želetina
V nekaterih mojih receptih imam večkrat napisano, naj uporabim lističe želetine, jaz pa ponavadi uporabljam prah želetine. Ali mi zna kdo povedati, v kakšnem razmerju lahko to dvoje zamenjam?
Pa še nekaj: ko piše, da želatinaste liste namočimo in da jih nato stisnemo – kaj uporabimo – vodo, v kateri so namočeni ali želatino?
Hvala za pomoč in lep dan,
M.
12 listiov želatine zadostuje za vezanje 1 l tekočine v tako maso , da jo lahko režemo. NPR. če imamo V receptu za neko kremo 1 l mleka in 1 l stepene smetane vzamemo 12 listov želatine!
Želatino namočimo v mrzlo vodo (ni važna količina) pustimo da se zmehča jo ožamemo vode v kateri smo jo namočili in jo damo v toplo zmes – tako se želatina takoj razpusti. Če pa jo dodajamo hladni zmesi jo moramo stopiti v vodni kopeli.
Pri navadni želatini se moramo držati napotkov na embalaži (koliko tekočine želira). Količino odtehtemo in jo namočimo v tolikšno količino vode, kot je navedeno! predno jo umešamo v maso jo stopimo v vodni kopeli.
LP
m.
Tora ,lep pozdrav
Citiram iz svoje k. knjige.
Meso vsebuje tudi klejaste snovi,ki jih je najvec v telecjih nogah……Podobno snov vsebujejo tudi plodovi nekaterega sadja.Imenuje se pektin :(kutina,ribez,kosmulja ,brusnice,kisla jabolka itd.). S segrevanjem oz. kuhanjem se ta snov spremeni v zolcasto tvarino,ki se strdi,ko se ohladi.Pravimo,da sadje zelira,snov se imenuje zele.Uporabljamo ga za dzem,marmelado,za krasenje raznega peciva,za sladke hladetine in podobno.Za hladetine ,mesne ali sladke,pa uporabljaamo cesto industrijsko pripravljene klejaste snovi,in sicer zelatino:ribji klej,agar-agar in pektin.
Zelatino izdelujejo iz kosti,kit in hrustancevine.Dobi se v tankih prozornih ploscicah.Raztopimo jo v topli vodi.Ribji klej je iz ribjega mehurja.Agar-agar pa je iz rdecih alg. Tako o zelatini.
Kot sem ze povedala,sama raje uporabljam za sladice sadni zele.Ce ga razredcim z navadno vodo ali m.vodo,dobim osvezujoci sadni sok.
Citiram: Za zeleje uporabljamo le sadje,ki vsebuje veliko pektina.Glej zgoraj nastete!
Zele iz kutin
Kutine ne smejo biti prezrele,najboljse so se nekoliko zelene,ker vsebujejo vec pektina.S prticem odstranimo belo oblogo,ki pokriva plodove,nato jih razrezemo neolupljene na vec delov s pesciscem vred.Koscke denemo v kozico s celim loscem in prilijemo samo toliko vode,da so kutine pokrite.Dodamo jim se nekaj limoninih rezin zaradi lepse barve in boljsega okusa.Kuhamo tako dolgo,da se zacnno plodovi mehcati(kar kmalu),nato zlijemo vse skupaj na prtic,napet cez narobe obrnjen stol.Pod prtic postavimo porcelanasto skledo.Sok naj se odcedi brez mesanja,da se ne skali.Na 1 kg nateklega soka odtehtamo 80 do90 dag sladkorja,ga denemo v sok,dobro premesamo in kuhamo tako dolgo,da se kapljica,ki kane od zlice na kroznik,ne razleze.Zele nalijemo v kozarce,dokler je se vroc.Zavezemo ga s celofanom. ( Sama dam v manjse kozarcke in zaprem vcasih s pokrovckom.)
Ostanek kutin(meso) pretlacimo,dodamo nekaj sladkorja in skuhamo v kutino meso,ki je zelo okusno za namaz na palacinkah,ali v jogurtu…
Prav tako pripravimo tudi zele iz jabolk.Biti morajo zrela in kisle sorte.Jaz naredim tudi iz rdecega ribeza in brusnic.
Ohlajen zele postavim v hladilnik in v kaksnem dnevu se popolnoma strdi.Ohrani se dobro v hladnem prostoru.Sama ga imam sicer v hladilniku.Ponavadi naredim 5 kozarckov po 2 dl. Najvec ga uporabljam za prekrivanje sadnih tort ali pit.Imenitno je na francoski jabolcni torti.To je tisto pecivo,ko je krhko testo popolnoma prekrito
z na tanko narezanimi krhlji .Ko je peceno, namazem z nekoliko pogretim zelejem(da se lahko maze) in ohladim.Sadje je kot pod tankim ledom.Lepo za videti in dobro za jesti. Zele je drugace trd,da se reze z nozem,prozoren in dober.V kreme ga tudi dodam,sicer manjkrat,ker naredim na pari vedno gosto kremo,ki drzi.
Nadomestkov ne uporabljam rada,se zlasti ne kaksnih kremfixov.
Upam,da se ti ne zdi prekomplicirano. Prvic sem naredila zele,ko je bil moj dojencek star 2 meseca,sicer z mozem za asistenta.Bila sva mlada in neizkusena v kuhinji,pa nama je uspelo.Od takrat naredim zele skoraj vsako leto in to je ze kar nekaj let ,saj je dojencek ze zdravnik.
Ker bos to lahko naredila sele koncem poletja,ne vem,ce se bova se slisali.Ce bos na te strani napisala Manja – zele ,te bom nasla. Upam,da si zadovoljna.Receptov sicer ne pisem rada,raje kar knjigo posodim ali p kdaj demonstriram. Se to ,koliku sadja rabis ,bos videla po izkusnji Prvic napravi najvec iz 1 kg ,iz jagodicja pa pol kg.
Lep pozdrav in povej,ce se ti zdi recept sprejemljiv in uporaben.Manja
Manja, hvala. Posebej cenim, da si se potrudila in prepisala. Cenim tudi predhodno teorijo, saj nekako ne morem delati, če ne razumem vsaj približno principa. Recept se mi zdi uporaben, res upam, da bom prišla tudi do izvedbe (saj veš, tisto o zarečenem kruhu). Če lahko, bi vprašala samo še dve stvari za boljšo predstavo. Koliko časa se približno izteka sok iz prtiča, recimo 1 kg sadja? Eno uro, popoldne, čez noč? In koliko časa se potem približno kuha, da ne kane od žlice? Eno uro, več ur na majhnem ognju na elek.plošči?
Vnaprej hvala.
Hej,nekaj dni nisem srfala,pa danes vidim tvoj odgovor,hvala.Eni so kar cudni.Se potrudis in napises recept,potem pa ne ves,ce so ga sploh prebrali.
Sok se kar hitro odcedi,najvec uro pri tej kolicini,saj bos sama videla.Kuha se tudi malo casa.Mogoce pol ure ali pa se manj.Sama dam v cimsirso posodo,da hitreje izpareva;tudi, ko kuham marmelado,delam v dveh posodah najvec 1 kg sadja.Ko kuhas sok,veckrat poskusi kaniti kapljico,pa bos hitro ugoovila,kdaj je dovolj.Ostalo sadno meso pa le uporabi,ker je dobro.Vse to imam v dveh kuh.knjigah,ki mi zelo pomagajo. Svetovna kuhinja in Velika slovenska kuharica.
Obe sta starejsi,sem upokojenka. Lep jutrisnji praznik Manja
Forum je zaprt za komentiranje.