Najdi forum

Splash Forum Arhiv Nepremičnine zemljišče na kateri gradiva hišo, je moževo

zemljišče na kateri gradiva hišo, je moževo

V bližnji prihodnosti nameravava z možem začeti z gradnjo hiše na parceli kjer je sedaj vikend, vendar ga bova rušila in zgradila novo hišo. Zaenkrat sta zemljišče in vikend, ki stoji na tej pareceli, še na moževega očeta, ki pa namerava vse skupaj prepisati na svojega sina, torej mojega moža. Zanimam me kako je tukaj z mojimi pravicami v primeru, da se npr. ločiva? Ima mogoče kdo podobno situacijo? Ne vem namreč ali naj vztrajam, da se vse skupaj prepiše na oba ali je vseeno, glede na to, da sva poročena, če je zemljišče nanj, ker hišo bova potem tako in tako gradila skupaj. Ali je lahko npr. zemljišče v zemljiški knjigi pisano samo na moža, nova nepremičnina pa potem na oba? Tako in tako se bo prepis delal, ko obstoječega objekta ne bo več.

Ja, je lahko problem, če se ločita, kajti če bo možev oče prepisal zemljišče nanj, bo to, ne glede na to, da sta poročena, samo njegovo. Darila enemu izmed zakoncev v času trajanja zakonske zveze so njegovo posebno premoženje. Avtomatično je pa potem tako, da karkoli se na neki parceli postavi, je v lasti lastnika parcele. Ti lahko v primeru ločitve zahtevaš samo vračilo svojega vložka, ki ga moraš dokazovati z računi. Torej ne, ne more biti zemljišče v ZK napisano samo na moža, hiša pa na oba in ja, vztrajaj, da tast prepiše zemljišče na oba. To bo najbolj enostavno. Druga možnost je, da ti mož kasneje prepiše polovico, ampak je to nekoliko bolj zapleteno, ker darilna pogodba med zakoncema mora biti sklenjena v obliki notarskega zapisa, kar pa za seboj potegne več stroškov, kot če bi se že sedaj napisala darilna pogodba tebi in tvojemu možu (mimogrede pa ti povem še to, da vama tudi davka ne bi bilo treba plačati, ker gre za prvi dedni red in je mož oproščen davka na darila, ti pa si kot njegova žena izenačena s 1. DR).

Najlepša hvala za tole obrazloižitev.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close