zažel(j)en
Zdravo!
Sklepam, da beseda, ki je zapisana v SSKJ, obstaja in je torej tudi pravilna.
Špela, popolno mi je jasno, da vseh besed ni v SSKJ, ker pa pravopisa nimam doma, sem pač pogledala v SSKJ. Se opravičujem, če sem te s tem prizadela.
Pod glagolom želeti sem našla tudi razlago želen ali željen. Ker tukaj ni označeno z znakom —>, ampak napisano z besedo tudi, sem 100 %, da ste dovoljeni obe možnosti in tako beseda željen (zaželjen) ni odsvetovama, res pa je, da je manj pogosto rabljena.
IZ SSkj:
želen tudi željen -ena -o: priti do želenega počitka; dobiti želeno knjigo; želene lastnosti
Kopirano iz SSKJ (ker ga imam doma, SP pa ne):
zaželen tudi zaželjen -ena -o 1. deležnik od zaželeti: najti zaželeni mir; z vznesenimi besedami zaželena sreča; prišla je zaželena svoboda; zaželeno je, da se sestanka udeležijo tudi starši 2. ki si ga kdo želi: roditi zaželenega otroka / zaželen gost; opazil je, da pri njih ni zaželen dobrodošel 3. ki se zahteva: raziskava ni dala zaželenih rezultatov; zaželena kakovost, lastnost / za sprejem na delovno mesto so zaželene petletne delovne izkušnje / izročiti kupcu zaželeno blago iskano, naročeno; sam.: zaželeno podčrtajte
> Sklepam, da beseda, ki je zapisana v SSKJ, obstaja in je torej tudi pravilna.
Malo je treba gledati tudi kvalifikatorje in upoštevati zastarelost.
V SSKJ imaš tudi primer “gledala je, kako fantje drkajo po ledu”, pa bi najbrž čudno zvenelo, če bi časopisi poročali o umetnostnem drkanju.
Da o kakšnih “flašah” sploh ne govorim (ampak pravilnost je tako vedno odvisna od tega, kakšno je besedilo, v premem govoru romana je besedišče lahko precej drugačno kot v časopisni novici ali strokovnem članku).
Kar nekaj besed pa se je spremenilo tudi z zadnim pravopisom: po novem je tako knjižno olimpijada in ne več olimpiada.
Okoli začetnega vprašanja: sam striktno uporabljam “zaželen”.
Je pa treba kaj več, da mene prizadeneš. :-)))
Dobro je pa vedeti, kaj je SSKJ in da, če je beseda v SSKJ, še ne pomeni, da je pravilna ali knjižna. Ker SSKJ razlaga pojme, ne postavlja pa normativov. Ne glede ne to, ali to veš ali ne, je pa dobro tudi poznati kvalifikatorje – “tudi” pomeni, da je tisti pojem manj rabljen ali manj pravilen. Če bi, recimo, pisalo zaželen IN zaželjen, bi še lahko trdila, da je oboje prav. Piše pa TUDI.