Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika zelišča v olju

zelišča v olju

Vrt imamo poln bazilike in origana in bi ju rada poskusila vložiti v olje, pa me zanima natančen recept (gre mi bolj za to, da bi ostala uporabna tudi zelišča, ne le nadišavljeno olje).
Kako zelišča pripraviti, da bodo zdržala vsaj nekaj mesecev? Jih ali so pri baziliki uporabni tudi vršički cvetov? Ali smejo zelišča ostati v olju ali pa jih je nujno odstraniti? Katera zelišča so vse dobra za tovrstno shranjevanje in v kakšno olje naj jih namočim?Kako taka olja in zelišča nato uporabljate?

HVALA!

Zivjo,

jaz sem letos na morju na Hrvaškem videla, da namakajo njihova domača zelišča v velike steklenice v olje ali pa tudi v domače žganje in to pustijo stati po par mesecev na socu. Za recept žal nisem vprašala. Po videzu sodeč pa je bilo v teh steklenicah polno nekih vejic in cvetov, tako da je vprašanje, če je sploh potrebno cvetove odstranjevati.

Poskusi tako, mogoče bo izdelek uporaben.
Čao!

Bazilikine liste sem potrgala, oprala, posušila in zložila v manjše kozarce (skorajda nabasala), prelila z olivnim oljem in zaprla. Nekaj časa sem jih imela odzunaj, potem pa sem jih dala v hladilnik. Bazilika sicer ni tako kot sveža, vendar je okus bistveno bojši kot pri posušeni. S timijanom zadeve nisem preizkusila, saj ima posušen tako ali tako boljši okus kot svež.Tudi origano jo po moje boljše posušiti.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close