.2022 ob 07:35
…ali vam je kaj žal ali ste zadovoljne s svojim življenjem? Kako pa je s financami?
Razmišljam v tej smeri, ker me ta služba, ki jo opravljam, UBIJA. To nisem več jaz, delujem kot zombi – tako v službi kot tudi doma. Ko sem doma, ne morem službe odklopiti, ponoči ne spim, vse okoli sebe spravljam v slabo voljo.
Mož razmišlja, da bi odprl popoldanski s.p. in me zaposlil.
Ni mi težko delati, samo psihičnih pritiskov, ki jih vsakodnevno prenašam v sedanji službi, ne prenesem več. Včasih pomislim tudi na samomor, ker vem, da mi do upokojitve manjka še 20 let.
Uf, če bi lahko zavrtela film nazaj, nikakor ne . Imaš še 20 let pred seboj. Veš, koliko je to – kaj vse se lahko vmes zgodi? Zdaj vama špila- kaj bo pa čez 20 let, pane veš? In boš imela plačevane prispevke minimal, potem pa penzija samo 500-600 EUR.
Ja, če ti ne bo plačleval minimalnih prispevkov – kar je trenutno okoli 580 Eur… Kar ni malo. Ker se ti na starot ne bo izplačalo. Če imaš sedaj plače nekje 1500 EUR neto ali z dodatki- ni šans. Drugo ja, če bi imela nekje 5-7 let do penzjona. Zdaj si pa še premlada. In polno zdrava, sposobna, samo stres se moraš naučit obvladovat – kar je z majhnimi otroci, dokler so najstniki zelo včasih hudo; potem pa je lažje.
DOkler si zdrava, svoj vir prihodka –
mijav mijav, 11.01.2022 ob 07:54
vsekakor pusti službo. Lahko si nekaj časa doma, lahko takoj začneš iskati drugo službo, se prekvalificiraš itd….. zdravje imaš eno samo, vse ostalo pa pride in gre. začni razmišljat široko, koliko vseh možnosti imaš.
Absolutno NE! Poišči drugo službo in guraj naprej.Služba je služenje, vse sorte doživiš.Priznanja, veselje, ponižanje in jebo. A misliš, da ti bodo pa z s.p.- jem rožice cvetele? Ne delaj si utvar, poišči drugo, pa še tretjo službo…dokler ne najdeš nekaj optimalnega.Pa glej, da v službi napreduješ…saj veš…dobra plača, dobra penzija…Splača se potrudit.
Na tvojem mestu bi ostala doma, dokler ne bi našla druge službe.
Če ti mož plačuje prispevke je to veliko na mesec plus še vse življenske stroške vaše družine.
Jaz pri treh otrokih delam, nisem niti pomislila da bi bila doma. Tudi če imamo več otrok še bolj rabimo službo, kot če bi imeli le enega. Lahko pride do situacije da mož zboli ali kaj drugega, bodo še kako prav prišli prihodki.
Para Bellum, 11.01.2022 ob 08:01
Če bo mož odprl popoldanski s.p. in te zaposlil pri sebi, sicer ni slaba ideja, ampak potem upaj, da se te ne bo nikoli naveličal in da bosta za vedno ostala srečna in skupaj.
Tole si pa tako napisala, kot da če pustiš službo nikoli več ne dobiš druge. Jaz sem že par služb zamenjala. Takoj, ko me nekaj moti, ko imam občutek, da stagniram in potrebujem več izzivov, pa tudi če sem preobremenjena, iščem novo opcijo. In vedno najdem nekaj boljšega. Če bosta šla z možem nar@zen si bo pa že menda našla kakšno zaposlitev? Kaj vi ljudje res hodite v službe, ki vas delajo nesrečne samo zaradi strahu in nezaupanja vase?
Draga avtorica, če imaš majhne otroke, je tudi to opcija, če mož dovolj zasluži. Ko bodo otroci zrasli in boš začela službo pogrešati, pa boš že kaj našla.
Ženska lahko brez skrbi ostane doma, če:
Ima lastne nepremicnine in denar na banki in v skladih , seveda podedovan, da ni predmet ločitvenega postopka
Če ima plačane prispevke kot se šika
V tem primeru je brez skrbi. Da se pa obesiš nekomu na pukelj in računaš, da bo že poskrbel zate, je pa neverjetno otročje in lahkomiselno.
