Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika zdrava uravnotežena prehrana

zdrava uravnotežena prehrana

Pozdravljeni!

Zanima me koliko se kaj prehranjujete zdravo?

Sama sem nekaj mesecev nazaj pričela s hujšanjem in večjo telesno aktivnostjo. Tako sem do sedaj izgubila14 kg.To novo težo bi rada sedaj končno enkrat za zmeraj tudi obdržala:) In zato sem se odločila, da se čim bolj poučim o zdravi prehrani.

Pa me zanima kaj vam predstavlja zdrava hrana? Sama poskušam pojesti veliko raznovrstne zelenjave in sadja, pri mesu sem zelo pazljiva, da je čim manj mastno ( pretežno jem bele ribe ter pusto piščančje meso), polnozrnati izdelki so dnevno na jedilniku, izdelke iz bele moke jem zelo redko. Pazim, da kupim mlečne izdelke z manj maščobe.. Razni namazi, paštete in vnaprej pripravljena hrana- skoraj nikoli. Sladko jem morda tako 1x na teden ali na 14 dni kakšna čokoladica, sladoled..

Kako pa kaj vi pazite na to kaj daste vase?
In zanima me še to: uporabljate kakšne nadomestke? Npr. javorjev ali agavin sirup namesto sladkorja, medu? Kupujete kakšne marmelade brez dodanega sladkorja? Uporabljate kdaj bulgur, kuskus, kvinojo itd? Kje te izdelke kupite?

Predvsem pa me zanima, če je kdo pripravljen delit kakšen zdrav, dober recept? Sama sem npr. ravno včeraj odkrila recept za pirine palačinke in pa beljakovinske palačinke, katere so veliko bolj zdrave in koristne za telo, kot pa tiste iz bele moke.

Lp

še naprej uživaj pusto meso in ribe.Poleg veliko zelenjave-kolikor hočeš.
Zdravih maščob se ne izogibaj, lahko jih zaužiješ 30-40% vsega dnevnega vnosa, kar pomeni, če zaužiješ 2000 kalorijn naj bo 600-800 kalorij iz maščob.Vedeti moraš, da ima tudi meso in ribe skrite maščobe, tako da lahko dodaš v dnevni obrok cca. 500 kalorij iz maščob.Kar pomeni cca, 50 gr zdravega olja, ali kokosove maščobe, ali masla, ali svinjske masti.
Ne, nisem se zmotil, živalske maščobe so za telo nujne-esencialne torej jih moramo uživati.Zdravniki so v veliki zmoti ko nam trdijo, da bomo fasali holesterol (slabi holesterol) če bomo uživali živalske maščobe.Nič pa ne povedo, naj ne uživamo belega rastlinskega olja, ki vsebuje v glavnem omega6 maščobe in ki je poleg vsega še zelo procesirano-predleano, nič tudi ne povedo, da holesterol pravzaprav fašemo iz preveč zaužitih ogljikovih hidratov (moka,kruh,testenine,krompir,riž) ki vsebujejo škrob, ki se potem v našem telesu kovertira v sladkor in ta naprej v maščobne zaloge……
Brez zdravih maščob torej ni zdravega telesa.Pij vodo in čaj brez vsega, ne uživaj nobenega sladkorja.Od sadja čim manj sladkega in dovolj je 1 jabolko, ali 1 banana, ker sadje vsebuje veliko fruktoze, ki za naše telo ni dobra.In ne uporabljaj sistema 5 obrokov dnevno, kot predlagajo naši VRLI DOHTARJI katerim farmacevti šepetajo na uho kaj naj nam svetujejo (farmacevti pa so veliki lažnivci in goljufi, ki ne marajo zdravih ljudi, saj jim pada dobiček).Upoštevaj da so 3 obroki na dan maksimum, še bolje samo 2.Brez pojedanje med obroki, ker potem samo dražiš trebušno slinovko, ki vedno kadar nekaj malega prigrizneš dobi signal, da mora začeti sproščati inzulin v kri….zato ta teorija da 2 uri po kosilu vzameš 1 jabolko ni dobra.
Sicer pa jej veliko surove zelenjave, zdaj je še regrata dovolj, pa čemaža, pa polno druge divje hrane, ki je 4-5 krat bolj nasitna in polna hranil kot umetna v trgovini.
Vse sladkarije kar zmeči v smeti in ne kupuj in ne uživaj nobene pripravljene hrane, ker tam so razno razni konzervansi in skoraj strupi za tvoje telo.Vso hrano si pripravljaj sama in poizkušaj nabaviti čim bolj ekološko pridelano.Je sicer dražja, ampak če se držiš pravil tudi poješ manj.
Mleko in mlečni izdelki niso preveč primerni za telo.Mleko sploh ne, ker ti nimaš več encima za presnovo laktoze, ker si jo izgubili že kot otrok.Če že, potem kupi surovo mleko in ga daj kisat nekam v stanovanju v keramično ali stekleno posodo in potem uživaj kislo mleko.Fermentirano-kislo mleko je še kar sprejemljivo, tudi skuto lahko narediš sama.Odsvetujem pa uživanje soje iz 1000 razlogov.

