zelenjava pa ne!
Zivjo
Jaz imam en resen problem. Stara sem 23 let in ne jem zelenjave. Ze od malega se mi upira, doma me nikakor niso mogli nauciti zelenjave ne glede na razlicne metode. Vcasih si jo skuham in se prisilim, da jo pojem in nemalokrat se zgodi, da se mi prav “dvigne” in celo bruham. Edino, kar jem je spinaca, krompir ( ki pa se ga zadnji dve leti tudi izogibam), pa kaksno korenje, grah in fizol bi se sli dol po grlu, celo koruza. Kot zacimbo uporabljam tudi cebulo in cesen.
Iz nastetega torej vidite, da nimam zelo velike izbire pri hrani ( veliko jem meso in ribe, mlecne izdelke) in je to tudi eden vedjih vzrokov moje prekomerne teze. (165/100). Od lanskega novembra se dosti vec gibam, tako da bolj skrbim za telesno kondicijo, vendar me kljub vsemu skrbi za zdravje.
Vem, da zeljenjavo enostavno moram jesti, saj se bo to prej ali slej pokazalo na mojem zdravju ( ne zgolj prekomerni tezi). Moje krvne slike so dobre, tako da zaenkrat se ni vecjih problemov.
Na vas se obracam zato, da bi slisala kaksne predloge kako se nauciti jesti zelenjavo, ki se mi tako upira. Kaksen recept za kamuflazo mogoce ( Jem zelenjavo ce je zmiksana v kaki omaki).
Ze vnaprej hvala za vse odgovore in upam, da se bo vmes nasel kaksen zame uspesen nasmet.
Pa lep pozdrav
Maja
zelenjava je ne le zdrava, ampak tudi vedno bolj moderna, meso pa postaja počasi nepopularno, vedno več je vegetarijancev in tudi zato te je začel tvoj okus motiti. Jaz na primer imam zelenjavo zelo rada, na primer zeleno solato, ne maram pa skoraj nobenega sadja. Če komu rečem, da sadja ne jem, se skoraj zgrozi, joj, sadje pa ja moraš jesti, je zdravo. Pa kaj!
Po moje lahko mirno upoštevaš svoj okus in se ne siliš. Sicer pa so zelo dobro zakamuflirani ocvrti malancani, če so na tanko narezani, posoljeni, da se iztečejo, popivnani s papirjem in panirani. Začni s čisto tankimi, da ješ praktično samo cvrtje.Zelo hitro moraš obračati, ker so takoj gotovi.
Morda bi ti ugajala tudi bučkina juha, ker jo na koncu zmiksaš, dodaš malo muškatnega orščka in vložiš v krožnik en prepečenec. Kaj pa ohrovt s krompirjem? Saj je skoraj kot pire, pa daj čimmanj ohrovta, da bo bolj po krompirju. Ko kuhate govejo juho, daj kak korenček viška in ga pojej. Saj to je že dosti. Nikar se ne muči, ni vredno. Pač poješ kakšno jabolko več. Surovo sadje je dosti bolj zdravo kot kuhana zelenjava.
Lep pozdrav, Nastja
Ko je prisel k nam v skupno gospodinjstvo partnerjev sin, sem se zgrozila, ker ne je surovih solat in kuhane zelenjave.Je le fizol v zrnju in kuhano kislo zelje.Tako kuhamo segedin,pasulj, pasta fizol,ricet, pa tudi regedir mars,rizoto z gobami ali z mesom, golaz , svaljke, makaronflajz, pa tudi duseno in peceno meso inj ribe zraven krompirja, makaronov in riza.Ostali si zraven pripravimo eno veliko skledo solate, on pa si ob hidrantno hrano brez mesa zabeli z drobtinami in doda kechap, kot edino zacimbo, ki jo prenese zraven (ne ajvar, ne gorcice in druge kisle vlozene zelenjave).Je krepak, postaven in zdrav fant, cetudi ne je veliko sadja, le ob prehladu si iztiska limonin sok, ne pretirava pa s slascicami in sladkimi pijacami.Mislim, da se s hrano ni zdravo siliti, poslusati moras svoje telo in jesti tisto, kar ti tekne, vendar moras paziti na kolicino in kalorrije.Pa lep pozdrav
Alenka
Tudi jaz, tako kot Maja, ne maram skoraj nobenega sadja, zelenjavo pa naravnost obožujem. Tudi pri meni se vsi zgražajo, češ kaj pa vitamini, pa se ne sekiram. Ko sem bila noseča, se mi je sadje še bolj upialo, takrat me je malo zaskrbelo zaradi otroka. Ko sem svoji zdravnici povedala, da ne jem sadja, ampak samo zelo veliko zelenjave, je rekla, da to sploh ni taki problem, da z zelenjavo dobim dovolj vitaminov in ostalih potrebnih snovi. Otroček se je rodil zdrav, sedaj kar poka od zdravja, obožuje pa tako sadje kot tudi zelenjavo.
Sedaj občasno vzamem kakšno vitaminsko tabletko, spijem cedevito ipd. krvna slika je super.
Poznam fantka, starega cca. 15 let, ki od otroštva zavrača vso sadje, razen banan. Niti sadnih sokov ne pije. Vsak dan popije cca. 1,5 l mleka (kozjega) in je popolnoma zdrav, krepak fant. Zdravniki so staršem rekli, da je z njim vse o.k., da pač ne potrebuje sadja.
Torej, svetuejm ti, da se ne sekiraj preveč zaradi zelenjave in jo pač nadomesti z sadjem, če ga imaš raje. pa kakšen vitaminski pripravek zaužij občasno (sicer so slabo nadomestilo, a nekaj je le)
Lep pozdrav!
saj se da tudi tako shujsati če te skrbi teža.. ti samo še naprej jej enako hrano, le izloči tisto, ki vsebujo veliko mascobe( svinjsko meso, mastni siri, polnomastno mleko) pri tem moras samo skrbeti da popijes veliko vode.
aja pa nekaj vitaminskih tablet ti tudi ne bi skodovalo, ce se ze ne mores prisiliti.
ne vem pa kako se lahko upres npr. naribanemu korencku, koruzi s sladko smetano, ajmohtu od babice, ocvrti cvetači ali na zaru spečenimi bučkami s kosckom sira, baziliko in poprom.. mmm 🙂 hmm.. čas bo za moje kosilo-večerjo 🙂
Namesto zelenjave lahko ješ tudi sadje!
Vsebuje iste snovi, kot zelenjava!
Torej, namesto zelenjave jej sadje, pa bo!
Jaz na tvojem mestu ne bi delala panike!
Nataša
Hvala za odgovore. Sem bila prav vesela odziva. Strinjam se s tonko, da se zelenjava ne da zamenjati s sadjem. niti s cim drugim. Sicer je pa morda najboljsi nasvet ta,. da je treba poslusati svoje telo. Se bom se malce trudila tudi naprej s tem, da poskusam razlicne zadeve. Saj se okus spreminja, in mogoce mi kaj tudi zapase! Ce ne, pa tudi prav 🙂
Pa lep pozdrav
Forum je zaprt za komentiranje.