Najdi forum

Splash Forum Arhiv Knjižni molji in pravopis zažel(j)en

zažel(j)en

Kaj je prav? Zaželen ali zaželjen… npr. otrok?

zaželen

Zaželen.

Zdravo!

V SSKJ ni moč poiskati besedi zaželjen ali zaželen. Zapisana pe je beseda zaželenost.
Kopiram razlego:

zaželenost tudi zaželjenost -i ž (e) lastnost, značilnost zaželenega: zaželenost dejanja; zaželenost in koristnost razprave

Jaz iz tega sklepam, da sta dovoljeni obe različici.
LP

imaš pa v SP besede:

želelen
želelnik
želen
želeti

in tudi
želja
ž^eljen (poudarek na prvem zlogu, na širokem e)

in
željén —> želen

kar pomeni, da je željen (in sklepam, da tudi zaželjen) ODSVETOVANO

Ja, sploh pa je treba vedeti, da za tvorbo deležnikov iz glagolov obstajajo pravila. Vseh besed pa res ni v SSKJ.

Deležniki so v SSKJ podgesla pri glagolih, torej je treba pogledati pri zaželeti.
In o pravilnosti besed je treba pogledati v SP2001, ne v SSKJ.

Zdravo!

Sklepam, da beseda, ki je zapisana v SSKJ, obstaja in je torej tudi pravilna.

Špela, popolno mi je jasno, da vseh besed ni v SSKJ, ker pa pravopisa nimam doma, sem pač pogledala v SSKJ. Se opravičujem, če sem te s tem prizadela.

Pod glagolom želeti sem našla tudi razlago želen ali željen. Ker tukaj ni označeno z znakom —>, ampak napisano z besedo tudi, sem 100 %, da ste dovoljeni obe možnosti in tako beseda željen (zaželjen) ni odsvetovama, res pa je, da je manj pogosto rabljena.

IZ SSkj:
želen tudi željen -ena -o: priti do želenega počitka; dobiti želeno knjigo; želene lastnosti

Kopirano iz SSKJ (ker ga imam doma, SP pa ne):

zaželen tudi zaželjen -ena -o 1. deležnik od zaželeti: najti zaželeni mir; z vznesenimi besedami zaželena sreča; prišla je zaželena svoboda; zaželeno je, da se sestanka udeležijo tudi starši 2. ki si ga kdo želi: roditi zaželenega otroka / zaželen gost; opazil je, da pri njih ni zaželen dobrodošel 3. ki se zahteva: raziskava ni dala zaželenih rezultatov; zaželena kakovost, lastnost / za sprejem na delovno mesto so zaželene petletne delovne izkušnje / izročiti kupcu zaželeno blago iskano, naročeno; sam.: zaželeno podčrtajte

> Sklepam, da beseda, ki je zapisana v SSKJ, obstaja in je torej tudi pravilna.

Malo je treba gledati tudi kvalifikatorje in upoštevati zastarelost.
V SSKJ imaš tudi primer “gledala je, kako fantje drkajo po ledu”, pa bi najbrž čudno zvenelo, če bi časopisi poročali o umetnostnem drkanju.
Da o kakšnih “flašah” sploh ne govorim (ampak pravilnost je tako vedno odvisna od tega, kakšno je besedilo, v premem govoru romana je besedišče lahko precej drugačno kot v časopisni novici ali strokovnem članku).
Kar nekaj besed pa se je spremenilo tudi z zadnim pravopisom: po novem je tako knjižno olimpijada in ne več olimpiada.

Okoli začetnega vprašanja: sam striktno uporabljam “zaželen”.

Je pa treba kaj več, da mene prizadeneš. :-)))

Dobro je pa vedeti, kaj je SSKJ in da, če je beseda v SSKJ, še ne pomeni, da je pravilna ali knjižna. Ker SSKJ razlaga pojme, ne postavlja pa normativov. Ne glede ne to, ali to veš ali ne, je pa dobro tudi poznati kvalifikatorje – “tudi” pomeni, da je tisti pojem manj rabljen ali manj pravilen. Če bi, recimo, pisalo zaželen IN zaželjen, bi še lahko trdila, da je oboje prav. Piše pa TUDI.

SSKJ in SP se med seboj razlikujeta po namenu, še bolj pa po letnici izdaje.

New Report

Close