Najdi forum

Splash Forum Potovanja.Over.Net Kam in kako na počitnice Zdravstvene težave v Južni Ameriki

Zdravstvene težave v Južni Ameriki

Lep pozdrav! Septembra potujem v Peru in me zanima, katera so zdravila, ki MORAJO biti v potovalni lekarni… Lani sem namreč v Egiptu zbolela in se je stanje popravilo šele po 14 dneh… Občutljiv želodec, driska, .. Baje je vseeno, če oglje pustim doma, lani sem imela sabo še Nelit in Linex, vendar to ni pomagalo…
Ali obstajajo kakšni antibiotiki??? Please, help me….
LP, Martina

Meni so svetovali Seldiar za “prvo pomoč” in Ciprinol v skrajnem primeru.

Lp

Malo za šalo, malo za res: steklenica žganja!

precej dober seznam taksnih zdravil najdeš v vsakem lonely planetu.
če se ne motim je pa LP izdal tudi knjizico na to temo in bi bilo morda dobro, če jo prebereš.

za slab želodec je pa najboljsa preventiva..

V primeru resnih tezav najbolj pomaga dobro zavarovanje z asistenco in obisk zdravnika. Samo zdravljenja ne bi priporočal.
Antibiotikov pa sploh ne, ker zelo dvomim,da znaš ločiti, kdaj imaš bakterijsko okužbo in kdaj virus.

Sam na potovanje vzamem predvsem oglje, bepanten, neki od paracetamola, kaksn uizi painkiller in to je to.

Pred 11 leti sem bila na turi po trikotniku Peru – Bolivija-Cile. Zbolela sem ze prvi dan prihoda v Limo in sicer sem se okuzila s hrano v hotelu, kjer smo spali. Pametna kot sem bila takrat, sem mislila, da je solata v hotelu bolj cista kot na ulici. Kaksna napaka. Zdravil s sabo nisem imela kaj dosti.
Torej, staknila sem sigello, kar je nekaj takega kot salmonela. Po presledkih ( nekaj dni, pa potem premor nekaj dni) sem imela trebusne krce in drisko. Tudi moj fant je zbolel kmalu za mano. Vseeno sva potovanje zmogla. Jedla sem tisto, kar mi je momentalno ustrezalo glede na apetit. Po prihodu domov sem dobila “ta hud” napad in pristala v bolnici. Tam mi je zdravnik povedal, da v takem primeru odsvetuje kakrsnokoli medicinsko oglje in podobne zadeve, ki zamasijo prehod. Telo se mora namrec ocistiti, zato je v tem primeru najbolje veliko tekocine z Nelitom, pa nic ali malo hrane (prepecenec in podobno) dokler se ne izboljsa.
Kar se pa tice zdravil, jih v lekarnah veliko lazje kupis v prosti prodaji kot pri nas (vsaj takrat je bilo tako). Moj fant je imel hude zelodcne tezave (ulkus) in ni imel zdravil. Pa sem sla v lekarno in brez problema dobila zdravila ( malo sem telovadila z opisom, ker se nisem spomnila prave besede, pa je zenska v lekarni takoj vedela, kaj hocem). Menda so bile tablete ful dobre in so takoj prijele.

Ne glede na moje zdravstvene tezave, sem v potovanju uzivala. Moj nasvet: ce je to tvoje prvo potovanje tja cez in v svet umazanije ( cisto res ni bilo) in telo tega ni navajeno, bodi malo bolj previdna pri prehranjevanju. Pa lepo pot ti zelim.

Živjo!

Sama imam vedno s seboj cel kup zdravil, PA jih na srečo ne rabim velikokrat !

Pojdi so osebnega zdravnika in naj ti napiše kakšna zdravila( recepte)….recimo za želodec- ranital, rupurut, če imaš probleme, potem za drisko pomaga linex, pa spazmeks( za bolečine in krče v trebuhu), potem je super če imaš s seboj kaj za alergijo ( claritine, flonidan), pa kaj za bolečine, za antibiotike je pa tako, naj ti napiše recepte za amoksiklav pa ciprobaj pa še razložijo ti naj kdaj se kaj vzame :O)..To kar priporočam…

lepo potuj pa bodi zdrava!

pozdravček

urška

Hehe, če bi to držalo, potem ne bi spraševala…:))) Lani v Egiptu niti domač brinjevec ni pomagal… Pa je bil močan “za vola ubit”…

Hmmm, tebi predpiše kar osebni zdravnik? Jaz sem namreč ravnokar prišla iz Mehike in pred odhodom sem prosila zdravnico za Sumamed, Seldiar in Dulcolax in mi ni hotela dati receptov, češ, da jih lahko ona predpiše le, če si bolan. V primeru potovanja se moraš obrniti na Ministrstvo za zdravje, na Trubarjevi, kjer ti svetujejo tudi katera zdravila vzeti za katero deželo.

No, jaz jih na telefon nisem priklicala, čeprav sem jih lovila cel teden (skoz je telefon zvonil v prazno oz. se je oglašal odzivnik, nihče pa ni dvignil). Tako sem vse zgoraj navedene tablete dobila preko zvez.

Na srečo pa je bilo vse ok. Kljub temu, da sem jedla solato, sladoled na vodni osnovi, razne juice iz sadja, zmešanega z vodo in ledom, mi ni bilo nič. Zdravila so zdaj v hladilniku in čakajo na naslednje potovanje – če rok trajanja ne bo potekel:).

Dulcolax? To je za odvanjanje a ne? Tudi to potrebuješ???

