Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika Zelenjavna kosila – za v skrinjo

Zelenjavna kosila – za v skrinjo

Dragi forumovci!
Imate morda kakšne ideje, predloge, kakšna zelenjavna kosila skuhati, da jih lahko zamrzneš. Sprašujem zato, ker imam v skrinji na zalogo vedno zrezke, čufte in golaž… rada pa bi skuhala tudi kaj samo zelenjavnega, pa ne vem, kaj je primerno, da zdrži v skrinji.
Hvala za pomoč.

Hej!

Ker pri nas skoraj ni kosila brez tudi toplotno obdelane zelenjave, to redno shranjujem.

V voku na hitro popecena cebula, por, mesnata paprika, bucke in na koncu se paradiznikova omaka.

Na zaru popeceni jajcevci, bucke…marinada.

Priloga iz korencka

Zdusene bucke.

Blitva- ze narejena z vsemi dodatki.

Belusi

Boranija, grah v omaki, leca v omaki, cicerka,fizol v omaki( beri pasulj, prebranac…)

Veliko tega uporabim za testenine,riz, lazanjo za ponjenje palacink dodatek krompirju ali kar samo k mesu.

Zamrznem tudi ze napolnjene palacinke, lazanjo…

Navodila za pripravo teh jedi so ze vsa napisana na forumu. Ko poleti kaj tega delam, naredim vec in nekaj gre v zamrzovalnik. Seveda je vprasanje, kaj od tega je vam vsec. Lp Babi

Pa sataraš, razni zavitki (npr. jabolčni), skutine palačinke, paprika, polnjena s krompirjem, gobova zloženka, sirov burek, štruklji, krompirjevi kroketi…

Kakšen pa je recept za papriko s krompirjem?

Jaz pa povem kaj NI za v skrinjo:
zelenjavna juha s krompirjem – krompir je ful čuden
riž, rižote – ker riž zgubi strukturo

Dobri so pa še kruhovi cmoki, te vedno delam na zalogo. Zelo ok je tudi zamrznjena goveja juha.

zelenjavnih kosil na zamrzujem kaj dosti. veckrat zamrznem blansirano spinaco, pa gobe-ce stejem to k zelenjavi!?
od kuhanih stvari pa mogoce kdaj kaksno zel.juho,pa sarmo…
enkrat sem zamrznila palacinke s spinacnim nadevom. malo se je stvar razlezla…!? babi,kot vidim,ti te stvari zamrzujes….jaz sem dala zamrznjene kar v pecico!? pa ni bilo prav o.k.!?? verjetno se jih prej ne odmrzuje!? lp petra

Zelenjavo na veliko zamrzujem, sploh, ker imam svojo, a ponavadi samo blanširano ali napol pripravljeno. Npr.:grah, špinačo, bučke, malancane, paprike, mešano zelenjavo za zel. juhe, paradižnik. Pripravljene pa v glavnem ne, ker nimam toliko prostora.

DaKK, papriko s krompirjem delam takole: na olju popražim sesekljano čebulo in dodam nariban surov krompir. Malo pretenstam in dodam sol, poper in peteršilj. Ko se praži kakšnih 15 min, odstavim. Malo ohladim, dodam nekaj kisle smetane in s to zmesjo napolnim izdolbene paprike. Dam v pekač in v pečico na 200 stopinj C. Pečem približno 1 uro. Če mi kaj nadeva ostane, ga spečem ob papriki, je prav tako dobro!

Če boš poskusila, povej, kako ti je bilo všeč!

Babi omenila si, da daš v skrinjo tudi pripravljeno blitvo z vsemi dodatki. Ker sem ljubitelj blitve bi te prosila za podrobnejšo razlago. Zanima me kako pripraviš blitvo in ali jo pred uporabo odmrzneš in nato segreješ ali začneš segrevati še zamrzneno. Zanima me še ali ni takšna blitva preveč mehka in pacasta. Natrosila sem kup vprašanj in se že vnaprej zahvaljujem za odgovor.

Hej! Tale blitva z vsemi dodatki pomeni, da usoparjeno in nasekljano blitvo dam na olivno olje, cesen , prasek moke ali drobtin, dolijem malce mleka, dodam nariban parmezan in muskatni orescek. Ce vse to naredis na maslu, je se okusnejse. To zmrznem, da imam ze pripravljeno za nadevanje slanih palacink. Odtajam pa tako, da nekaj casa prej vzamem ven in pustim na sobni temparaturi ali pa na pari. Tudi kot priloga je v redu. Meni se ne zdi pacasto. Seveda je odvisno od tega, da nismo blitve prevec razkuhale.

