zelenjavna juha
Hej!
Zelenjavna juha je pogosto na jedilniku.
Ne glede,iz katere zelenjave bom kuhala,vse malo poprazim na nasekljani cebuli ali poru.Cesen naj zadisi.To zdusim do mehkega.Mislim,da v tem procesu nastaja polnost okusa. Potem dodam toliko vode,kot je potrebno,posolim in zacinim. Ce imam samo za enkrat,dam istocasno z zelenjavo tudi krompir. Ce bom kaj shranila,dam krompir sele,ko odvzamem
doloceno porcijo. To vcasih zmeckam,da nastane kremna juha;imamo pa radi tudi tako,da se zelenjava vidi.
Okus takim minestram zelo zboljsa rdeca leca,ki jo dam istocasno z zelenjavo dusit.Dobra je tudi cicerika.Vcasih zakuham z rizem,drobnimi testeninami,ali dodam na kroznik popecene kocke kruha.
K okusu pomagajo tudi razne disavnice,ki jih kar surove nasekljane dodam
na koncu:
drobnjak,petersilj…
Malo nadrobljenih suhih jurckov(bolj kot zacimba) tudi pomaga.
Proti koncu dodam se nariban parmezan.Na kroznik si vsak lahko doda
malo kisle smetane in kapljico limone.
Mislim,da je vsaka z. juha,kjer se zelenjava najprej dusi,boljsa.
V bazi receptov je Cicerikina porova juha.Poleti je bilo veliko pisanega o zelenjavnih juhah,bobicih….Lahko malo pobrskas. Lp Babi
Tudi jaz kuham različne zelenjavne juhe… ali prav “mineštro”, kjer skuham notri vse, kar najdem v hladilniku :o)
ali pa porovo s krompirjem, cvetačno, brokoli, grahovo in še in še…
Tako imenovane mineštre se lotim tako, da na malo maščobe na hitro popražim česen, dodam na kolesca narezano korenje, na kocke narezano kolerabico, por, na drobne cvetke razdeljeno cvetačo, brokoli in potem še morda malo graha ali koruze, včasih tudi zelje in še kaj bi se našlo ter čez vse to obvezno še olupljen in na koščke narezan paradižnik, sol. To dušim dokler je še kaj soka od zelenjave, potem zalijem z vodo in kuham. Zgostim jo velikokrat z makarončki, ali rižem, ali zraven skuham drobne žličnike, manjkrat vkuham krompir. Čisto na koncu dodam sesekljan peteršilj. V tako juho vedno dodam žlico kisle smetane.
Prijeten večer!
Vladka
Če vas zanima, bi vam povedala še kako jaz zgostim zelenjavne juhe. Zmlela sem nekaj ovsenih kosmicev v moko in to pogosto uporabim za zgostitev pri kuhi. V zelenjavno juho rada nameljem tudi malo popra, na koncu pred serviranjem, pa vržem v juho za oreh surovega masla.
Morda bo katera poskusila to.
LP
Enako kot Q 10 sem tudi jaz namenila kavni mlinček za mletje moke. Imam
tak mlinček, da zmleta snov pada navzdol v zato namenjen predal. V tem
mlinčku meljem tudi laneno seme, ki ga dodajam müsliju. Le zmleto laneno seme namreč vsebujo oz. sprošča omega 3 maščobo. Zmleto laneno seme hranem v hladilniku, da se maščoba v njem ne pokvari do uporabe.
No malo sem od teme zašla.
Pa lp E.
Moj recept zelenjaven juhe:
1.)
Na malo maščobe prepražim čebulo ali por, kar imam trenutno pri roki. Na to na majhne kocke ali trakce zrežem zelenjavo, ki sem jo namenila za v zelenjavno juho. Ponavadi to ni sito, ker tako kot predhodnice tudi jaz pospravljam po hladilniku in juha ni nikoli enaka prejšnji vsaj po sestavini zelenjave ne.
Da nadeljujem: Ko zelenjavo stresem k čebuli, jo dušim toliko časa, da se zmehča. Dodam paradižnikove pelate po okusu in na večje koščke narezan česen. Vse skupaj zalijem z vodo in pustim vreti toliko časa, da se sestavine zmehčajo. Če je juha preredka, jo zgostim na različne načine. Včasih zakuham vanjo ajdovo kašo ali kuskus ali žličnike ali jušne cmoke ali ovsene kosmiče, čisto po trenutnem navdihu.
Nekateri člani naše družine v juho vmešajo tudi žličko ali dve kisle smetane.
Delam pa tudi juho, ki ji pravim čista zelenjavna juha, ker se od zgornje razlikuje po čistosti, tako, da je zgornja bolj gosta, ta pa bolj čista – redka juha.
2.)
Zelenjavo pripravim tako, da jo narežem na manjše kocke (spet s tem pospravljam hladilnik). Vse skupaj stresem v večji lonec in zelenjavo zalijem z vodo. Pustim, da se zelenjava skuha, dodam le sol ali jušno kocko. Tu se mi zdi, da zelo paše da juho zgostim (vendar že, ko je postrežena na koržnikih) z popraženimi kruhovimi kockami ali celo z zlatimi kroglicami. Tu pri nas nihče ne uporabi kisle smetane.
Upam, da sem vam kaj pomagala in vam želim lep dan.
5-ra
Forum je zaprt za komentiranje.