Že 162 prijav mobinga v državni upravi
Kar tretjina posebnih svetovalcev za pomoč žrtvam mobinga v državni upravi se je v zadnjem letu že srečala s prijavo tovrstnega vedenja, ki jo je podal njihov sodelavec ali sodelavka – Ponekod svetovalcev še vedno niso imenovali
http://www.dnevnik.si/novice/aktualne_zgodbe/1042386097
http://www.fu.uni-lj.si/diplome/pdfs/diplomska/loncarrenata.pdf
http://www.zurnal24.si/slovenija/trpincena-tretjina-usluzbencev-182611/clanek
varna in udobna služba v JU
deana
zelo grdo si odgovorila. Veš, v gospodarstvu delajjo tudi s fakultetami, pa prejemajo bistveno nizje plače od tistih v javni upravi. Npr. ekonomisti, pa elektrotehniki, pa gradbeni inženirji …
KOmentar o gradbišču pa v prevodu razumem kot je tudi moje stališče. Nivo tolerance in vzdržljivosti je pri javnih uslužnbencih bistveno nizji kot pri tistih v gospodarstvu. Slednji so že po naravi dela bolj vzdržljivi, v hujšem etmpu, konkurenci in za premlevanje odnosa nadrejenega sploh nimajo časa.
In kdor misli, da se mu dogaja mobing, naj čim prej zamenja službo. Če bo tudi v naslednji nezadovoljen, potem je problem v njem in ne v nadrejenih!
Spoštovani uporabniki,
Ker so teme o mobingu premaknjene v pričujoči forum Trpinčenje v delovnih odnosih, je komuniciranje odslej pod budnim očesom strokovnih moderatorjev, ki bova med drugim skrbela tudi za raven pogovora. Temu primerno si vsi skupaj prizadevajmo za dvig ravni spletnega komuniciranja. V pripeti temi na vrhu je v zvezi s tem objavljeno obvestilo.
Forum je namenjen izključno spoštljivemu pogovoru, izmenjevanju mnenj in izkušenj ter najinim strokovnim odzivom na vaša pobude in vprašanja.
Hvala za razumevanje.
Tudi jaz sem že nekaj let v JU, prej sem bila v privat firmah in moram priznat, da je edino kar me tukaj še drži sigurna plača, drugo je pa vse veliiiiiko slabše – od plače, odnosov, da o delu ne govorim – pod takšnim stresom prej še nikoli nisem delala, tako da bi svetovala tistim, ki v JU še niso delali (no, morda se najdejo tudi delovna mesta, kjer lahko zabušavaš, ampak mi do zdaj takega ni uspelo najti, ker je na našem uradu velika norija kjerkoli se pojavim-zato sklepam, da nikomur ni lahko), da najprej poskusijo in potem dajejo svojo oceno.
Po lastnih izkušnjah bi rekla, da je tako v javni upravi kot v privat podjetjih veliko mobinga – jaz bi rekla, da gre v JU za večji del žensk, predvsem raznih vodij, ki pritiskajo na podrejene, pa tudi sodelavke med sabo se “grizejo” in “pljuvajo” ena po drugi; v privat podjetjih, sploh če je šef moški, pa se kaže mobing bolj v spolnem nadlegovanju – sploh če si mlada punca…
Žalostno pa je da moramo biti zaposleni tiho in potrpeti… saj se večkrat tudi v JU sliši: “Bodi vesel, da imaš službo!”… občutek imam, da postajamo zaposleni sužnji nadrejenih (njihova lastnina, z nami lahko počnejo kar želijo)oz. velikokrat tudi svojim sodelavkam, ki ne vedo kako bi zlezle šefici v….. “zadnjo plat” – vem, da se ne sme žalit ampak to se dogaja: vsak dan pred mojimi očmi….
Nikjer ni tako lepo dandanes delat. Je pa nekaj dejstvo – v JU se imaš kam obrnit, si malenkost bolj zaščiten, pri majhnem privatniku pa …. izvisiš kot ožeta cunja na plotu. Izrabljen, izmozgan….
Mož dela pri takem, je deklica za vse, še privatne zadeve mu mora reševat, družinsko podjetje in seveda – opozarja na nepravilnosti delavcev, kvaliteto materiala ampak ….. vedno izpade on krivec, bog ne daj da bi pomislil da kaj nebi, kaj šele če bi rekel ne…. Ni prazikov, noči,…. ko ga rabijo mora skočit, drugače mu povejo, da so še drugi na cesti, ki bi rade volje delali.
Saj išče službo, vendar….. težko je. In tukaj ima za nedoločen čas, nekam it za 3 mesece pa je velik rizik, glede na družino in da sem trenutno še jaz brez ostala.
Ma rudi v javni upravi ni tako lepo, toplo in kofetkasto. No odvisno kako visoko sediš. Plače pa so kriminalne, vsaj pri nas. Strinjam se, da je plača v gospodarstvu povsem drugače obračunana in veliko manj sigurna – moj partner dela v gospodarstvu, vendar je v jvnem sektorju podobna zgodba. Će ne bo laufalo gospodarstvo, bo itak vse padlo. Če bi imeli delavci – tako v državni upravi kot v gospodarstvu človeka vredno plačo, se danes teg tukaj ne bi pogovarjali. Tako pa se z evropo primerjajo samo podražitve, tiste transparentne (elektrika…)ot tiste tihe – sladkor, moka….. Tako da za kakšen priboljšek večini zmanjka. Ni kaj večina nas je v istem zosu, pa še s prstom kažemo drug na drugega.
Forum je zaprt za komentiranje.