Zelenjavna juha brez kocke?
Predvsem je v redu zelenjavo ali vsaj čebulo in česen sprva malo popražiti na olju in res ne potrebuješ kocke za zelo okusno zelenjavno juho. Zgostiš pa s kakšnim narezanim krompirjem in je super. Tudi kakšen svež paradižnik – olupljen doda zelo dobro aromo pa petršilj in zelena. Dejstvo pa je, da je vse kar je narejeno izključno na vodi, torej brez grama maščobe težko okusno vsaj zame in za mojo družino. Če nič drugega vsaj nekaj kapljic olivenga olja najbrž ne bo nikogar pogubilo.
Tudi meni zelenjavna juha sama ni dobra (brez mesa mislim, ker kock ne kupujem!). Tudi jaz običajno obogatim okus tako, da najprej prepražim čebulo, bistveno boljše, če u porabim margerino kot olje, nato pa dodajam zelenjavo. Predvsem takoj na čebulo paradižnik, da se malo cmari. Pa brez rdeče paprike tudi ne gre. Drugače pa čim več zelenjave, uporabljam himalajsko sol in pa brez vegete ne gre – ne uporabljam pa je dosti. Vsi imamo namreč radi zelo malo začinjeno hrano. V bistu juhe iz vrečke sploh ne prenesem, ker mi je okus zelo umeten in jo moram zelo razdredčiti z vodo.
Čeprav po naravi nisem zelenjavni tip, mi je ena izmed najboljših juh domača iz cvetače, brokolija in krompirja, po želji še korenček. Zelenjavo narežem, dodam vodo, stisnem nekaj česna v juho, dodam provansalske začimbe in sol. Juha se kuha nekje 20 minut do pol ure, na koncu dodam malo kisle smetane (to je tudi edina maščoba). Mmmm…
V “navadni” zelenjavni juhi običajno pristane stročji fižol, krompir, korenje, kak makaron, obvezno paradižnik, včasih celo paprika. Začinim jo z rdečo mleto papriko, soljo, poprom, maaalo česna ter majaronom. In kapljica ali dve olja. Alternativa (ne več tako zelenjavna) je dodatek manjših kock prekajenega mesa ali kranjske klobase 🙂
Kocke in vegeta so “začimbe” starejše generacije in je res samo stvar navade. Hitro lahko ugotoviš, da nekaj navadnih začimb (pri meni vedno pomaga dodatek svežega česna) zamenja vsako kocko in mešanico in da več dobrega okusa.
Sveža zelenjava je najboljša, a vsi nimamo vrtov, njiv. Tudi v trgovini prodajojo zmrznjeno zelenjavo in zakaj juha ne bi bila dobra? Razen korenček…ta postane precej spremenjen, ostale so v redu….Včasih uporabim malo vegete, navadno zalijem z zmrznjeno čisto govejo ali zelenjavno juho, ki jo predhodno stopim….cca pol litra……nikoli ne dodajam kock,,
Sicer je res, da je juha iz sveže zelenjave najboljša, ampak tudi iz zamrznjene je čisto ok.
Vendar ne tako, kot jo ti pripravljaš. Začneš z oljčnim oljem na katerem prepražiš na drobno sesekljano čebulo, potem pa na zmehčano čebulo streseš zamrznjeno zelenjavo in jo dušiš oz. pražiš, dokler se ne odtali in zmehča. Šele nato zaliješ z juho, dodaš kašo, soliš (lahko z zeliščno soljo) in kuhaš cca 15 minut , dokler nista tako kaša kot zelenjava kuhani. Potem pa umešaš še vsaj svež peteršilj, ki res poudari okus zelenjave. Lahko pa tudi druge začimbe. Samo ne pretiravaj. Pa žlica kisle smetane tudi izboljša okus.
Osebno ne maram zelenjavnih juh, ki imajo okus po začimbah in ne po zelenjavi. Razne mlete paprike, paradižnikove mezge po mojem v zelenjavno juho ne sodijo. Ravno tako ne močne začimbe kot so rožmarin, majaron, koprc … Če pa že, pa res malo, ker jih je hitro preveč.
En profi nasvet za res dobro zelenjavno juho: vse obrezke in olupke od zelenjave, trde dele brokolija, špargljev, olupke od korenja in čebule, obrezke od paradižnika ter podobno dajte kuhat vsaj za kakšno uro, raje več. Potem se to vse skupaj odcedi in dobiš krasno zelenjavno osnovo.
Potem pa ni problem naredit dobre zelenjavne juhe, pa najsi bo zelenjava sveža ali zmrznjena. Zmrznjena zelenjava pa včasih le dobi en priokus: nekje na poti od njive-zamrzovalnika-trgovine- kupca lahko pride do prekinitve hladilne verige, posledica je delno odtajanje, pri ponovnem zmrzovanju pa razvoj velikih kristalov, ki razženejo celično strukturo dotične zelenjave.
Vse vegete, začinke, kocke pa prosim, zabrište v smeti in se naučite kuhat.
Vam jaz povem, kako to je: monovke so popolne ženske, žene, matere in gospodinje. One kuhajo vse na nivoju, ne uporabljajo ne kocke, ne Vegete, čeprav je njihova čorba lahko popolnoma brez okusa. Jaz nisem popolna monovka, saj uporabljam Vegeto, dam jo čisto malo, pa še košček masla na koncu in zelenjavna juha – mineštra je super okusa.
Zato pa ima vsaka tvoja juha isti okus, se mi smilijo tvoji, ki to morajo jest, ko si ravno napisala NJAMI. Sami emulgatorji pa ojačevalci okusov so v kockah. Sama nikoli ne uporabljam kock, ne Vegete…. hrana ima odličen okus in zelenjava je vedno sveža domača z vrta. Pozimi pa moja domača zelenjava iz skrinje.
Forum je zaprt za komentiranje.