Dragi Johanson!

Najprej se zahvaljujem za vaše mnenje in za podrobne informacije zakaj je kaj dobro in zakaj ni.. ampak bom iskrena:če pravilno razumem lahko grem v trgovino samo še po wc papir:)

Kar zadeva zelenjavo imam na srečo velik vrt, tako da zaužijem kar se da domače pridelane hrane. Svinjska mast zame ni, koliko vem maslo tudi ni ravno najbolj priporočljivo. Sama uporabljam olivno olje- mi zaenkrat zelo ustreza, ampak ga uživam v res mali količini. Naj omenim, da si redno dajem pregledati kri in rezultati so dobri. Napisali ste: ne uživaj nobenega sladkorja. Spoštujem vaše mnenje, ampak ali je človek, ki si ne upa privoščiti kepice sladoleda tu in tam ali pa rebrce čokolade, ali nekaj medu/ marmelade na kruhu resnično srečen človek? Sama se kar zadeva sladkarije poskušam držati nazaj, ampak tu in tam kakšna takšna pregreha človeku tudi ne škodi. Ravno nasprotno; takšne pregrehe, seveda v mejah normale nas samo osrečujejo. Ampak absolutno pa ne z njimi pretiravati.

Glede surove zelenjave pa se strinjam. Ljudje bi morali zaužiti kar se da veliko surove zelenjave in ne toplotno obdelane. Ampak če si kupiš zelenjavo uvoženo iz Španije ali Maroka potem s presnim stilom hranjenja ne narediš popolnoma nič.

Glede pripravljene hrane- ponovno se strinjam. Glede mlečnih izdelkov pa je takole- mojemu telesu izredno ustrezajo, prav tako potrebujem kakšno skuto itd.. za normalno delovanje svojih mišič.

Po prebranem- še enkrat hvala za mnenje ampak moram pa priznati, da sem med samim pisanjem pomislila: waw, od česa pa tale sploh živi:) Pa brez zamere!

Literature take in drugačne je na netu ogromno, najboljše da si tako ustvariš mnenje kaj gre vate in kaj ne.

Preko spletnih forumov, sploh takega tipa, težko dobiš prave informacije, tudi tak, ki bi ti jo lahko dal, te seveda ne more prepričevat da tko je pa prov, ker je tukaj premalo placa.

Teh dietnih varjant je tudi dosti in veliko jih dela, jaz sem recimo kontra
johansona, veliko OH, malo maščob, te seveda pazljivo izbrane, malo proteinov(glede na delež oh), pa tudi leti. Veliko sadja, zelenjave, orehi in laneno seme za maščobo, brez mesa(kašna riba kdaj pade), brez mleka, razen redkih izjem brez kuhane hrane. Meni je všeč to ker je(ko se zrutiniraš) zlo praktično, ješ same dobrote, ne rabiš kuhat, pomivat posode + ogromno ostalih prednosti.

Glede odpovedi majhnim pregreškom, ja tko je, nobena marmelada ti ne da toliko zadovoljstva kot bomba energije, dobro počutje, spanje, zbranost, zdravje, tako da marmelada, kruh, čipsi, nekako dobijo malo drugačno vrednost :), za vse dobre stvari se splača malo pomatrat, ker so ravno težke stvari najboljše.

Bravo za minus 14… Si an pravi poti, očitno.

Npr. jaz če hujšam, ne jem sladkarij, sladkorja pa v bistvu ne jem že 10 let. Že 10 let se izogibam cvrtju in uporabi preveč olja, razen hladno stiskano.