Pred 6 meseci sem se vrnil iz peruja in bolivije. nekaj zdravil je smiselno imeti zraven, pretiravat pa ni treba. V mestih je veliko lekarn, kjer si lahko nabavis zdravila ob primeru bolezni. Sam nisem imel nobenih problemov. Vode ne pit, sam si zobe umivam z vodo iz plastenke, prehranjuj se tam, kjer je guzva, kjer se hrana obrača. Večino sem jedel na ulici ali v poceni restavracijah kjer je bila guzva;, dobro, poceni… glej na to da dobis vroče in sveže.
Če mas kaksno konkretno vprasanje, sem ti na voljo!!!
Darin

Glede na moje lanskoletne komplikacije, ko so kri in blato pošiljali na infekcijske preglede in delali preiskave za salmonelo in hepatitis, bi skoraj lahko od zdravnice dobila določena zdravila na recept..

Glede odvajal pa lahko rečem samo to, da sem bila jaz recimo v Egiptu “zelo zelo odprta”, moja kolegica pa istočasno “zelo zelo zaprta” in je dobesedno pila vodo iz pipe, jedla svegaisvašta, fige, umazano sadje…kar ji seveda ni prav nič pomagalo… Zadnji dan je bilo pa na avionu veselje…

Zato glede na izkušnje iz Egipta, taki ljudje kot jaz (z občutljivim) želodcem, mislim, da rabimo sabo VSE… Stvari, ki te zaprejo (kar sem tudi dobila potem v Egiptu), in tudi obratno… Vidim pa, da ste si glede nelita in podobnih stvari, kar enotni…

Če ima kdorkoli še kakšno informacijo, prosim… pomagajte
Lep dan, Martina

Res se je najbolje posvetovati v popotniški ambulanti!
Tam dobiš najboljše in najpomembnejše informacije!

lp

urška

mah te popotniske ambulante so cel crap. v kranju je recimo ena dohtarca, ki pomojem se nikjer ni bla izven slo in nima pojma…

zdravila so pa v tretjem svetu praviloma cenejša, tko da se ne sekirat… sam še eno dobro zavarovanje z asistenco za vsak primer, pa je…

Ja, za odvajanje. Meni so neki že zelo izkušeni popotniki za vsak slučaj svetovali tudi to. Na srečo ničesar nisem rabila, sem pa imela težave s tem, ampak so bile bolj psihološke narave (pač nisi doma v svojem okolju).

Samo ene dvakrat si ne umiješ roke pa bakterije perfektno začejo odvajat………….

Na recept se dobi nekaj proti diareji. Zdravilo izdeluje Krka…

Lani sva s punco potovala po Nikaragvi in Hondurasu. Nikaragva je bila kul, kar se bolezni tiče, pa sem goltal vse živo iz tržnice in obcestnih prodajaln junka. Celo piščanca, zelje in krompir iz PVC vrečke, pa razne na soncu stenstane mangote ipd.

Potem sva pa v Hondurasu, v La Ceibi na S države, pobasala eno solato s piščancem. Verjetno vsak pozna tisti občutek, ko se ti zdi, da nekaj ni v redu, ampak si že itak toliko navajen, de temu ne posvečaš posebne pozornosti. No, naslednji dan sem se jaz soočil s po moje najvišjo telesno emperaturo v življenju in abnormalnimi krči v trebuhu.

Jesti in piti nisem mogel, glava me je bolela v nulo, Spasmex ni bil dorasel nalogi, zato sem pobasal en Sumamed. Po treh urah sem se zbudil v mlaki vode, skoraj brez glavobola, pa vseeno precej šibak. Par litrov Nelita in paket prepečenca mi je prav teknilo.

Medtem je pa še punco zvilo. Ni imela vročine, le grozne krče. Ker sva imela le še dva Sumameda, ki naj bi jih moral jaz požlempat, sem jo prepričal, naj to ona vzame, kar je zmanjšalo frekvenco krčev iz petkrat na uro na 10-krat na dan.

Obema je Sumamed zbistril prebavila, vendar je vse, kar sva dala v želodec, s precejšnjo lahkoto našlo pot na plano. Nekako sva se odplazila v restavracijo in naročila navaden kuhan riž. Pojedla sva vsak za eno pest riža in to je bilo – zanimivo – dovolj za preobrat v življenju trebušnih bakterij. V nekaj urah sva bila zaprta, brez glavobola in krčev. Naslednji dan sva že norela v morju…

No, štorije še ni konec. Pač, v telo sva našopala par oštrih substanc, da je za silo dalo mir. Njo je na letalu za nazaj še nekaj črvičilo in je bil pristanek v Madridu precejšnja odrešitev in povod za juriš na WC, mene je pa čez 14 dni doma še enkrat usekalo. Potem se je pa vse skupaj počasi normaliziralo…

Seveda to ni vplivalo na uživancijo na potovanju. Pač moraš take reči vzeti v zakup in na situacijo pogledati s svetlejše plati. Kakšno tableto je seveda včasih priporočljivo stisnit v žilo, ne smeš pa ob tem pozabiti na hrano in jedačo, ker samo s kemikalijami samo poslabšaš situacijo. Telo pač rabi nekaj časa, da se znebi golazni, ki se pritepe v želodec.

Lep pozdrav.

Zelo uporaben odgovor. Krka izdeluje kar precej zdravil.Če je na recept, je verjetno z razlogom. Predvsem Seldiar lahko iz resne driske naredi katastrofo. To niso bonbončki.
Sicer se pa vsaj v Peruju dobi v lekarnah vse, kar ti srce poželi.

Seldiar je namenjen zmanjsevanju aktivnosti crevesja ( npr. za ljudi z operativno skrajsanim crevesjem ) in ne za infekcijske driske , kjer se mora telo spucati. Mi vendo sabo vzamemo kaksno steklenicko seldiarja in se vedno nam je prisel prav. Verjamem pa, da znajo bit problemi….

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close