ZELENJAVNI ZREZKI
Hej,Tinkara,verjetno si me ze sita,ampak ker ti nihce ni odgovoril,ti bom pomagala pa se s tem.Mogoce bos dobila se kak odgovor,ki bo razlicen od mojega.
Te zrezke ali ploscate polpete delam ze dolgo let.
Uporabljam alternativno: melancane,spargeljne,por,blitvo,zadnje case tudi leco in sojo.Z melancanami so odlicni,ker imajo kar okus po mesu.
Melancane poprazim, kot sem opisala pri polnjenih melancanah,potem dodam v mleku namoceno zemljico.Ce jo prej narezes na kocke in te poprazis na cebuli in maslu,da zarumenijo in postanejo hrustljave in sele nato polijes z malo mleka,,je se okusnejse.Vse skupaj zmesas z jajckom,das se malo svezega petersilja in cesna,popopras in po okusu solis.Naribas malo parmezana in vse dobro premesas.Z vlaznimi rokami oblikujes zrezke in v sredino skrijes se koscek sira,ki se med cvretjem v notranjosti topi.Zrezke polagas na rahlo pomokano desko in jih enostavno popeces na olju po eni in drugi strani.Lahko jih pa das v naoljen pekac in v pecico(bolj dietno-manj olja) in ,jih enkrat obrnes.Ce jih cvres,,jih odlozi na p.servieto.Vcasih vtisnem v zrezek se olivo,ki da tudi svoj okus.
Otroci jih imajo radi se panirane(moka,,jajcek,drobtinice)in ocvrte.
Spargeljne predpripravim tako,da jih samo blansiram,nato mehke dele narezem in poprazim spet s cesnom in petersiljem.Naprej je postopek enak kot zgoraj opisano.Por in blitvo enako.Kuhano leco in sojo pa zmiksam.
Veckrat dam namesto stare zemljice kar v toplem mleku namocene ovsene kosmice(zelo zdravo) ali,ce mi ostane kuhan riz,pa tega.Tudi kuskus sem ze dala,glavno,da nekaj veze skupaj.Ce se ti bo zdela masa premehka ,dodaj pri oblikovanju scepec moke ali drobtin.Vse je odvisno od predpriprave zelenjave.
Si mogoce Primorka? Glede na pripravo buck.Tudi mi jih imamo zelo radi.
Taka je moja priprava zrezkov in jih nikoli ne kupujem narejene.Jemo jih tudi mrzle. Veckrat pa s paradiznikovo omako ali peperonato,ki jo imam poleti v hladilniku.Potem samo pogrejem.
Zanima me,kako drugi delajo zrezke. Lep pozdrav babi
Delam jih podobno kot babi, le da uporabim cvetačo (cvetove s sirom za prilogo -ostanek: koren, nekaj listov pa zmiksam) dodam surovi, na drobno nariban korenček, fino riban surov krompir, včasih kaj graha ali katero drugo zelenjavo….dodam jajce, drobtine, malo ovsenih kosmičev in oblikujem zrezke, ki jih po potrebi še potrosim z drobtinami in spečem. Moji imajo zraven radi pire krompir in solato.
Sicer pa imajo pire krompir radi k vsemu…ha, ha,ha.
Lep dan
Alenka iz MB
Hej,Pia! Vcasih imamo prej zelenjavno juho,potem so zrezki z dobro zeleno solato ali kaksno zmesano iz raznih sestavin.Ce ni juhe,paradiznikova ali zelenjavna omaka s pire krompirjem,ali dusenim rizem.Jaz dam sebi zraven takih zrezkov malo z jogurtom zmesane skute ali kisle smetane-seveda nekoliko zacinjene. Ves,ko si starejsi,ne jes veliko;mladi rabite vec.
Lep dan babi
Naredila sem zelenjavne zrezke in malo pokombinirala recepte s tem, da sem za osnovo vzela recept od Babi in sicer melancane, pražila pa sem jih na drobno narezanem poru. V gotovo maso sem dala še nariban korenček. Najprej je bilo vse skupaj premehko in sem morala dati kar precej drobtin, čeprav sem že na začetku dala pol namočene žemljice. V glavnem, bili so odlični, bistveno boljši kot kupljeni-tokrat sem jih namreč prvič delala sama-in sigurno ne zadnjič.
Alenka,vsec mi je tvoja kombinacija!
Lina! Me zelo veseli,da so ti vsec.Predvsem sem vesela tega,da delas s svojo glavico,da prilagodis tvojemu okusu.
1. Navodilo,ki ga napisem, je bolj za vzpodbudo in vedno si zelim,da ga ne bi jemali dobesedno.Tudi sama sem prisla do receptov s poskusanjem in lastnimi izkusnjami.Okusi so tako razlicni in prehrambene navade tudi.Recimo,ugotovila sem,da za mesne polpete raje uporabljam stare skorje polnozrnatega kruha,bogatejsi okus.Vedno me je jezilo,da moram za polpete dati prevec olja! Enkrat sem poskusila malo olja(toliko,da je pokrilo dno) in majhen koscek masla.Ko se je zacelo maslo topiti,sem takorekoc na hladno polozila res rahlo pomokane polpetke na blagi toploti,pokrila in pustila nekaj casa na eni strani,potem obrnila in dokoncala.Rezultat:polpetke s skorjico,omaka(ki je nastala od pare) pa cudovita.Z njo sem prelila kuhan krompir ali riz.Ce das pa kapljo vina,se boljse.
2. Mogoce bi za vezavo ravnala po Jozetovem nasvetu.Lahko poskusis z na mleku povretimi ovsenimi kosmici,ki jih malo pustis stati,da se res zgostijo(namesto zemljice),parmezan tudi zgosti maso.Jaz veckrat naredim vecjo kolicino in jih zamrznem.Imenitno je,ko nimas kaj vzeti v roke,pa so tu ze narejeni.
Pa se to.Pozimi delam zel.zrezke tudi z ohrovtom ali sladkim zeljem.Neprimerno cenejse kot druga zelenjava.Tudi to je treba upostevati.
Lep vikend obema babi
Forum je zaprt za komentiranje.