Če hočeš hujšat – med za vsak dan sigurno ni… Ker to je v bistvu cuker… Je res, da je zdrav, sam ni za hujšanje.

En zanimiv mit obstaja – da ne smeš jest kruha… Ni res, jaz ga vsak dan, pa vseeno hujšam. Oz oblikuejm telo. Je pa res, da če se ne kontroliram, ga pojem preveč – moja šibka točka 🙂 In tudi preveč testenin. Pač jih pojem občutno manj pri hujšanju.

Pri izgubi kg je šport pomemben… No in takrat rabiš tudi OH. Pa več B. Se pravi jest je treba tudi beljakovine, zdaj ne vem, če si vegetarijanec jih moraš dobit drugje.

Maščob se jaz izogibam, dodajam pa omega 3 ipd…. Eni priporočajo da jih je kar veliko, tega pa priznam, še nisem probala… Ampak po mojem je koristno.

Važno je na koncu, da imaš deficit…

Aja… pa sadja pojem malo, samo zjutraj – sam pri meni je to tako, prej ga nisem jedla, pa ne da ga ne maram, mi ni bilo tako dobro, da bi ga… Sem raje sladkarije 🙂 Zdja se pa vsaj prisilim, da ag enkrat na dan. Včasih sem bila na beljakovinski dieti – bedarija… Pa sem si mislila, fajn, ni treba sadja… Neumnost, ker dejasnko rabiš vitamine.

Hujšam- se strinjam z vsem s tabo. Sama se isto cvrtju in preveč mastni hrani izogibam- dobro tista pica, ki pade 1x na pol leta ali pa kdaj kaj podobnega, če se mi že res zahoče. Sladkarije so pa opažam postale moja šibka točka. Smešno preden sem pričela s hujšanjem se mi je kaj sladkega zahotelo zelo redko. Sladoleda in teh zadev nisem marala, niti poleti, zdelo se mi je brezveze:) Zdaj je čisto druga zgodba- sanjam sladko:) Moram prav paziti, da se ne pregrešim preveč:/ Hujšam- koliko si ti kaj privoščiš sladkega? In pa zanima me koliko kg si kaj izgubila ter kako dolgo že vzdržuješ to težo? Sama sem namreč kar zadeva vzdrževanje še čisto na začetku in moram priznati- je včasih kar težko.
Moram pa povedati, da sem mnenja, če se pregrešiš 1x tedensko- z nekim “off obrokom”, pa naj bo to kos peciva- seveda v mejah normale, palačinka ali pa čokoladicam ti to še nebo prineslo slabega telesnega počutja ali več kg. Samo pretiravat se ne sme. Nevem pa kaj je to pri ljudeh- ne pit mleka in nič mlečnih izdelkov? V primeru, da si telesno aktiven se takšne beljakovine celo priporočajo- npr. po športni aktivnosti v primeru, da ne piješ ravno raznih wheyev in tega.. je kakšna skuta super, seveda manj mastna. Glede mleka, če ga nekaj kaneš v kavo ali pa spiješ skodelico na dan ti tudi nebo škodilo. Vse lepo in prav kar zadeva zdravo prehrano- veseli me, da vedno več ljudi da toliko na to.Tako je tudi prav…ampak treba se je pa vseeno zavedati kje je meja “zdrave pameti”. Nevem koliko ste slišali za ortoreksijo in podobne novodobne bolezni. Pa vem, sama sem odprla to debato, ampak odgovori kot ta od johansona ( pa johanson upam, da ne zameriš) so mi resnično dali misliti.

Sama bom tako rekla: pazimo na prehrano in ostajajmo aktivni. In pa uživajmo v življenju!

