Zavrnila bom ‘obvezno’ testiranje v službi – kaj sledi?
Torej, po tehtem razmisleku sem se odločilla, da bom zavrnila to kao obvezno testiranje v službi.
Za službo mi ni zelo mar. Plača je podpovprečna, delo ob petkih in svetkih.
Torej, pričakujem odpoved delovnega razmerja … – katerega razloga?
Naj še dodam, da mi je delodajalec pisno (mail) odredil tedensko testiranje. Ne vem pa, če je kaj spremenil Izjavo o varnosti in oceno tveganja. Zelo vejetno jo je.
Ponavljam, za službo mi ni mar, dobim lahko drugo. Zanima me, kateri odpovedni razlog lahko delodajalec v tem primeru navaja. In če bo ta vzdržal mojo morebitno pritožbo na sodišču?
Hvala za mnenja in nasvete.
Graaace.
takole, 12.08.2021 ob 06:32
Razlog je čisto jasen: hujša kršitev delovnih obveznosti. In ne, na sodišču pač ne boš dosegla ničesar.
Ni res. To, da delavec ne dovoli posegov v svoje lastno telo, ni nobena kršitev delovnega razmerja!
Avtorica naj si samo dobrega odvetnika najde in lahko uspe s tožbo!
Aja super lahko dobiš novo službo? Kaj pa misliš kaj bo tam? Isto, ker to bo vaš novi vsakdan za teoretike zarot.
Kar pa se tvojega vprašanja tiče, najde lahko polno razlogov zakaj te ne rabi. Je samo vprašanje kreativnosti.
Sicer pa poznam take brihte kot si ti. V moji bivši firmi so morali odpuščat zaradi padca prometa. In zanimivo, v tožbo so se spravili sami taki kalibri kot si ti. Problematični delomrzneži. Na sodišču so čisto vsi gladko spušili. Pa so o tako velikih € sanjali…
izsek iz članka
Upokojeni kirurg Eldar M. Gadžijev v odprtem pismu, objavljenem v glasilu Zdravniške zbornice, zelo kritično nagovarja kolegico Bojano Beovič, nekdanji vodjo strokovne skupine za covid in sedanjo vodjo strokovne skupine za cepoljenje.
V ozadju mora biti denar, ki pa je od kod?” “Včasih se vprašam, od kod denar za vase to, za vse ukrepe, inšpekcije, in še kaj. Kako to, da so se bolnišnice baje izvile iz rdečih številk, ob tem, da so bile vse zadolžene, v ozadju vendarle mora biti denar, ki pa je od kod?” se sprašuje Gadžijev in opiše še primer kolega zdravnika, ki izpolnjuje pogoje za upokojitev, vendar se ne želi upokojiti, ker ob plači dobi še 65 odstotkov plače covid dodatka. “Za čem vse se v tej covid zgodbi skriva denar? Se vam ne zdi, da je to vsaj v našem poklicu sramotno?” priznani kirurg sprašuje Beovićevo.
No way in hell, 12.08.2021 ob 06:36
Ni res. To, da delavec ne dovoli posegov v svoje lastno telo, ni nobena kršitev delovnega razmerja!
Avtorica naj si samo dobrega odvetnika najde in lahko uspe s tožbo!
Lahko gre v tožbo in tožbo dobi, a ko bo delodajalec dobil kazen zaradi tega, ker se eno neumno teslo noce testirati. Lahko delodajalec toži to teslo z zahtevo za vrnitev denarja.
Delodajalec se lahko celo dogovori z inšpekcijo da pride bolj pogosto .
Muha626, 12.08.2021 ob 08:24
Lahko gre v tožbo in tožbo dobi, a ko bo delodajalec dobil kazen zaradi tega, ker se eno neumno teslo noce testirati. Lahko delodajalec toži to teslo z zahtevo za vrnitev denarja.
Delodajalec se lahko celo dogovori z inšpekcijo da pride bolj pogosto .
Nima kaj tožit delodajalca, ker delodajalec samo upošteva navodila in zakonske odloke, ki jih je spisalo ministrstvo. Če bo tožila delodajalca, bo na sodišču spušila, ker bo sodišče ugotovilo, da je delodajalec samo upošteval zakonsko odredbo vlade. Naj toži državo, tu je edina verjetnost, da dobi tožbo.
hilda T, 12.08.2021 ob 08:33
Nima kaj tožit delodajalca, ker delodajalec samo upošteva navodila in zakonske odloke, ki jih je spisalo ministrstvo. Če bo tožila delodajalca, bo na sodišču spušila, ker bo sodišče ugotovilo, da je delodajalec samo upošteval zakonsko odredbo vlade. Naj toži državo, tu je edina verjetnost, da dobi tožbo.
Ni nujno, da so zakonski odloki taki, nekatere branže tega ne potrebujejo.
