Najdi forum

Splash Forum Potovanja.Over.Net Kam in kako na počitnice Že eno leto živim v Berlinu, ne bi menjal nikoli.

Že eno leto živim v Berlinu, ne bi menjal nikoli.

Seconded. Prosim povej temu nedolžnemu enostavnemu slovanu, kateri imperialist ti polni žepe da tako pišeš proti našemu nebeškemu slovenskemu komunizmu?

na severu je lepo

Jaz imam družino v Nemčiji, pa ni nič višja kvaliteta življenja kot tu. V bistvu je zmotno to mišljenje, da nam gre tu slabše. Mogoče 20 let nazaj, zdaj pa ne več. V bistvu smo slovenci indoktrinirani, naučeni da je Nemčija bog i batina. Pa če damo plače na stran, ni noben presežek, že dolgo ne več.

Dejstvo je, mogoče žalostno za koga, da če imaš denar, povsod lahko dobro živiš.
[/quote]

Se spomnim, ko sem bila majhna, so nam ob vsakem obisku iz Nemčije sorodniki dajali denar. Ker smo bili kao reveži. No, ko sem bila zadnjič na obisku tam, mi bratranec reče, da si ne more privoščit, da bi naši družini plačal kosilo zunaj, ko smo tam. Saj ne, da bi to kdo pričakoval in tudi vzela ne bi, ampak dejansko jim ne gre tako dobro, da bi razmetavali z denarjem. In smo mi častili njih. Zlahka, brez da bi se nam kje poznalo. Oni so šli v nakup nepremičnine, ki jih je izcuzala do konca.
Zakaj točno je potem tam boljše? Družine ravno tako gagajo. Edino izbire z vidika potrošnje imajo več, pa več možnosti za službe, to pa je tudi vse. Če pa je človek pameten, brihten, se znajde v življenju, se mu bo pa godilo tukaj enako dobro kot tam. Izjema so mogoče samo kakšna specifična znanja, za katera pri nas ni toliko povpraševanja.

Se spomnim, ko sem bila majhna, so nam ob vsakem obisku iz Nemčije sorodniki dajali denar. Ker smo bili kao reveži. No, ko sem bila zadnjič na obisku tam, mi bratranec reče, da si ne more privoščit, da bi naši družini plačal kosilo zunaj, ko smo tam. Saj ne, da bi to kdo pričakoval in tudi vzela ne bi, ampak dejansko jim ne gre tako dobro, da bi razmetavali z denarjem. In smo mi častili njih. Zlahka, brez da bi se nam kje poznalo. Oni so šli v nakup nepremičnine, ki jih je izcuzala do konca.
Zakaj točno je potem tam boljše? Družine ravno tako gagajo. Edino izbire z vidika potrošnje imajo več, pa več možnosti za službe, to pa je tudi vse. Če pa je človek pameten, brihten, se znajde v življenju, se mu bo pa godilo tukaj enako dobro kot tam. Izjema so mogoče samo kakšna specifična znanja, za katera pri nas ni toliko povpraševanja.
[/quote]
Berlin velja za “revnega, a seksi”, kot je rekel njihov župan. Mogoče zdaj niti ni več tako reven, seksi pa je še. In TEGA Ljubljana nima. Ljubljana je ena sama pričkarija. Vsi se poznajo med sabo. Kakor se to že klišejsko sliši, ampak ni vrag, da ni res. Seveda, tudi v LJ lahko udobno živiš – striktno iz vidika materialnega, telesnega ugodja. Ampak živeti aktivno družabno (kulturno) življenje – tu se pa začne ljubljansko močvirje. Par kulturnikov in par kulturnih kritikov, ki drug drugega dribljajo in obvladujejo vso sceno, ti pa moraš izbrati, v katero kliko boš stopil in v kateri rog trobil. In če se ti tega ne da početi? Sori, provincialc, nimaš kaj v Ljubljani početi.
Ah, ja. Daleč je Ljubljana od Berlina …

Smo srečni zate. 🙂 Ostani gor.