če alkoholiku odtegneš alkohol bo tudi trpel…..če mamilašu mamila, sploh da ne pišem….
ampak če nekomu ki je “zasvojen” s hrano odtegneš hrano bo tudi trpel dokler se ne bo “pozdravil”.
Gre namreč pri vseh za isti problem-zasvojenost !
Alkoholik ne sme nikoli več pokusiti alkoholu, mamilaš je boljše da ga niti ne povoha…
Za tistega ki je shujšal tega ne moremo tako drastično trditi, ampak je pa zadeva podobna, namreč:
nekdo ki je z odrekanjem (tudi alkohilik in mamiliša sta bila na velikem odrekanju) določeni hrani-DOLOČENI HRANI in telesni aktivnosti shujšal mora za vedno pozabit na DOLOČENO HRANO-in to so sladkor,čokoladice,vseh vrst sladice itd……..vse kar je iz SAHAROZE.Tudi fruktoza je lahko zanj nevarna, mapak je bolj razredčena z vodo, treba se je izogibat zelo sladkemu-prezrelemu sadju, kjer je koncentracija fruktoze zelo visoka. SLADKOR je problem ki človeka zasvoji.Če ima osseba še razbohoteno kandido je še toliko slabše, ker se kandida prehranjuje z sladkorjem-zelo ga ima rada.To je približno tako kot oseba, ki ima trakuljo in je zato kar naprej lačna, oseba ki ima razboheteno kandido (kandido imamo sicer vsi ljudje v črevesju v manjši količini pri zdravem človeku) je tudi kar naprej lačna, ker kandida “zahteva” sladkor.
Ko se kandide v večji meri znebimo in manj ko je je, boljše se počutimo, ampak vedno preži na nas tisti zdravi del kandide ki je v nas vseh in čaka kdaj se bomo nafutrali s sladkorjem.
Tako da ni kar tako iz trte izvito, da so nekateri pač zasvojeni s sladk-arijami-jem in se jih zaradi zasvojenosti, ne smejo nikoli več dotaknit.
Kar se maščob tiče ni potrebno pazit pri uživanju, nasprotno-zdrave hladno stiskane so nujno potrebne vse, tudi sončnično in drugo rastlinsko olje, samo da je hladno stiskano, da ni procesirano na visoki temperaturi in potem še s kemikalijami “izžamejo” iz semen vse kar se da.Predvsem pa so seveda zdrava hladno stiskana olja omega 3 in 9 oljčno,laneno.Zelo dobro je tudi ribje olje.Kar se tiče živalskih maščob so ravno tako nujne za naše telo, samo pretiravati ne gre.
Ljudje mislijo, da se jim maščoba okrog trebuha in riti nabira zaradi maščob, ampak to ni res, te maščobe se naberejo zaradi preveč zaužitih OH kot so testenine, kruh, sladice,krompir,koruza, riž….zato je treba OH previdno izbirati-torej takšne ki so bolj alkalne (visok ph) in ki imajo malo škroba in zato počasi konvertirajo škrob v sladkor in posledično tudi trebušna slinovka dela počasneje in manj in zato ne pregoreva, kar je za naše zdravje tudi zelo pomembno.
Pa še kaj bi se seveda našlo.

Zame zdrava hrana pomeni v prvi vrsti hrana katere poznam poreklo. Pa naj bo to zelenjava, sadje, meso, ribe ali karkoli drugega.
Kar je le možno pridelamo sami, meso kupimo od soseda enkrat letno pol telička za celo družino in zmrznemo. Ostanejo mlečni izdelki, ki jih priznam pojemo preveč oziroma ne jemo nepredelanih mlečnih izdelkov kar ni najboljše. Ampak nekje je pa le potrebno grešiti kajne:)

Tako je zame štrudl iz domačih sestavin veliko bolj zdrav kot ne vem kakšne eksotične žitarice, ki so bile deležne veliko različnih kemikalij zato, da jih imajo v naših trgovinah.

Potem so tukaj moke. Bela, polnozrnata in cela serija nasvetov o tem katera je bolj škodljiva. Strinjamo se vsi, da je moko potrebno omejiti pa kakršnakoli že je. Sama sem kar dolg čas potrebovala, da sem prišla do zaključka, da se po zaužitju polnozrnate moke počutim slabše kot po zaužitju bele in začela malo raziskovati. Zaključek je bil, da je polnozrnata moka zdrava izključno v primeru, da jo uporabimo v roku par dni po mletju. Po tem času izgubi vse tiste vitamine, minerale zaradi katerih je bolj zdrava in ostanejo le še nekateri strupi, ki jih v beli moki ne opažajo oz. so v manjših količinah.
Tako, da zame drži, da mojemu telesu manj škodi bela moka, ki jo pa seveda omejujem saj gre za prazne kalorije.

