Zdravstveno zavarovanje
Imam problem glede zdravstvenega zavarovanja in me zanima če mi lahko kdo zaupa kako bi se dalo rešiti nastalo situacijo. Pred časom mi je potekel status študenta absolventa in s tem tudi osnovno zdravstveno zavarovanje Študij še končujem. Kaj moram storiti, da si uredim zdravstveno zavarovanje? Nekje sem slišal, da se lahko zavarujem kot občan. Kam, oziroma na katero ustanovo lahko grem to urediti, če se da? In vprašal bi tudi, če še obstaja opcija, da bi se zdravstveno zavaroval preko staršev, tudi po poteku statusa študenta. V primeru zavarovanja kot občan, me zanima katere zdravstvene storitve (osebni zdravnik, zobozdravstvo, ..) to zavarovanje krije in približno v kolikšni meri?
Lep pozdrav.
Če se hočeš zavarovati kot občan, se odpravi na svojo občino, oddelek za zdravstvena zavarovanja. Ne vem iz kje si, v Ljubljani se ta služba nahaja na Dalmatinovi. S seboj moraš imeti osebni dokument in potrdilo o premoženjskem stanju (dobiš ga na Davčni upravi). To bo najlažja pot, ker ti tudi nihče ne bo kompliciral. Imaš pa na voljo vse zdravstvene storitve, kot si jih imel, ko si bil zavarovan preko svojih staršev. Po starših pa nikakor več ne moreš biti zavarovan, saj nimaš statusa. Taka so žal pravila v naši ljubi domovini.
LP
Izvedel si torej,kako urediti zavarovanje t.j. osnovno zdravstveno zavarovanje, ki ga urejaš na Zavodu za zdravstveno zavarovanje (ZZZS), razmišljati pa moraš tudi o dodatnem-prostovoljnem zavarovanju, tega pa skleneš pri komercialni zavarovalnici (Vzajemna, Adriatic ali najdražji Triglav). Vsekakor ga je potrebno plačevati, v kolikor pa ponovno pridobiš status študenta, daj to zavarovanje v mirovanje.
Potem ko si zrihtas osnovno zdr. zavarovanje moras zdravstvene storitve doplacevati.
Ce pa si naknadno zrihtas se dodatno zavarovanje pri npr. vzajemni, pa vsak mesec placujes premijo v visini cca. 3.500 sit, imas pa vse zdravstvene storitve brezplacne, tako kot prej ko si bil zavarovan preko starsev.
Forum je zaprt za komentiranje.