zavitek z bučkami
Pozdravljene! Nasa baka (sestrina tascica -ker je zlata) Zagorka dela res cudovito”bucnico”,kot jo ona imenuje.Ga ni rojstnega dneva,da nas ne bi razveselila z njo.Ce kaj od hrane ostane,njena bucnica nikoli.S sestro sva jo tudi ze delali,seveda ni taka kot njena.V cem je skrivnost uspesnosti? Ker smo vsi bolj ali manj obremenjeni z zdravim nacinom prehranjevanja,smo pri maslu in smetani zelo skrti.Ona pa ne.
Za listnato testo je pravi umetnik.Buca je prava jesenska velika buca.(Ona rece,za prasice),ki jo zvecer nariba in posoli,nato obtezi in zjutraj otisne vso vodo.Izdatno jo polije s kislo smetano.V skuto da kislo in sladko smetano.Testo dobro pokaplja z raztoplenim maslom. Ko je peceno,,je testo hrustljavo,zlatorumeno ,bucnica enkratna.Najboljsa je mlacna.Naribane ozete buce shrani v zamrzovalniku,da ima na zalogi se pozimi in spomladi(kot mi sadje).Meni je to najljubse slano pecivo.
Verjetno na meji z Zagorjem tudi v Sloveniji delajo enako dobro.
Lep dan Babi
babi tocno tako bucnico sem jedla pred…….100 leti::)) v zagorju. tocneje v zaboku!! bila je top !! po tistem nisem nikoli vec jedla tako dobre! imas prav,oni ne skrtarijo s smetano,skuto,maslom…. jerjetno je to to !! lp petra
p.s. slisala sem pa za podoben recept / nas-malo manj masten :)) / ,kjer dodajo se pehtran ! utegne biti dobro!??
p1s1 se nekaj . zanima me lustrek. nekateri ga jedo z jajci /ocvetega/. kako se?
lp petra sama ga nimam v vrtu. se seje,ali kar “flanca”!?
Jaz sem jedl anaslednje: V listnato testo daš prepraženo čebulo na putru, naribaš notri svinjske buče, ki jih posoliš, daš pečt. Zelo dobro, vendar primerno jeseni, zaradi buč. Poskusi podoben recept z temi navadnimi bučkami.
Drugi recept z bučkami so pa bučkine polpete: upam da se bom spomnila pravega recepta… Naribaš bučke, posoliš, pustiš, da spustijo čim več vode. Dodaš drobtine, jajce, moko… oblikuješ polpete in jih cvreš na olju. zelo dobro, vendar poskusi dati ven čim več vode, da ne svrčijo in da se potem hitro ocvrejo, drugače se ti to ne zgodi zlepa.
Forum je zaprt za komentiranje.