Zelo se strinjam z johansonom glede maščob. Naše telo potrebuje maščobe. Seveda je tudi tukaj potrebno izbirati katere maščobe bomo vnašali in se držati nekih priporočenih dnevnih količin.
Pri visokem holesterolu pa bolj osveščenih zdravniki dejansko pri priporočilih glede prehrane dajejo poudarek na OH in ne več toliko na same maščobe. Seveda pa še vedno telo potrebuje oboje.

Če govorimo o domači hrani, pridelani ekološko in ji tudi potem ne dodajamo kemikalij in je ne po nepotrebnem obdelujemo…potem je vsa hrana zdrava in naše telo potrebuje raznolikost. Za ohranjanje teže pa še vedno velja le eno pravilo. Število kalorij, ki jih vnesemo mora biti enako tistim, ki smo jih porabili. Če želimo shujšati pa moramo povečati porabi ali zmanjšati vnos. Tako lahko shujšamo tudi z junk hrano, ne moremo pa ostati zdravi s tako prehrano.

Kar jaz opažam je, da se vsi preveč držimo nekih svetih pravil in premalo poslušamo naše telo.

Imam pa eno vprašanje:) Zakaj bela riba in ne plava riba?

Dragi Johanson!

Najprej upam da se s tem kar sem zgoraj napisala ne počutiš napadeno, vidim da kar zadeva zdravje in ustrezno prehrano veš veliko. Kako to- je to znanje tako samoiniciativno ali je povezano s tvojo stroko?

Dal si dobre primere- primer z alkoholikom, z mamilašem. In se z vsem popolnoma strinjam, je že res, nekateri ljudje so zasvojeni s sladkorjem in kar zadeva te se strinjam, da je bolje, da se takšne hrane sploh ne dotikajo, saj bi en majhen prekršek v njih vzbudil željo po še več in najverjetneje nebi znali odnehati. Tudi hrana sigurno lahko predstavlja veliko odvisnost. Sem sama na lastni koži spoznala kako je, ko si po res dolgem obdobju hujšanja privoščiš obrok kateremu si se prej tako dolgo odpovedoval. Priznam pojedel bi lahko ogromne količine, kar sem nažalost 2x naredila tudi sama.

Sama se trudim vzdrževati svojo težo šele prvi mesec in kakšen nasvet bi mi prišel zelo prav. Torej Johanson, te smem vprašati kako dolgo vzdržuješ ti svojo telesno težo oziroma se zdravo prehranjuješ že dlje časa ali si s takšnim načinom prehranjevanja pričel šele potem, ko si izgubil nekaj telesne teže? In torej kaj mi priporočaš: naj se sladkemu popolnoma odpovem? Torej naj vztrajno zavračam košček ponujene čokolade ali naj jo vzamem tu in tam? Pri sebi opažam, da je bolje če si jo privoščim vsake toliko..raje en košček tu in tam, kot pa da se mi zgodi da bom en dan pojedla res prevelike količine sladkega.Po drugi strani pa le s težavo ostanem pri enem samem koščku. In po sladkem se mi zahoče kaj drugega, pa potem spet kakšen drug okus. Torej, kaj meniš?Kaj narediti? Ali si je bolje privoščiti svoj najljubši obrok v mejah normale 1x tedensko kot pa se temu vztrajno odpovedovati in odpovedovati..vse dokler ne popustiš, si ga privoščiš in takrat vsi vemo, da najverjetneje ne ostane samo pri samo tej jedi. Saj ne rečem, da si ne želim biti tako močna, da bi se lahko popolnoma odpovedala sladkemu. Seveda si, ampak kako biti dovolj močan, da si košček sladkega ne privoščiš niti tu in tam? Kako priti do te točke, do takšne mere discipliniranosti? Da si npr. tudi ko si na rojstnem dnevu in vsi okoli tebe uživajo v kosu torte in v kepici sladoleda ti tega sladoleda ne vzameš? Saj vem sliši se banalno, pa morda bo kdo rekel ma daj ženska poslušaj se, ga pač ne vzameš a ne. Ampak dajmo si kar lepo priznati: ni tako enostavno a ne? Torej Johanson in morda tudi kdo drug, kako to uspeva vam?! Dajte kakšen nasvet
Kar zadeva ogljikove hidrati sem pazljiva- polnozrnati izdelki, izdelki z visoko vsebnostjo vlaknin, kruh najraje spečem doma ( kdaj je to pirina moka, kdaj ržena), belo žemljico sem si že pred obdobjem hujšanja kupila izredno redko. Težava je v tem Johanson- vsi vemo tudi oh telo potrebuje. Torej popolnoma oziroma tudi v preveliki meri se jim ne moreš odpovedati. Od kod potem črpaš energijo, ki jo potrebuješ dnevno za vse svoje aktivnosti? Službene morda študijske, sama sem tudi 3- 4 x tedensko športno aktivna.Torej v kakšni obliki zaužiješ oh? Kaj meniš na temen kruh, ajdovo moko- recimo žganci tu in tam, kuskus, proso, ječmen itd?Rjavi ali divji riž, polnozrnate testenine?