Ne poslušaj črnogledih tu gor. Tako kot lahko zakon razpade in ostaneš brez službe te lahko odpustijo in ostaneš brez službe. Je pa veliko večja možnost da ti zakon razpade ko si čisto sesuta in kot zombi praviš. Je veliko več vredna tvoja družina in tvoje zdravje. Tista ki sanja o penziji je pa malo smešna. Nihče ne bo imel penzije za živeti če je pod 40 sedaj. Bomo morali kar sami poskrbeti zanjo. Daj odpoved, poskrbi zase, skrbi za družino in zakon in ko boš pripravljena išči novo službo. Mogoče vmes ugotoviš da si v nečem dobra in lahko svoje odpreš. Ali pa najdeš nekaj kar ti bo zelo odgovarjalo. Ali pa ugotoviš da imaš rada mirno življenje kjer skrbiš za družino. V glavnem nihče od nas ne ve kaj nam prihodnost prinaša. Ampak glede na to da tebe uničuje trenutna služba, posledično tudi vse okoli tebe….postavi sebe in svojo družino na prvo mesto. Službe vedno bodo. Družina je pa samo ena.
pusti jo, 11.01.2022 ob 09:48
Ne poslušaj črnogledih tu gor. Tako kot lahko zakon razpade in ostaneš brez službe te lahko odpustijo in ostaneš brez službe. Je pa veliko večja možnost da ti zakon razpade ko si čisto sesuta in kot zombi praviš. Je veliko več vredna tvoja družina in tvoje zdravje. Tista ki sanja o penziji je pa malo smešna. Nihče ne bo imel penzije za živeti če je pod 40 sedaj. Bomo morali kar sami poskrbeti zanjo. Daj odpoved, poskrbi zase, skrbi za družino in zakon in ko boš pripravljena išči novo službo. Mogoče vmes ugotoviš da si v nečem dobra in lahko svoje odpreš. Ali pa najdeš nekaj kar ti bo zelo odgovarjalo. Ali pa ugotoviš da imaš rada mirno življenje kjer skrbiš za družino. V glavnem nihče od nas ne ve kaj nam prihodnost prinaša. Ampak glede na to da tebe uničuje trenutna služba, posledično tudi vse okoli tebe….postavi sebe in svojo družino na prvo mesto. Službe vedno bodo. Družina je pa samo ena.
Se strinjam.
Ljudje vse prepogosto poslušamo glas razuma (beri: strahu), namesto intuicije. In na koncu ravno zato, ker nismo sledili intuiciji (beri: poskrbeli za harmonijo in ljubezen v družini), sami pridelamo situacijo, pred katero nas je svaril razum (beri: razpad družine).
Išči novo službo. Za krajše obdobje ostani doma, da si opomoreš, a naj to ne traja več kot par mesecev.
Sem že stara in sem tekom let slišala in spoznala kar nekaj primerov žensk, ki so bile finančno odvisne od svojih mož. Pa je prišla bolezen, ločitev, smrt in to v letih, ko je težko začeti na novo, sploh če nimaš delovne dobe, izkušenj, pa z leti si tudi manj fleksibilen. Marsikatera, ki je bila odvisna od moža, je morala tudi potrpeti, kar ji sicer ne bi bilo treba (redno varanje).
Ideja ostati doma se mi zdi super za primere, ko ima ženska svoje premoženje oziroma reden vir dohodka. Žal pa je tega malo
redni prispevki za zaposlenega so najmanj 425 EUR
k temu prištej še neto plačo, ki jo sedaj dobivaš
recimo, da je ta 800 EUR. zdaj pa razmisli, na kak način bo družina preživela, če se vaši dohodki znižajo za 1255 EUR.
kaj mislita početi s popoldanskim s.p.jem?
če je to neko perspektivno delo, mogoče celo gre skozi.
Seveda bo penzija.Si pa res smešna! Mar misliš, da bodo starejši brez ali kaj! Čudno razmišljaš…povsod po Evropi je penzija. Edino delovno dobo bodo podaljšali…pa bosta volk in koza sita! Treba se je potruditi zdaj, da imaš plačo , kot je treba in da ti teče delovna doba.Da potem pri petinšesdesetih ne vpiješ, da imaš 620 evrov penzije.Po svoji zaslugi , ker se ti je 40 let hebalo…
Joj lepo te prosim, 11.01.2022 ob 09:22
Tole si pa tako napisala, kot da če pustiš službo nikoli več ne dobiš druge. Jaz sem že par služb zamenjala. Takoj, ko me nekaj moti, ko imam občutek, da stagniram in potrebujem več izzivov, pa tudi če sem preobremenjena, iščem novo opcijo. In vedno najdem nekaj boljšega. Če bosta šla z možem nar@zen si bo pa že menda našla kakšno zaposlitev? Kaj vi ljudje res hodite v službe, ki vas delajo nesrečne samo zaradi strahu in nezaupanja vase?
Draga avtorica, če imaš majhne otroke, je tudi to opcija, če mož dovolj zasluži. Ko bodo otroci zrasli in boš začela službo pogrešati, pa boš že kaj našla.
“Joj lepo te prosim”, avtorica ni nič pisala o iskanju nove službe, ampak o tem, da bi mož odprl s.p. in jo zaposlil. Moje mnenje je, da je taka rešitev lahko samo začasna in da ne sme biti v nedogled odvisna od moža. Začasno bi to šlo, vendar bi bilo pametno, če bi začela z iskanjem nove službe, neodvisno od moža.
Ker delodajalec je delodajalec, mož pa je mož (tudi kot delodajalec). Bog ne daj, da pride do kakšnega kreganja ali celo razhoda in ločitve v takem primeru.
Vsak človek, ne samo ženske, bi moral stremeti za čim večjo neodvisnostjo.