In odpoved je zakonita, enako kot je zakonita odpoved, če te delodajalec pošlje na obdobni zdravniški pregled in ga ti zavrneš.
Pa kaj kar nekaj bluzite in fantazirate o “posegih v telo”??? To ste samo kokoši iz JU pametne, ki ne znate drugega kot vpit o svojih pravicah in kaj vse vam pripada, delate pa dejansko bore malo.
Že sedaj obstajajo poklici, kjer so določena cepljenja obvezna. Če jih delavec ne opravi, s tem krši delovne obveznosti in to je seveda lahko podlaga za prekinitev delovenga razmerja. Ogromno poklicev, povezanih z medicino to zahteva. Samo za primer: študenti se morajo pred opravljanjem kliničnega usposabljanja (laboratorijske vaje) cepiti: LZP_-_predstavitveni_21-22_jan.pdf (uni-lj.si)
Seveda je dopisano, da “cepljenje ni pogoj za vpis”, ampak kaj ti pomaga vpis, če ne moreš končati študija brez opravljenih laboratorijskih vaj, ki pa jih ne moreš opraviti brez cepljenja? :))
In ja, kot vse kaže in kakor se premika, sploh ni tako zelo nemogoče, da se bodo delodajalci lahko odločili za ta pogoj. Če se za to odločijo, dodajo v svoje interne akte in vas s tem seznanijo – ja, necepljenje je lahko hujša kršitev delovnih obveznosti.
ne ni res, 12.08.2021 ob 08:35
Ni nujno, da so zakonski odloki taki, nekatere branže tega ne potrebujejo.
In odpoved je zakonita, enako kot je zakonita odpoved, če te delodajalec pošlje na obdobni zdravniški pregled in ga ti zavrneš.
Dvomim, da bi se branža, kjer PTC ni obvezen, prostovoljno odločala za plačilo teh testov za svoje zaposlene, ampak okej, možno. Torej mora najprej ugotoviti, ali delodajalec napotuje na testiranje po svoji volji ali to mora narediti. To je ključno.
Odpoved je zakonita, vendar jo mora delodajalec izpeljati po vseh postopkih in reglcih, pa še takrat lahko kot delavec dokazuješ, da npr. nisi nesposoben in si svoje delo vestno in marljivo opravljal, če te odpusti iz razloga nesposobnosti recimo. Če pa delodajalec samo opravlja odredbo ministrstva, in je ta odredba tudi zakonsko spisana in objavljena v uradnem listu, pa nimaš kaj tožiti delodajalca, ker ne boš uspel. Samo skeširal se boš, na koncu bo pa sodišče ugotovilo, da je delodajalec pač upošteval zakonodajo. V tem primeru greš na ustavno sodišče glede preverjanja zakonitosti.
Če pa je ministrstvo (kot v primeru šolanja na daljavo za otroke s posebnimi potrebami, pa tega takrat niso zapisali v zakonodajo) samo dalo odredbo delodajalcem, ne da bi spremenili zakonodajo, kar se tudi dogaja vsled nesposobne vlade, je pa spet tožba na sodišče, kjer tožiš državo.
Če hočete končati to koronsko nasilje in fašizem, se ne testirajte in ne cepite pod nobenim pogojem. S tem boste nehali finančno podpirati mafijo in fašiste in ko bo zmanjkalo denarja za koronske podkupnine, bo konec s koronskim nasiljem.
Samo denar poganja vso to koronsko sranje ter segregacijo. Ne se pustiti izsiljevati in če kdorkoli grozi z odpovedjo, naj da odpoved, če hoče. Več tisočim odločnim ljudem, ki se boste uprli fašizmu, ne bodo dali odpovedi, ker se jim množične odpovedi ne bodo izplačale. Enostavno zato, kot pravim, ker ne bo denarja in bodo fašisti pocrkali.
Dev.girl, 11.08.2021 ob 23:26
Torej, po tehtem razmisleku sem se odločilla, da bom zavrnila to kao obvezno testiranje v službi.
Za službo mi ni zelo mar. Plača je podpovprečna, delo ob petkih in svetkih.
Torej, pričakujem odpoved delovnega razmerja … – katerega razloga?
Naj še dodam, da mi je delodajalec pisno (mail) odredil tedensko testiranje. Ne vem pa, če je kaj spremenil Izjavo o varnosti in oceno tveganja. Zelo vejetno jo je.
Ponavljam, za službo mi ni mar, dobim lahko drugo. Zanima me, kateri odpovedni razlog lahko delodajalec v tem primeru navaja. In če bo ta vzdržal mojo morebitno pritožbo na sodišču?
Hvala za mnenja in nasvete.
Graaace.
jaz razmišljam o tožbi na podlagi zakona o diskriminaciji
delodajalčeva kazen zaradi diskriminacije je lahko do 30 tisočakov
Forum je zaprt za komentiranje.