Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Žemlje v Hoferju in Lidlu

Žemlje v Hoferju in Lidlu

Žemlje v Hoferju in Lidlu so kot čigumi. Danes sem jih nekaj kupila in so obup. Kam so izginile hrustljave žemlje? Kot so ble pred 20 leti.

Odgovor na objavo uporabnika
Bljak, 21.09.2023 ob 12:17

Žemlje v Hoferju in Lidlu so kot čigumi. Danes sem jih nekaj kupila in so obup. Kam so izginile hrustljave žemlje? Kot so ble pred 20 leti.

Res je. Kot čikgumi. In takoj posušene in trde.

Do sedaj? Kruh “kuhajo” odkar obstaja slo skoraj..vse je kot ena puhla vata

pecejo jih na zalogo iz nekaksnega cudnega testa.res hrustljave dobis zgodaj zjutraj v kaksni pekarni takoj ko se odpre

Spar aleja ima najboljše, po 18. centov.

Merkator in Tus tam so hrustljave.

Hofer sploh nima dovolj pečenih in taka bleda kot bi ji bilo slabo ne more biti hrustljava . Zgleda , da šparajo na parajo na elektriki .

Te zadeve so “dobre” izključno zato, ker jih pojeste tople. Drugače pa je to vnaprej pripravljen in zmrznjen “pekovski pripravek”, kateremu niti testo ne smejo reči zaradi sestavin. Pa dober tek.

Hoferjeve so meni zelo dobre (okusne, čeprav nehrustljave), le pogosto preslabo pečene. Imam raje bolj rjave kot bele.

Čista svinjarija, po vrhu vsega so pa še v Lidlu vedno manjše.  Za slovenski trg je očitno vse dobro, tudi upravi za varno hrano je čisto vseeno kaj se prodaja in kaj potrošniki pojedo, saj ne želijo obveščati potrošnikov, očitno dobivajo kuverte, od trgovcev. Prodaja se pa vse po slovenskih trgovinah, od okuženega mesa, sadja in zelenjave s prepovedanimi pesticidi, razno razna strupena barvila, strupeni in kancerogeni konzervansi…

nam so bile res dobre še tiste, ki jih je včasih delal žito, pa primorske žemlje…to kar je nastalo zdaj z dopekami je zanič. in ostalo je malo domačih pekarn, da niso albanske…včasih kaj kupim v pekarni – kruharije in cukrnije – od bic-a, šolske pekarne…bi si pa res želeli nekaj takega kot je bila Pekarna mišmaš, kako so tam mesili , se kar sline pocedijo, ha, ha …

bedak

Kako jaz naredim žemljice? Hitro in enostavno, pa še boljše kot iz trgovine (nimajo E-jev).

Sestavine:

1000 g bele (poljubne) moke

60 g svežega kvasa

1 žlička sladkorja

do 3 žličke soli

približno 5 dl mlačne vode

Postopek:

V posodo damo del mlačne vode, sladkor in kvas ter pustimo 10 minut, da začne kvas delovati.

V drugo posodo damo moko, sol in primešamo kvas. Počasi dodajamo vodo toliko časa, da dobimo prožno mehko testo, katero lahko lepo oblikujemo. Testo pustimo pokrito s krpo stati 5 minut. Iz njega oblikujemo manjše kroglice premera cca. 7 cm. Te kroglice naj počivajo 10 minut.

Potem iz njih oblikujemo podolgovate žemlje, ki jih položimo v pekač na papir za peko in jih pustimo počivati še 10 minut. Nato s topim delom noža nakažemo prepolovitev žemlje po dolžini. Žemlje naj počivajo še 10 minut.

Ves čas naj bodo žemlje pokrite s servetom.

Vmes segrejemo pečico na 220 °C. V pečico damo posodo z vrelo vodo (2 dl). S tem dosežemo hrustljave žemlje.

Žemlje pečemo 18 do 20 minut.

Lahko jih potresete s sezamom, makom, … Ustvarite si poljubne žemljice, hitro in enostavno.

Iz Eurospina so dobre, hrustljave žemlje, ko so sveže. Pa še kar zdržijo ves dan v hrustljavosti.

Vem, da določenim trgovcem dobavljajo zmržene žemlje iz podjetja Žito, ki jih posamezne trgovine same popečejo. Je pa tudi razlika, kako jih v različnih trgovinah zapečejo. V enem dobiš dobro pečene, hrustljave, v drugi trgovini istega trgovca pa so žemlje kot pecivo, premalo zapečene, še surove…

Že dolgo nisem jedla dobrega kruha. Ne vem, vsi so prevodeni in premalo slani. Zrak pa luknje vmes.

Zgoraj je ena napisala kako preprosta je priprava doma. Meni to ni preprosto:) Moram v nakup kvasa, pa priprava pa čas vzhajanja, peka, pomivanje posode… eh, nakup mi je hitrejši:)

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close