Najdi forum

Splash Forum Arhiv Računovodstvo Zavrnitev računa – pomoč

Zavrnitev računa – pomoč

Včeraj sem prejela računa za opravljeno storitev iz pred dveh let, ki je bila plačana na roko brez računa. Sedaj mi je ta s.p. poslal uraden račun za plačilo, češ da sem mu toliko še dolžna.

Rada bi zavrnila račun, pa ne vem kaj naj napišem.
Naj povem, da ni nobenega “dokaza”, da je bila storitev res opravljena, nikjer nisem nič podpisala. Ali naj torej napišem, da so račun poslali napačni osebi, ali naj napišem, da sem mu že plačala na roko pred leti?

Kako se uradno zavrača račun, računovodkinje na pomič????

jaz bi tega s.p. ja najprej poklicala, kaj se sploh gre.
v vsakem primeru pa bi uradno zavrnila račun s priporočeno pošto. če tega ne narediš, te lahko terja na sodišču in sodišče potem, ko rok za pritožbo poteče, nič več ne zanima, ali je bil račun upravičen, ali ne.

Če napišeš, da si mu plačala na roko priznavaš, da je bila storitev opravljena in priznavaš krivdo ker na roko logično ne smeš plačevat.

Pokliči ga, da boš vedela sploh kaj se dogaja ali če gre mogoče za pomoto.

Kot so ti že svetovale, ga pokliči in vprašaj, kaj se gre.

Vedeti pa moraš, da je čas za izstavitev računa za storitev, ki jo je opravil pred dvema letoma, že zdavnaj prekoračen.

Sicer pa, jaz bi mu račun pismeno zavrnila z razlago, da pri njem nimaš odprtih nobenih dolgov in zato prejeti račun zavračaš.

Pri datiranju računov za dve leti nazaj, davčni zavezanec krši Zakon o davku na dodano vrednost, Slovenske računovodske standarde (SRS 21- knjigovodske listine in SRS 39, ki velja za samostojne podjetnike), Zakon o gospodarskih družbah in Zakon o varstvu potrošnikov, ki med drugim tudi določa, da je za prodano blago oziroma opravljeno storitev potrebno izdati račun.

Morda pa ti tale s.p. v bistvu nič noče ter je le legaliziral prihodke izpred dveh let. V tem primeru ti je poleg računa dolžan še blagajniški prejemek, če ni slučajno že na računu navedeno, da je račun plačan.

Obvezno ga pokliči IN uradno zavrni račun kot so ti svetovali, ker drugače se ti lahko obeta tožba in obresti (čeprav ni verjetno zaradi datuma izstavitve računa, vendar pri nas nikoli ne veš).

lpM

Račun verjetno ni iz leta 2006. Verjetno ima današnji datum samo datum opravljene storitve je iz 2006. S.p. je samo v prekršku, ki pa verjetno ni kazniv, da vam ne bi mogel izstaviti računa. DDV bo odvedel v tem mesecu.
Najbolje bo, da opkličete in vprašate, kaj je zdaj to zaen vrag.
lp

preden znoriš prevri če je izstavljen račun za še potrebno plačilo, ali zgolj potrdilo d asi plačala. pa pol pa jih pokliči in se pozanimaj če je rpišlo do pomote. in še slednje, če ni bilo nikjer nič napisano, najbrž tudi nisi nič podpisovala ali kaj druga pisala, glede na to d asi plačala na roko, pol tudi težko dokaže da je sploh kaj delal, kot tudi ti nimaš dokaza da si plačala.

141. člen

(hujši davčni prekrški)

(1) Z globo od 2.000 do 125.000 eurov se kaznuje za prekršek pravna oseba, samostojni podjetnik posameznik ali posameznik, ki samostojno opravlja dejavnost, če:
5. ne zagotovi, da je izdan račun (81. člen);

Tako je to.

141. člen

(hujši davčni prekrški)

(1) Z globo od 2.000 do 125.000 eurov se kaznuje za prekršek pravna oseba, samostojni podjetnik posameznik ali posameznik, ki samostojno opravlja dejavnost, če:
5. ne zagotovi, da je izdan račun (81. člen);

Tako je to.[/quote]

pod pogojem, da je zavezanec za DDV. kar pa ni nujno

Buhved koliko računov bi bilo izdanih, če neizdajanje računov ne bi bilo sankcionirano, in to ne glede na to, ali si zavezanec za DDV ali ne.

Buhved koliko računov bi bilo izdanih, če neizdajanje računov ne bi bilo sankcionirano, in to ne glede na to, ali si zavezanec za DDV ali ne.[/quote]

že že… ampak to, kar ti citiraš, velja samo za dz

Že že, ampak neizdajanje računov se sankcionira tudi po določbah iz nekaterih drugih predpisov – recimo 78. člen Zakon o varstvu potrošnikov, ki velja tako za davčne zavezance za DDV kot za tistek, ki to niso…

Pa zakaj misliš, da dobiš račun pri kozmetičarki?

eh..
samo pravim, da velja člen, ki ga ti navajaš, samo za davčne zavezance za DDV.

če pa s.p., ki ni davčni zavezanec za DDV, ne izda računa, gre pa najmanj za utajo davka na dohodek, kar se pa seveda tudi sankcionira, ampak ne po tem členu.

Pojnt je bil v tem, da predpisi sankcionirajo neizdajanje računov. Ker država očitno ne verjame v 100% poštenost pri plačevanju davkov, ustrezne varovalke, ki naj bi preprečevale takšno početje, najdemo v različnih predpisih. Nekaj predpisov, po katerih te lahko udari po žepu, če pozabiš izdati račun, sem navedla že v enem izmed zgornjih postov.
Pa ne gre samo za davke, zato sem izpostavila še Zakon o varstvu potrošnikov, ki se pa sankcionira točno po tistem členu po katerem praviš, da se ne.

Se že veselim tvoje replike.

jaz bi mu priporočeno vrnila račun in napisala, da želim pojasnilo na osnovi česa, katerega naročila in kje je to zabeleženo mi izstavlja račun. brez naročila ni računa. če bi bilo tako, bi ljudje lahko kr pošiljali račune okrog, ubogi ljudje bi se pa branili z vsemi štirimi 🙂

jaz bi mu poslala s povratnico kot je napisala alexandra.

Imam podobno situacijo s transportnim podjetjem s katerim že več let poslujem brez odlično. Danes pa so mi poslali račun za skladiščenje, ki naj bi bilo opravljeno 19.12.2007. Nikjer ni navedeno koliko časa naj bi se skladiščilo (enote). Jaz sem prepričan, da sem vse pakete prevzel takoj in tudi tega, ki ga navajajo.

Zdaj pa me zanima ali je sploh zakonito izstavljati račun za storitev, ki naj bi bila opravljena pred dvema letoma?

Kolikor sem prebral jim moram priporočeno s povratnico zavrniti račun in zahtevati obrazložitev.

Na kateri zakon se lahko oprem, da so oni v prekršku?

Na dobavnici bi morali imeti podpis kdaj ste robo prevzeli- potem lahko vidite upravičenost obračuna. Naj vam pa oni z dokumenti dokažejo, kje so sedaj to našli.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close