Najdi forum

Splash Forum Arhiv Delovno pravo in zaposlitev zdravniški pregled pred 1. službo – obvezen?

zdravniški pregled pred 1. službo – obvezen?

Pozdravljeni,

mož ima enoosebni d.o.o. in rad bi zaposlil svojega bratranca. Zanima ga, če je obvezno zanj – kot delodajalca, da svojega bodočega delavca pred zaposlitvijo (to bo bratrančeva prva zaposlitev po diplomi) napoti na zdravniški pregled.

Prosila bi še, če lahko navedete zakon, ki to predpisuje.

Hvala in lep dan,

L.

Ja mislim, da je, mene so poslali pred prvo zaposlitvijo na pregled in vse ostale, ki so jih v bivši firmi zaposlili so imeli pregled, tako da ja. Za zakon pa žal ne vem.

vprašanje: Je zdravniški pregled pred zaposlitvijo za mesto občinskega redarja obvezen, ali se lahko tudi zaposli oseba s težavami s hrbtenico?
Prosim za odgovor!
Pozdrav, Drago

Pred 1. zaposlitvijo te delodajalec obvezno mora poslati na pregled. To delodajalce zavezuje tudi kasneje, ko ti veljavnost potrdila (običajno 2-3 leta) poteče.

mislim ,da ja ker morajo videti, če si primeren za določen položaj. jaz sem ga tudi morala narediti in je na koncu pisalo, da lahko opravljam določeno delavno mesto.

Drago, vse je odvisno ot tega kaj je navedeno v istematizaciji delovnega mesta. Najprej se pozanimajte kaj je tam navedeno pri tem delodajalcu.

Pozdravljeni! Ali kdo ve, kaj obsega zdravniški pregled za zaposlitev? Ali te testirajo tudi za Hiv? Ti morajo prej povedati delodajalci, da te bi radi testirali za Hiv?

Hvala že v naprej.

mislim,da se tega ne držijo… jaz sem zdaj zaposlena prvič, pa me niso poslali na pregled, ker se to v tem podjetju ne počne…

Najbrž še niso naleteli na koga, ki bi bil bolan…saj tega na razgovoru za zaposlitev ni treba povedat! Dejansko lahko zaposliš osebo, ki je resno bolna pa tega ne veš, dokler delavec ne začne izostajat z dela, koristit bolniško in kaj potem…potem ti je lahko žal, da nisi naredil pregled , ki stane nevemkoliko-pravgotovo pa manj kot zaposlitev šeenega delavca, da nadomešča odsotnega!

Tvoj delodajalec krši zakon, če pride inšpekcija bo sranje. Ne le, da je obvezen pregled pred prvo zaposlitvijo, tudi vsi zaposleni morajo opravljati obdobne preglede, v skladu z oceno tveganja za določeno delovno mesto.

_______________ So it goes. - Kurt Vonnegut -

Eh za HIV ne testirajo, lahko te pa testirajo za THC; samo ti morajo povedati, da boš testiran-a.

Jest tudi nisem bila na pregledu pred zaposlitvijo. Ne vem pa, zakaj bi bilo to obvezno, saj to naj bi bilo samo dodatno zagotovilo za delodajalca da so sprejeli ustreznega kandidata, če jim je seveda to pomembno.Pri nas to ni pomembno 🙂

Ne, to je tudi dolžnost delodajalca, da vsakogar, ki gre prvič v službo, pošlje na svoje stroške na zdravniški pregled.

vprašanje : zanima me kakšni so zdravniški pogoji za opravljenje poklica MESTNI – OBČINSKI REDAR …..na minstrstvu oziroma v členih je navedeno samo splošni zdravstveni pogoji.
Predvsem me zanima kakšni pogoji so za vid – vidne funkcije.

Eden je Pravilnik o preventivnih zdravstvenih pregledih delavcev, Zakon o varnosti in zdravju pri delu.
Pred prvo zaposlitvijo mora delodajalec obvezno napotiti delavca na zdr. pregled. Na pregled te pošljejo šele potem, ko te zaposlijo, ker v nasprotnem bi lahko kar vse kandidate iz prijav na razpis pošiljali na zdravniške preglede. Torej zdravniški prvi pregled se vrši takrat, ko si že zaposlen.