Kot pravim, sama sem še pri vzdrževanju nove teže popolnoma sveža. Torej vsi tisti, ki vzdržujete svojo težo že dlje časa kakšen nasvet bo prišel še kako prav! Hvala!

Lep preostanek dneva vsem!

mimi5 lahko jaz na en del odgovorim? 🙂

Nikar se ne odrekaj nobeni hrani v celoti. Tudi čokoladi ne. Pri hujšanju gre za to, da če želiš ne samo shujšati ampak tudi ohraniti težo, da je pomembno da se hrani ne odrekaš, da nimaš nobene restriktivne diete ampak, da se naučiš jesti zdravo in seveda v količinah, ki so primerne tvoji porabi. Telo pa potrebuje vse. Tudi čokolado 🙂
Ko poješ košček se odvijejo procesi in zaželiš si še več. Da se temu vsaj malo izogneš je pomembno, da izbiraš živila z nizkim glikemičnim indeksom. To pomeni, da je dobra izbira črna čokolada in slaba izbira mlečna čokolada.
Naši možgani so pa narejeni tako, da jih mika tisto kar je prepovedano:)

Počasi počasi boš sama videla, da ti bo sladko vedno manj pasalo, da ti bo saoumevno pojesti sladico, ki pravzaprav nima odvečnega sladkorja in ti bo recimo mlečna čokolada toliko presladka, da ti ne bo več dobra. Ampak do tega bo telo prišlo počasi. Dan za dnem, mesec za mesecem. Vsako prehitevanje naredi več škode kot koristi.

Mogoče samo še to glede oh. Naše telo jih res potrebuje. Ne pozabi pa, da oh so tudi v sadju, zelenjavi…. Kruh, pašto, riž si seveda še naprej privošči v primernih količinah, potrebuješ jih pa ravno ne saj lahko oh pridobiš tudi iz drugih živil. Če vprašaš mene osebno življenja brez pašte s paradižnikom ni :)))

Meni se zdi, da o zdravi prehrani veš kar veliko zato naj te le ta ne obremeni preveč. Teorij je namreč veliko, preveč in če potem o tem preveč razmišljaš o tem kaj boš jedel poješ avtomatično preveč.
Bistvene so neke grobe smernice, ostali čas pa možgane zaposliš do te mere, da vmes malo pozabijo na hrano in lakoto….pa imaš kilo manj:)