Berlin velja za “revnega, a seksi”, kot je rekel njihov župan. Mogoče zdaj niti ni več tako reven, seksi pa je še. In TEGA Ljubljana nima. Ljubljana je ena sama pričkarija. Vsi se poznajo med sabo. Kakor se to že klišejsko sliši, ampak ni vrag, da ni res. Seveda, tudi v LJ lahko udobno živiš – striktno iz vidika materialnega, telesnega ugodja. Ampak živeti aktivno družabno (kulturno) življenje – tu se pa začne ljubljansko močvirje. Par kulturnikov in par kulturnih kritikov, ki drug drugega dribljajo in obvladujejo vso sceno, ti pa moraš izbrati, v katero kliko boš stopil in v kateri rog trobil. In če se ti tega ne da početi? Sori, provincialc, nimaš kaj v Ljubljani početi.
[/quote]

Pa prav Berlin si našel. Meni je za živet neprimerno bolj všeč kako bavarsko mesto.

A to je un, ki bo čez tri dni odprl temo, kako zanič je ta vlada, ker se toliko ljudi izseljuje?

Berlin je sicer tudi meni čudovito mesto.

[/quote]

Tudi v Berlinu se vsi, ki obvladujejo sceno (finančno, gospodarsko, kulturno…), med seboj poznajo, ne skrbi. Sicer je Berlin res prava multikulturna svetovna metropola, našim domačim ksenofobom, šovinistom in homofobom bi se tam v enem dnevu zmešalo od vsega hudega… 😉

------------------------------------------------------------------------------------------------------- [i]Do what you can't.[/i]

Lahko filozofiramo gore dole, kdor hoče živeti v velemestu, mora ven. In verjetno življenje v velemestu ima neki čar.

Tudi v Berlinu se vsi, ki obvladujejo sceno (finančno, gospodarsko, kulturno…), med seboj poznajo, ne skrbi. Sicer je Berlin res prava multikulturna svetovna metropola, našim domačim ksenofobom, šovinistom in homofobom bi se tam v enem dnevu zmešalo od vsega hudega… 😉
[/quote]

Pa sej od tod sovraštvo slovenskih kmetavzov do mest. Oni še čefurja ne morejo videt, niti cigana, bi šli samo v Firence za par dni, bi s ejim od vseh tistih črncev in azijatov zmešalo.

Opazam, kako se na temah, kjer se oglasi kak imigrant, skozi leta spreminjajo komentarji. V letih pred svobodnim pretokom prebivalstva po EU, ko je bilo neprimerno tezje kamorkoli imigrirati, so bili odzivi bistveno slabsi kot danes. Precej bolj negativni. Njega dni, tisti trenutek, ko bi imigrant omenil karkoli pozitivnega v zvezi z novim okoljem ali, bog ne daj, negativnega v zvezi s Slovenijo je mali patriot v veliki vecini Slovencev prav vzkipel. Medtem, ko se danes razvije relativno uravnotezeno obstreljevanje. Menim, da zato, ker je odstotek Slovencev z nekoliko bolj realno predstavo zivljenja v taksni in drugacni tujini bistveno porasel. To pa zato, ker je migrantov vse vec, za namecek pa informacije (tudi slikovne) hitro potujejo tudi preko druzbenih omrezij. Hkrati pa obstaja precej nasprotujocih mnenj. Vsaj na raznih forumih. Na eni strani ne manjka mlajsih, ki izzarevajo optimizem in entuzijasticno opisejo pozitiven zacetek v novem okolju, ki logicno ni vedno lahek. Na drugi strani pa imamo starejso gardo imigrantov navelicanih svojega zivljenja, ki vrnitev na rodno grudo zasanjano idealizirajo, sploh taksno s polnim kufrom denarja.