Drago zgoraj sprašuje, če zaposlijo pri redarjih tudi takega, ki ima težave s hrbtenico. V razpisu napišejo pogoje. Torej, če tam ni zdravstvenih pogojev navedenih izrecno, bodo morda tudi zaposlili tebe. Če boš zaradi tega veliko odsoten, te bodo morda poslali na zdravniški ali ne. Nekje pošljejo nekje ne. Ti pa lahko povem, da je delo redarjev stresno. Nisem sicer bila nikdar redarka, vendar smo v bivši službi imeli tudi njihov resor in prihaja do velikih psihičnih pritiskov, predvsem iz strani strank. Psiha pa vpliva tudi na zdravje. Torej, če si zmožen psihičnih pritiskov in ti to dodatno ne bo vplivalo na zdravje in če si zmožen stati na nogah npr. 8 ur, kar ni dobro za hrbtenico, potem se prijavi na tak razpis. Če pa veš, da tega ne boš zmogel, pa sicer poskušaj, vendar, če nimaš razumevajočih šefov ali sodelavcev, boš imel tudi iz te strani psihične pritiske.

Zdravniški obseg obsega osnove, torej, vid, sluh, urin, kri, ekg, pregled kartoteke od splošnega zdravnika, kadar gre za prvi pregled. Kadar delodajalec sumi v karkoli, npr. v nadaljnem pregledu, določi na napotnici tudi dodatne preiskave, npr. psihologa itd., drugače pa ne.

Kot omenjeno že zgoraj, za določene poklice so navedeni izrecni zdravstveni pogoji npr. vid, psihološka stabilnost, vojska ima svoje dodatne pogoje, piloti tudi itd., v kolikor gre za splošne, to pomeni splošne, torej da ni nikakršnih odstopajočih posebnosti glede zdravja. Mestni redar, ki bo slabo videl ali bo imel težave z vidom ima po mojem slabše možnosti, saj mora biti redar pozoren, kakšne so nepravilnosti s parkiranjem, da lahko na tisti mali pildek napiše podatke itd.. Splošni so tisti, da si na splošno zdrav.

Zanima me, če te lahko zavrnejo na zdravniškem pregledu pred prvo službo, če trenutno prebolevaš akutno bolezen. Imam angino, jemljem zdravilo, vendar ne vem, če bom do pregleda že popolnoma zdrava. Je to ovira za dobro opravljen pregled?

Če ima nekdo npr. gripo, še ne pomeni, da si pač nezdrav za opravljanje dela kasneje, ko gripa mine, po domače.
Pač dohtarci poveš, saj bo razumela tudi, da stres povzroča marsikaj, tudi imunsko oslabljenost, če že nastopaš prvo službo, v kateri si že zaposlena. Itak bo videla iz kartona, da si bila pač mal izven službe zaradi pač tega, kar navajaš. Če bo tvoj dohtar napisal, da imaš kontrolo po tem pregledu, bo pač dala navodila za sklop tega, da boš spet sposobna za delo. In če ne bo hujšega, tudi glede ostalih preiskav, ki ne bodo odstopale, pač ne bi smelo biti težav.

Naj bo vam jasno, da akutnosti niso problematične. Načeloma tudi ni težav pri zdravniškem spričevalu, razen, če bi vaša bolezen kako drugače vplivala na vaše delovno mesto. Zaradi akutnosti kot takšne, ki jo ti opisuješ, pa nikdar ni bil problem. Razen, če boš potrebovala zaradi tega le bolniško odsotnost, ne pa potrdila, da nisi zmožna dela, ki ga dobi kot zdravniško spričevalo delodajalec od medicine dela in ne od osebnega zdravnika. Da pa medicinc dela nadaljna navodila, če meni, da so potrebna.
Bistvo za deldajalca pa je,da Spričevalo govori o zmožnosti dela, čeprav si takrat morda vročična.

Spostovani, vec kot 3 leta sem redno zaposlena, zdaj imam pogodbo za nedolocen cas. Delam v kovinskoj industriji. Zdravniski pregled sem opravila pri zaposlitvi, takrat zdravnik ni ugotovil da imam operirano hrbtenico. Če bi zdravnik ugotovil pri drugem zdravniskem pregledu, da imam operirano hrbtenico, a mi lahko delodajalec da odpoved? Delam vsa 3 leta kot da bi bila zdrava in sploh ne grem na bolniski. Kaksne so moje pravice ce se ugotovi poskodba hrbtenice operacijom, ker imam ugrajen implant?

Zdravnik pri zdravniškem pregledu ugotavlja le ali ste sposobni za delo in ne ugotavlja kdaj in kje ste bili operirani. To, da ste bili operirani na hrbtenici, je tudi vaš osebni podatek, do katerega delodajalec ni upravičen. Delodajalec je upravičen le do podatka ali ste zmožni za delo.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close