SAVRINKA to, da je DOBRA izbira črna čokolada, ki ima večji % kakava ni čisto res.Vsaka čokolada (tudi črna) ima na deklaraciji napisano koliko kalorij vsebuje, koliko sladkorja vsebuje….tudi črna čokolada lahko vsebuje precej sladkorja, zato črna čokolada ni vedno ČRNA.
100 gr črna čokolada zna imeti tudi več kot 500 kalorij.
In ni res, da naše telo OH nujno potrebuje.Naše telo je zelo racionalno in “računalniško” vodeno.Če telo ne sprejme OH in posledično iz njih ne more konvertirati škroba v sladkor in naprej v glikogen, telo iz maščob naredi energijo ki je zanj uporabna.Na ta način uporabi rezervne maščobe. Če proces poteka tako kot mora lahko ugotovimo s testnimi lističi na urinu -ketoni v urinu.
Si že slišala za ketonsko dieto?
Npr bodibilderji uživajo zelo zelo malo OH, v resnici jih naše telo tudi dejansko potrebuje zelo malo.
Najboljša prehrana je veliko veliko zelenjave (predvem surove-če se le da) in malo mesa in zdrave maščobe.Ob tem še semena (npr lanena,sezam itd) in oreščki.Treba je pa vedeti, da so semena in oreščki zelo kaloročini, zato naj vedno velja -pokuri toliko kot zaužiješ (vendar to ne velja za OH, ker OH nam naredijo povsod polno škode.Kadar si v tednu privoščite OH vzemite zdrave OH (ajdova kaša, prosena kaša, kvinoja….) te ne vebujejo glutena in imajo nizek GI.
MIMI, jaz nisem nikoli imel zelo preveč kg in tudi ne delam na tem, da bi imel 10 kg manj kot sem visok čez 1 m.Delam na tem da imam toliko kg kot merim v višino čez 1 m (npr. 180/80).Če hočeš imeti tudi nekaj mišic potem ne moreš biti ravno zelo suh, mišice pa so pomembne da držijo telo pokonci.
Ti sama premisli kaj ti pomeni košček čokolade, ali res ne moreš brez njega.
Jaz kupim surova kakavova zrna-nepredelana in jih zaužijem nekaj na dan (ne vsak dan) ker vsebujejo nekaj koristnih snovi za telo.Čokolada pa je čisto procesirana in vsebuje (lahko) tudi zelo nezdrave maščobe.Kar nekaj proizvajalcev dodajo v njih marsikaj.
Iz surovih kakavovih zrn lahko narediš zelo zdrave sladice.Najbolj enostavna je npr. zrna zmelješ (lahko v multipraktiku) dodaš suhe slive (morda najdeš kje ekološke) dodaš kososovo moko…..dodaš še kaj kar smatraš da je dobro za tvoje telo in vse skupaj na koncu še povaljaš v surovem kakavovem prahu.Ampak takšnih “sladic” je polno, samo malo domišlije.
Hočem vam povedati dejstvo, da ne kupujte že narejenih-procesiranih živil v katerih je marsikaj kar nas zasvoji.Proizvajalci hrane in trgovci gredo z roko v roki kot farmacevti in zdravniki, ki ne marajo zdravih ljudi, saj bi ostali brez posla-več ko je bolnih, bolj si manejo roke…Proizvajalci hrane že pridobivajo podatke tudi od farmacije, kako ljudi priklenit na sebe……………..
MIMI, tako na rojstnem dnevu vsi pijejo alkohol, alkoholik ki se je “ozdravil” ga pač ne in ga ravno tako lahko žura, pleše in se veseli, tako tudi ti lahko žuraš brez tistega koščka torte. Toje samo v tvoji glavi-vse je pravzaprav v naših glavah-VSE !

O ogljikovih hidratih je na internetu napisanega veliko. Tudi o tem kaj pomeni prehrana brez ogljikovih hidratov. Mislim, da neka dodatna debata okoli tega niti ni potrebna.
Zame je dejstvo, da telo potrebuje vsa hranila v določeni količini. Lahko debatiramo o tem koliko OH potrebuje telo nikakor pa ne o tem, da je prehrana brez oh zdrava. Ni zdrava.

Glede čokolade bi pa le to. Če si jo zaželimo jo pojejmo. En košček ni še nobenemu škodil pa četudi smo s tem presegli sebi določeno število kalorij. Pa tisti dan naredimo par počepov več.
Ker hrana ni le preživetje. Že dolga stoletja ne več. Hrana je užitek. S hrano si napolnimo dušo. Hrana je umetnost. Zato uživajmo v hrani. Seveda z zdravim zavedanjem kdaj se moramo ustaviti.

Drugače povedano…seveda lahko živim brez čokolade. Ampak nočem. Preprosto zato, ker je dobra. Ne jem je vsak dan, ne pojem je kilogram, ne jem vsake…ampak jo jem in si upam trditi, da spada z določenimi omejitvami spada med zdravo prehrano.

Pisati o odvisnosti nekomu, ki poje košček čokolade in ga celo primerjati z zdravljenimi alkoholiki je pa popoln absurd. Dejmo klepetat o prehrani, izmenjat mnenja brez nepotrebnih predalčkanjev.

Naj dodam še jaz svoje mnenje.