Pravijo, da je o okusih malo nesmiselno razpravljati. Nekomu je vsec zivljenje na podezelju, drugemu v mestu, tretjemu v primestju. Nic od tega ni slovenska posebnost. Vse to obstaja prakticno kjerkoli. Pa se marsikaj drugega obstaja kar je vecini Slovencev relativno tuje. Obstaja zivljenje v velemestu, v razlicnih podnebjih, drugacnih kulturah, itd, itd. Tako da ste tisti, ki povelicujete zivljenje na slovenskem podezelju falili cel fuzbal. Vsekakor pa se vecina mladih, pa naj gre za Slovenijo ali tujino, seli tja kjer so sluzbe. Le te pa so ponavadi v mestih.

Nic manj smesno se mi ne zdi povelicevanje zivljenja v katerikoli drzavi. Namrec, gre za velika individualna odstopanja. Vsaka drzava ima svoje prednosti in slabosti. In vsak posameznik druge prioritete. Mladi, brez omembe vrednega premozenja, z zeljo nekaj ustvariti, imajo malo drugacne prioritete od starejsih, ki so svoje ze naredili. Itd. Kaj ima Slovenec, ki je/bo podedoval xyz, v zivljenju ni placal najemnine, pametovati tistim, ki te srece niso imeli, da so luzerji, ker raje sluzijo tam kjer so bolje placani, npr? Z lahkoto razumem zakaj marsikdo ne cuti najmanjse potreba, da bi se kamorkoli selil. Kot tudi to, da razni zaplankanci s plasnicami na oceh ne morejo dojeti, da smo si ljudje razlicni. In, nenazadnje, dojeti to, da se ljudje selijo v tujino ali znotraj drzave iz razno raznih razlogov.

To, da sem tudi sam ze davno tega zapustil Slovenijo, je bila odlicna poteza. Zivljenja nekdanjih vrstnikov so mi precej dobro znana. Zavedam se kaj bi mi bil domet, ce bi ostal. Tega, kar mi je bilo takrat pomembno, v Sloveniji ne bi mogel doseci. Nadaljno zivljenje pa bolj prilagodil spremembam zivljenskih prioritet. Vseeno pa vrnitev v Slovenijo vec ne pride v obzir. V mojih oceh gre za skorumpirano buticno drzavico z mocno razsirjenim ozkogledim lokal-patriotskim razmisljanjem, ki jo vsako odstopanje od povprecnosti “ogroza”. Zaradi absurdnega obdavcevanja dela ne vidim nekega smisla karkoli ustvarjati. Da bi se na stara leta bodel s slovenskim zdravstvom, birokracijo, me pa se manj mika. Z ljudmi pa sem zaradi razlik v razmisljanju tako ze dolgo tega zgubil vecino sticnih tock. Prevec sem videl in dozivel. Skratka, v Sloveniji vec nimam kaj iskati. To pa se ne pomeni, da tako mislim tudi za druge. Zase bi rekel, da se prej izjema kot pravilo.

[/quote]

Zakaj pa to lepiš meni? Kaj imam jaz z Ljubljano? Sem pa velikih mest videla dovolj v življenju, da v nobenem me bi živela niti mrtva. Ni enega razloga. Rada obiščem, se naužijem, še raje odidem.

Sej tak je. Eni ste pač v mestu samo takrat, ko v Lidlu tedenski nakup delate. S tem ni nič narobe, narobe je, da mislite, da je vaš stil lajfa edini normalen.

Dixi je resno zbolel.
V precej dolgem sestavku niti enkrat ni omenil komunajzarje.
No, mogoče sem pa kaj spregledal… 😉

------------------------------------------------------------------------------------------------------- [i]Do what you can't.[/i]

Kiks. Lidl ima vsak vas. :))

Ja prav, potem pa kr poslušajte šumenje gozdička v vaših vaseh. Drugega očitno ne rabite v lajfu.

ah berlin, dobri zlati časi
https://www.youtube.com/watch?v=3tt5thXLBKw

No eno stvar vem zagotovo, da če si gay ali lezbijka verjetno ni boljšega kraja kot Berlin. Pravtako če želiš žurat nonstop, ni boljšega kraja kot je Berlin.

