zelenjavna rižota
mi lahko svetujete kako pripravit dobro rižoto samo iz zelenjave. npr bučke, korenje, grah… ali delate na olivnem olju? ali vržete noter riž in zelenjavo istočasno ali zelenjavo kaj kasneje, da se ne razkuha? kateri riž uporabite? jaz najraje basmati, ampak ta je kuhan v 12 minutah, ga še nisem uporabila za rižoto. aja, še to: kakšne začimbe dodate? pa svež paradižnik, ali paše zraven?
Jaz vedno uporabljam parboiled riž, ker se sploh ne razkuha, saj je s posebnim postopkom pare tako obdelan, da se med kuhanjem ne sprime in ne razpade, prav tako pa so iz lupine na tak način vtisnili kar 80 % koristnih snovi v samo jedro, tako da je tak riž tudi z vidika zdrave prehrane bolj ustrezen.Za pripravo rižot pa je odličen.
Pa dober tek.
Tanja
najprej pristavim vodo, ko zavre dodam malosoli in lonček riža (po meri).
Medtem, ko se riž kuha v vodi, pripravim omako.
Na olivno olje malo česna, narezan korenček, bučke, liste zelene, peteršilj, grahec, in kar pač še želiš. Mogoče paradižnik. Ko se to duši cca 20 min je medtem tudi riž skuhan.
Riž precedim in vmešam v zelenjavno omako.
Pozdrav.
Sam rižote vedno kuham tako, da riž kuham skupaj z omako, ne pa posebej (zdi se mi, da se tako riž bolj prepoji z okusom in aromami omake). Torej, zelenjavno rižoto kuham natančno tako, kot mesno, le da je brez mesa (ha ha, sem pameten, a ne?).
Čisto zares:
na olivno olje (če ti olivno olje ne gre, pa na navadno sončično oz. kakšno drugo) vržem zelenjavo, kar jo pač imam pri roki (seveda na primerne kose narezano, in v vrstnem redu približno tako, kot je to zelenjavo potrebno kuhati: tisto, ki se dlje kuha, prej, ostalo pozneje). V praksi to izgleda približno tako: očistim korenje in ga narežem, in vržem v posodo z oljem. Ko se korenje duši, očistim papriko, jo narežem, in vržem na korenje, pa stročji fižol, potem kolerabico, pa bučke, malancane, morda cvetačko, česen, na koncu še paradižnik…. Ko je zelenjava lepo na varnem v loncu, dodam primerno količino riža, solim, zalijem s kakšnim dcl dobrega suhega belega vinčka, počakam kakšno minutko, da vinček povre, dodam še vodo, pokrijem in počakam, da je riž kuhan. Vmes kdaj pa kdaj malo pokukam v lonec in po potrebi dodam vodo.
Pred zelenjavo lahko na olju na rumeno prepražiš čebulo, če pa je rižota mesna, pa najprej prepražim kose mesa (piščanec, svinjetina, teletina, puran…), potem pa dodajam zelenjavo itd.
Moje zelenjavne rižote so običajno sestavljene iz pol zelenjave in pol riža, običajno pa je to odvisno od zelenjave, ki jo imam na voljo, pozimi manj, poleti več.
hvala vam vsem za ideje. bom sprobala. nekako se mi zdi, da vedno, ko naredim rižoto samo z zelenjavo je nekako brez okusa… bom res probala zamenjat riž.
za pialino pa: jaz včasih naredim z jajcem riž, ki ostane, npr. za večerjo. riž popražim, ko je vroč, ubujem notri jajce in zmešam, prepečem nekaj minut. podobno delam tudi s polento, mi je zelo všeč.
Jaz tudi, polento.Riz pa vcasih zvecer primem s konci prstov ,pomakam v gosto palacinkino testo in kupcke ocvrem:hrustljavo-otroci imajo radi.
Ce zelenjavo poprazis na hitro v voku ali v primerni posodi in dodas zacimbe,ima okus .Lahko pa riz dusis posebej in na koncu primesas bolj na suho poprazeno zelenjavo (por,cebulo,korencek,bucke,melancane,paprike,na koncu se malo cesna in petersilja ) in kar dobro mero parmezana.Mora biti okusno!
Lepo se imejte Babi
Forum je zaprt za komentiranje.