Pojdi na bolniško, če je tako hudo.
Če mož šele razmišlja o popoldanskem s.p.-ju in sploh ne vesta če vama bo šlo skoz… to ni dobra ideja – to je pokop. Ker če ti daš odpoved, ne dobiš nič z zavoda, tvoji prihodki bodo 0,00€ če sem prav razumela bo te zaposlil mož – kaj boš delala pri njem, da zaslužiš za svojo plačo? Štartala z nule – dokler si izmozgana, kot pišeš, to ne bo šlo.
Zraven tega bo mož imel en kup stroškov še preden te zaposli (zdravniški, varstvo pri delu..)
Ni šanse, 11.01.2022 ob 10:27
Seveda bo penzija.Si pa res smešna! Mar misliš, da bodo starejši brez ali kaj! Čudno razmišljaš…povsod po Evropi je penzija. Edino delovno dobo bodo podaljšali…pa bosta volk in koza sita! Treba se je potruditi zdaj, da imaš plačo , kot je treba in da ti teče delovna doba.Da potem pri petinšesdesetih ne vpiješ, da imaš 620 evrov penzije.Po svoji zaslugi , ker se ti je 40 let hebalo…
Na več kot 600 eur penzije upat nam, ki smo stari okrog 40 ali manj, je iluzorično. Če bomo želeli višjo pokojnino, bomo poleg tega, da bomo morali delat vsaj do 70. leta, morali še sami varčevati. Ne moremo namreč pričakovati, da nam bo 1 delavec od svoje plače odstopil tolikšno vsoto. Razmerje aktivni zaposleni: upokojeni bo namreč 1:1.
A mož bi odprl pop. sp. samo zato, da bi tebe zaposlil, a bi dejansko kaj delala in služila s tem? V tem slednjem primeru ideja ni tako nerealna, veliko parov skupaj denar služi. Po eni strani je kar malo žalostno, da so možje v izhodišču takoj deležni takega nezaupanja, da se bodo skurbali, ločili,… S tem človekom živiš, otroke si mu rodila, morda te pa le ne bo čisto zafrknil.
Da bi kar izstopila iz trga dela dela in samo še doma kuhinjo glancala, se mi zdi pa nespametno. In tudi nepotrebno, če praviš, da ti ni težko delat. Ti moraš pomoje samo službo zamenjat (ali pač nekaj drugega začet delat), ne kar nehat delat nasploh
Ko se gre za popoldanski s.p. z zaposlitvijo osebe, po navadi ne gre za klasično obliko zaposlitve, ampak zato, da ima nekdo odprt s.p., ki je s strani stroškov in obdavčitve ugodnejši, drugi pa je “brezposeln” in dela preko njega.
Ta način je stroškovno najbolj ugoden in ti omogoča lažji štart. Za slabih 100€/mesec lahko iščeš stranke in se podjetniško udejstvuješ. Ker sta poročena si lahko zavarovana preko njega. Pokojninska doba ti ne bo tekla, ampak pač tvegaš, za to, da biznis uspe.
Dolgoročno so stvari odvisne od uspeha. V prihodnje lahko še vedno mož zapre popoldanca, pa gre sama na polni sp. Ker je velika verjetnost, da se bo podjetniško udejstvala v storitvah, je čisto vseeno, kdo je “lastnik” podjetja. Saj pri storitvenih podjetjih z malo zaposlenimi podjetje ni vredno 0, najbolj so vredni ljudje, ki delajo.
za zjokat, 11.01.2022 ob 13:27
Ta tema je za zjokat. Vsa beda slovenskih zakonov na kupu. Ženske bolj zaupajo delodajalcem s svojo prihodnostjo kot lastnemu možu očitno. In postavljajo svojo kao neodvisnost na višje mesto kot lastno zdravje in zakon ter družino.
In kje točno ti živiš? Še v državah, kjer so doma gospodinje, jih je vedno manj. Ker je ženskam jasno, da so v izredno slabem položaju, če ostanejo doma. To niso ameriške gospodinje, trofejne žene, ki bodo pobasale preživnino, ampak bodo enostavno na cesti. Get a life, no!
Penzija, 11.01.2022 ob 10:48
Na več kot 600 eur penzije upat nam, ki smo stari okrog 40 ali manj, je iluzorično. Če bomo želeli višjo pokojnino, bomo poleg tega, da bomo morali delat vsaj do 70. leta, morali še sami varčevati. Ne moremo namreč pričakovati, da nam bo 1 delavec od svoje plače odstopil tolikšno vsoto. Razmerje aktivni zaposleni: upokojeni bo namreč 1:1.
Moj plan.
Plačevat minimalne prispevke.
Dobivat minimalno plačo.
Ostalo pretopit v dve stanovanji z oddajo. Eno je že odplačano, drugo bo 5 let pred nastopom penzije.
Živet z minimalno penzijo 600 eur + 2x najemnina za dve stanovanji.
Ko škripnem 2 dni po nastopu pogojev za penzijo pri 70ih, otrokom ostaneta 2 stanovanji.
Forum je zaprt za komentiranje.