Po koncu krvavega boja.
https://www.youtube.com/watch?v=R5i9k7s9X_A

drži, parade so od nekdaj zaščitni znak Berlina, menjajo se zgolj kostumi, klovni so pa isti

To, da se bo brihtnemu delovnemu cloveku vsepovsod godilo enako dobro je navadno zavajanje. In dalec od resnice.

Ze res, da se bo tak profil cloveka, kjerkoli je ze rojen, verjetno prebil nad povprecje in kolikor toliko “dobro” zivel, vsaj v oceh domacega povprecja. Zato pa se razmere, moznosti in se marsikaj drugega od kraja do kraja, drzave do drzave, se kako razlikujejo.

Upam si trditi, da se zivljenje povprecnega 30-letnega pravnika, inzinirja ali zdravnika v Sloveniji s primerljivim vrstnikom v ZDA, Kanadi ali Avrstraliji obcutno razlikuje. Ni vse v Slovenije vedno slabse. Dalec od tega. Vseeno pa SAMOSTOJNI domet izobrazenih ljudi po teh drzavah dalec prekasa njihov potencijal v Sloveniji. Dohodki ljudi seveda ne povedo cele zgodbe. Upam pa, da ni tezko dojeti, da se s $6k neto mesecno lahko malenkost vec privosci kot s $2k. Tak cloven niti sanjati ne more samostojnega zivljenja (najema ali nakupa) 80m2 stanovanja v okolici Ljubljane. Medtem, ko je to vecini 30-letnikov v tovrstnih poklicih po teh drzavah goli minimum sprejemljivega. Podobno velja tudi za prevozna sredstva, nivo dopustov, varcevanje za penzijo, itd, itd.

Nič takega, česar ne moreš dobit z enourno vožnjo. Slovenija je pač cela ena sama vas z vidika razdalj.

Ne vem, če bi se strinjala, ker tiste dodatne tisočake hitro popapcajo drage nepremičnine, zdravstvo in vrtci. Sploh tisti, ki zbolijo v Ameriki, se potem hitro spomnijo, da so bili včasih Slovenci. Pa k zobarju tudi radi pridejo v Slovenijo. Ne glede na dohodek. No, Melaniji Trump ravno ni treba. :)=
Čeprav ti dam prav, da so v tujini priložnosti večje. Omenjene države so pač veliki trgi. In iskan profil bo v tujini bistveno bolje plačan, to je jasno. Povprečen – to pa skoraj ne verjamem. Ko sešteješ cel paket, ne. Poznam tudi ljudi, ki so šli v Avstralijo, pa so se poparjeni vrnili nazaj. Ena še vztraja, ampak ima svojo firmo. Ne dela več v poklicu, s katerim je šla tja, ker ji ni zneslo.
Druga deklica se je priženila v Ameriko – živi v totalni revščini. Toliko kot je zgodb o uspehu, jih je tudi o neuspehu. To, da te v tujini pričakajo odprtih rok, pač ne drži.

