Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika Zeleni rezanci s škampi

Zeleni rezanci s škampi

Na morju sem jedel odlične telene rezance s škampi.

Zanima me, kako se naredi umako s škampi. V trgovini vidim da imajo zamrznjene repke škampov – ali vsaj mislim, da je to to (na ovitku mislim da piše kozice)??

Hvala za pomoč

LP

Če na ovitku piše kozice, potem so to kozice in ne škampi. Pa da te ne prestašim preveč, so tudi zelo dobre.

omako pa jaz naredim takole —->

Na maslu prepražim dva stroka česna in sesekljan peteržil (5 sekund) in dodam repke kozic. Premešam, dodam 1-2 žlici belega vina, žličko vegete in zalijem s sladko smetano. Vse skupaj pokuham 10 minut. Soliš in popraš po okusu.

Poleg zelenih testenin, ki so ponavadni špinačne se še bolje podajo sipine (črne) testenine, mislim, da jih dela Mlinotest.

Dober tek.

Hvala za nasvet.

Če kozice niso škampi, kaj pa potem so – od katere živali??

Meni izgleda tisto meso ravno takšno, kot je v repkih škampov.

LP

Sicer ne vem, kakšno omako si jedel na morju, ampak jaz vedno jem škampe ali pa dagnje na buzaro. Buzara je lahko navadna ali s paradajzom. Odvisno od okusa, jaz dam vedno cele škampe, ker kozice mi nekako ne potegnejo. Res so dragi, vendar so tudi dobri. Moževa buzara: olivno olje, malo čebule prepraži. Ko postekleni, doda žličko drobtin, nato pa še česen in peteršilj. Doda škampe, nekaj časa kuha in ob steni posode dolije vino. Če imamo navadno buzaro je to to. Še mal začimb seveda. Malo soli pa popra, pa mediteranskih začimb. Če je pa rdeča buzara, pa doda še pelate. In to se potem kuha prbl. 20 minut. Nato pa skledo na mizo in udri narode……

To so repki morskih kozic, jaz jih poznam samo pod tem imenom, se jim pa gotovo reče tudi drugače. Res pa ja,da so ti repki zelo podobni repkom škampov, le da so dosti manjši, pa zato nič manj okusni.

Lp
TaNiTa

Kaj so te kozice tudi neke vrste raki??

LP

Nisem imel v mislih škampe kot take z neko omako npr. buzaro, ampak testenike, ki bi bile prelite z malo umake, ki pa je pripravljena iz mesa iz repkov škampov, s tem, da ne vem, kaj bi lahko bilo vse v takšni omaki oz. kako se pripravi?

Imaš tudi ti kakšno idejo?

LP

Ja.

Kozice so večih velikosti. So majhne (te so res manjše od škampov), obstajajo pa tudi večje in kraljeve, kjer se naješ že od štirih komadov.

Meni osebno so kozice še bolj okusne od škampov.

Italijani jih imenujejo Gamberi (veliki) in gambereti (ta mali). Mogoče vam je to kaj bolj znano. Sicer pa jih najbolj uporabljajo Kitajci!

lp

Te testenine sem tudi jst jedel v opatiji, in sicer v restavraciji Rožmarin, zeloooooo okusni, in že zelo dolgo išćem ta recept, Hvalaaaa

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close