Za nadevanje palacink, pitulic ali za uporabo za polpete je zelo v redu.
Malo moke pa dodam zato, ker ne delam posebej besamela in ta prasek moke z malo mleka je kot lahek besamel, ki blitvo za namaz naredi okusnejso.

Zamrznem tudi samo zblansirano blitvo. Potem je postopek dodelave malo daljsi.
Najraje pa odtajam na sobni temperaturi ali pari. Lp Babi

Babi najlepša hvala za pojasnila. Kako lep bi bil svet, če bi bilo več takih ljudi kot si ti.

Hvala :)))

Stanka,
danes za kosilo sem naredila papriko s krompirjem. Mislim, da sem dala malo premalo kisle smetane (sem bila prepričana, da jo imam v hladilniku, ko pa sem začela kuhati, sem ugotovila, da je že pol lončka manjka). Ko sem že pol ure pekla, sem jo pokrila. Sem imela občutek, da bi se drugače zažgalo. Zraven sem ponudila samo veliko skledo solate. Kaj daš zraven ti? No, meni in mojim je bilo kosilo všeč, tako, da gre recept med priljubljene. Verjetno bi to ob slovesnih priložnostih ponudila tudi kot predjed.
Še enkrat hvala za recept.

Sem šele pred kratkim odkrila, kaj vse lahko počneš za računalnikom in seveda predvsem ta forum. Sem navdušena, kot bi odkrila Ameriko. Sedaj se tudi moji družini pišejo boljši časi, kar se tiče kuhinje (ali pa ne, ker bodo reveži moji poskusni zajčki). Hvaležna sem vsem, ki sodelujete na forumu in z vsemi delite enkratne recepte, predvsem pa izkušnje.

LP, DaKK

Se pofočkam pod m71 in DaKK. Pa še ta recept s papriko in krompirjem moram poiskat in preplonkat. lp

Hej, punce!

Res ste polne idej, hvala. Tole papriko, polnjeno s kromprijem, bom tudi sama probala. Sem že lačna…

Še eno vprašanje, če se vam da: ker grah navadno kupujem zamrznjen, potemtakem naj ne bi ponovno zamrzovala omake z grahom, ki je bil že enkrat odmrznjen??? In isto z drugo zelenjavo ali mesom? TUdi ve tako delate, da ne zamrzujete dvakrat? Kaj pa če vzamem grah, konzerviran v kozarcu???? Isto sprašujem za špinačo oz. blitvo.

Glede zamrzovanja velja splošno načelo, da ko enkrat odmrzneš, istega v enakem stanju ne zamrzuješ nazaj. Lahko pa toplotno obdelaš, tj. skuhaš, spečeš, npr. narediš tvojo grahovo omako, potem lahko še enkrat zamrzneš. Menda velja tako za meso kot zelenjavo.

Pridružujem pa se pomisleku glede kvalitete takšne hrane. Zamrzovanje načeloma sicer ne “škodi”, vendar v celicah se le oblikujejo kristalčki in ne mi reč, da se pri odmrzovanju notranja struktura celic ne poškoduje. Ne me narobe razumeti, pridno in s hvaležnostjo uporabljam zamrzovalnik. Potem si poskušam predstavljati, kaj se s takšno hrano dogaja, ko te iste celice še enkrat zamrzneš in odmrzneš. Strupeno sicer gotovo ni, okus je verjetno tudi kar v redu, sploh ker je že začinjeno ipd. To je razlog, da načeloma dvakrat ne zamrzujem, sploh ker nimam kmetije ali ogromnega vrta in večino stvari tako ali tako kupujem.

Rekla bi, da vse to za pasterizirani grah v kozarcu ne velja. Za špinačo vemo, da se je ne sme pogrevati, ker se pri tem sprostijo neke vrste škodljivi nitrati (ali nitriti), tako da po moje to velja tudi za dvakratno zamrzovanje. Blitva se mi zdi podobna špinači in sploh tako nežna, da je res ne bi dvakrat zamrzovala.

To je samo moje mnenje. Pozdrav, Mimi

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close