Najdi forum

Splash Forum Arhiv Knjižni molji in pravopis Zemljepisna imena in sklanjanje

Zemljepisna imena in sklanjanje

Kako se pravilno sklanjajo zemljepisna lastna imena z nestiščnim vezajem, npr. Videm – Dobrepolje?

Hvala za odgovor in lep dan!

Jaz bi si skoraj upala trditi, da pravila ni, ampak se sklanja tako, kot sklanjajo domačini. Če lahko navedem primer iz svoje okolice:

Gozd – Martuljek se npr. sklanja takole:

1. Gozd – Martuljek
2. Gozd – Martuljka
3. Gozd – Martuljku
4. Gozd – Martuljek
5. pri Gozd – Martuljku
6. z Gozd – Martuljkom

V medijih večkrat zasledim, da je bil nekdo v Gozdu – Martuljku ali je prišel iz Gozda – Martuljka in verjemite, da me ob tem dobesedno zabolijo ušesa.

Hmm, ampak v bistvu pa zdaj tudi mene že zanima, če obstaja kakšno pravilo … :)))

Gardenija, kako lahko nekaj trdiš, ne da bi prej preverila? Domačini so res včasih prizadeti in jih boli marsikaj, a neka skupna pravila pa morajo biti. Ali pa naj bo vsaka vas izjema???

Ja, obstaja pravilo. SP v paragrafu 852 navaja:

Dvojna imena tipa Šmarje – Sap, Kal – Koritnica sklanjamo v obeh sestavinah: Šmarje – Sap, Šmarja – Sapa; Videm – Dobrepolje, Vidma – Dobrepolja; Gozd – Martuljek, Gozda – Martuljka (prim. še paragrafe 35, 69, 427)

Saj nisem trdila, ampak skoraj trdila. :))
Lepo, da obstajajo pravila, ampak žal se (tudi v slovnici) večkrat izkaže, da so nekatera napisana samo zaradi samih sebe, v praksi so pa neuporabna oz. neuporabljena. Jaz v celem svojem življenju še nisem slišala, da bi kakšen prebivalec Gornjesavske doline uporabljal drugo inačico sklanjatve.

New Report

Close