Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika Želatina – nadomestek/ “domača”

Želatina – nadomestek/ “domača”

Nisem slaščičarski mojster, a rada pečem parfait torte (ki gredo pri nas zelo v promet ;))) in podobne sladice, a bi se rada izognila uporabi kupljene želatine. Ne samo, da je nesramno draga, malo sem šla na iskalnik in ugotovila kako jo sploh naredijo. Bljak!

A bi se dalo lahko kaj drugega notri, da bi bil učinek isti?

Hej,Deja!

O domaci zelatini sem prvic napisala post 25.2.03 ” Zelatina za Toro”-Manja
Potem se Dedi “kutina” 1. 10. 03 Babi

Vse najdes,ce pritisnes “iskanje”. Upam,da ti bo v pomoc. Tu je se opomba zaradi sladkorja.Ce najdes,odpisi in ce te se kaj zanima,kar vprasaj.

Lep pozdrav Babi

Lahko uporabiš alge agar-agar, samo glede cene, so še dražje kot želatina.

Prav lepa hvala, Babi. Najdla recept za “domačo” želatino. Ker nimam kutin, ne ribeza (ooo, ribezova bi bila njam), bom verjetno kupila kar jabolka. Katera od kislih so najboljš za izdelavo želeja?

Predvidevam, da bi bil postopek vmešavanja takega želeja podoben kot pri želatini v lističih (žele segreješ, vmešaš malo smetane in zmes daš v preostanek stepene smetane)? Koliko želeja je pa treba vzeti, če delam kremo iz napr. 1 litra smetane?

Hvala za informacijo o “algini želatini”, Silvy. A mogoče veš kako se za želiranje uporablja pektin?

kupila sem agar, na Trubarjevi v Lj., 810 sit 4 vrečke, 2 vrečki sta za kilo sladkorja ali 1 l soka.

Hej,Deja!

Tu sem pa malo bosa.Iz jabolk delam zele poleti,ko so dolocena jabolka res kisla.Verjetno bi bil uspeh enak tudi sedaj.Ko kupim jabolka za zavitek,potem povprasam za tista kisla in branjevke vedo.
Zasledila sem pa tudi pri nas neka zelena (zelo intenzivna barva) jabolka,ki jih v Angliji prodajajo z oznako ” cooking aples”.Ne vem imena.
So pa res kisla in polna pektina. Ta bi bila primerna.
Po pravici ti povem,da zeleja se nisem dajala v kreme,ker jo kuham na pari in postane res kompaktna brez kaksnih dodatkov. Zele bolj uporabljam za prekrivanje sadnih sladic,ko nalozis na testo sadje in ko je peceno premazem z raztopljenim zelejem in v hladilnik. Kutin zele ima lepo naravno barvo,kot malo prezgano roza.Za pogled lepo in okusno.
Morala bos poskusiti po obcutku.Zal,res nimam izkusenj s kremo.
Agar je tudi v redu;sadni pa je se boljsi. Lep dan Babi

Hvala – za hec bom probala na vse načine. Ko opravim vse preizkuse, sporočim. Babi, tudi tebi lep dan.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close