Nekako se delno strinjam z obema. Moram pa povedati, da razumem tudi Johansona zakaj je podal primerjavo z ozdravljenimi alkoholiki.. Pri sebi opažam, da me lahko sladko zadnje čase popolnoma zasvoji. Pri drugi hrani nimam teh težav, brez težav lahko neham. Opažati sem pričela tudi, da mi nek okus dolgo niti ne ustreza, nekako se določenega okusa hitro naveličam. Pri sladkem pa je popolnoma druga zgodba. Če začnem nemorem nehati. In kot praviš Savrinka vse lepo in prav, če lahko poješ košček čokolade in ti je to dovolj.Meni nažalost ni. Jaz če vzamem le košček lahko v trenutku pojem celo.. in kar je najhuje čez dve uri si zaželim še ene in potem še kakšne tortice, pa sladoleda..Groza! Nevem kaj se dogaja! Tako se je zgodilo že nekajkrat- posledica je slabo počutje, tudi kakšen kilogram več, slaba vest. Pa tako sem se trudila ves ta čas..razmišljam da je zame res bolje, da ne vzamem niti koščka, ker vem kaj se bo potem zgodilo. Res čudno kako se telo obnaša- kot sem že omenila pred obdobjem hujšanja čokolade sploh marala nisem! Pojedla sem košček enkrat na nekaj mesecev…zdaj pa to postaja že nekakšna obsedenost.

mimi5, če te zanima, kako izgleda pri nas doma, pokukaj na forum Hujšanje na tej spletni strani. Malo sem se razpisala pod temo Zmerno in zdravo hujšanje – to je to. Napisala sem tudi, kaj jemo. Če bi jedla samo to, kar je napisal Johnson, bi bilo to zame mučenje. Hrana ti mora biti v užitek, samo najti je treba bolj zdrava živila, ki so ti všeč.

Pri nas doma so zelo popularne zelenjavne solate (karkoli se najde doma), ki jim dodamo (ali pa ne) manjšo količino polnozrnatih testenin, polnovrednega kuskusa, koščkov piščanca ali piščančjih prsi v ovitku in lahkega sira, tune, leče, ješprenja itd. Zelo se nam dopadejo tudi mehiške tortilje oz. vse, kar lahko vržemo v vok, glavno, da zelenjava ni pusta. Tudi mi imamo vrt, zato jemo zelo sezonsko. Strinjam se z zgoraj napisanim, da je pomembno, da veš, iz česa je tvoj obrok. Zato si tudi recimo pico pečemo sami doma, enako kruh (pirina moka je super nadomestek bele moke). Goveje meso tudi mi kopujemo pri kmetu dvakrat letno in damo zamrznit, odvečni paradižnik z vrta pa skuhamo, spasiramo in damo zamrznit – odlična mezga. Enako delamo tudi s sadjem. In pa domače marmelade oz. džeme – slive skuham, dodam nekaj sladkorja in vložim, to je vse. Prigrizke smo si omislili bolj zdrave in lahke, procesirano hrano ala paštete in namaze pa vrgli iz hladilnika. Kakšen off obrok enkrat na teden ni panike. Celo v beljakovinski dieti enega osebnega trenerja, ki sem jo dobila v roke, je planirano, da se en dan v tednu je čisto po želji (ampak to ne pomeni prenažiranja in polno sladkega). Tudi sladicam se nismo odpovedali, samo recepte izbiramo po pameti in spečemo eno ali dve na mesec. Pri nas so zelo popularni zavitki, pa naj je to jabolčni, v sezoni pa jabolka mirno nadomestimo s svežimi slivami ali češnjami. Vlečeno testo, lahka skuta, malo rozin, malo rjavega sladkorja, jabolka/slive/češnje in to je to. Pirino palačinko si pa jaz namažen s pol žlice javorjevega sirupa in potresem z mletimi orehi, je prav super. Včasih palačinke tudi nadevamo s skuto in nekaj rozinami in damo v pečico, noro dobro. Mleko se pa kupi 1,6 brez laktoze.

Pred dvema mesecema smo preklopili na (bolj) zdravo prehrano in shujšali brez kakršnihkoli diet, oče je recimo šel pri 172 cm z 84 kg na 76 kg, mama pri 167 cm z 66 kg na 63 kg (brez telovadbe), celo meni je uspelo pri 167 cm z 58 kg na 56,5, pa to sploh ni bil moj namen.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close