Ne vem, če bi se strinjala, ker tiste dodatne tisočake hitro popapcajo drage nepremičnine, zdravstvo in vrtci. Sploh tisti, ki zbolijo v Ameriki, se potem hitro spomnijo, da so bili včasih Slovenci. Pa k zobarju tudi radi pridejo v Slovenijo. Ne glede na dohodek. No, Melaniji Trump ravno ni treba. :)=
Čeprav ti dam prav, da so v tujini priložnosti večje. Omenjene države so pač veliki trgi. In iskan profil bo v tujini bistveno bolje plačan, to je jasno. Povprečen – to pa skoraj ne verjamem. Ko sešteješ cel paket, ne. Poznam tudi ljudi, ki so šli v Avstralijo, pa so se poparjeni vrnili nazaj. Ena še vztraja, ampak ima svojo firmo. Ne dela več v poklicu, s katerim je šla tja, ker ji ni zneslo.
Druga deklica se je priženila v Ameriko – živi v totalni revščini. Toliko kot je zgodb o uspehu, jih je tudi o neuspehu. To, da te v tujini pričakajo odprtih rok, pač ne drži.
[/quote]
Kot receno, vsako okolje ima svoje pluse in minuse in ni enako nakljonjeno vsem profilom imigrantov. S tem, da je vsak imigrant zgodba zase.

Kakorkoli ze, nasteti profili ljudi v imenovanih drzavah zivijo bolje od vecine slovenskih direktorjev, kaj sele svojih vrstnikov. Ne vsi. Po vecini pa ze. To ne pomeni, da vsak novopeceni inziner, ki je v Kanado prisel s culo na rami cez 1 leto zivi bolje od nekdanjega vrstnika, ki zivi v podedovani hisi v Murglah in souporabo druzinskih vikendic na Bledu in Portorozu. Niti se sanjsko ne godi novepecenemu avstralskemu Janezu, ki s svojim dohodkov prezivlja brezposelno zeno in 3 otroke. Ce pa primerjamo jabolka z jabolkami, prej napisane razlike v zivljenskh standardih se kako veljajo. Da o potencijalu karierne rasti v dvomilijonski naciji niti ne zacnemo.

Po drugi strani pa se slovenskemu socijalcu, ki zivi v podedovanemu stanovanju, ima brezplacno zdravstveno zavarovanje, ce obcasno se kaksno rec zasluzi na crno, ne godi prav slabo. Bolje mu je kot samskim delavcem v hamburger restavracijah po vecini sveta, tudi nastetih zahodnih drzavah.

Kot receno, vsako okolje ima svoje pluse in minuse in ni enako nakljonjeno vsem profilom imigrantov. S tem, da je vsak imigrant zgodba zase.

Kakorkoli ze, nasteti profili ljudi v imenovanih drzavah zivijo bolje od vecine slovenskih direktorjev, kaj sele svojih vrstnikov. Ne vsi. Po vecini pa ze. To ne pomeni, da vsak novopeceni inziner, ki je v Kanado prisel s culo na rami cez 1 leto zivi bolje od nekdanjega vrstnika, ki zivi v podedovani hisi v Murglah in souporabo druzinskih vikendic na Bledu in Portorozu. Niti se sanjsko ne godi novepecenemu avstralskemu Janezu, ki s svojim dohodkov prezivlja brezposelno zeno in 3 otroke. Ce pa primerjamo jabolka z jabolkami, prej napisane razlike v zivljenskh standardih se kako veljajo. Da o potencijalu karierne rasti v dvomilijonski naciji niti ne zacnemo.

Po drugi strani pa se slovenskemu socijalcu, ki zivi v podedovanemu stanovanju, ima brezplacno zdravstveno zavarovanje, ce obcasno se kaksno rec zasluzi na crno, ne godi prav slabo. Bolje mu je kot samskim delavcem v hamburger restavracijah po vecini sveta, tudi nastetih zahodnih drzavah.
[/quote]

to je dejstvo
v sloveniji bit reven, je veliko lažje kot v eni ameriki

amerika konkretno ima velik problem z družbeno neenakostjo. se sprehodiš po centru san francisca in opazuješ 20 let stare brezdomce, grozljivo za vidt. ko se zvečeri, ob ograjah, parkiriščih, zrastejo cela šotorišča, prav tako grozno za vidt. imaš lahko dobro službo, pa težko preživiš če nimaš cimrov. 100k letno tam ni praktično nič za eno družino. itd itd

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close