Najdi forum

Splash Forum Arhiv Nepremičnine zavarovanje stanovanja

zavarovanje stanovanja

Zavarovati moram stanovanje-novo, pa me zanima, ali kdo ve, kaj rabim za zavarovanje le-tega. ali res potrebujem kakšen papir od upravitelja zgradbe-bloka, ali ne?
V bloku je več (20) stanovanj. Katere dokumente potrebujem, razen pogodbe?

Kakšna je vsota zavarovanja, če je stanovanje vredno okrog 130 000 eur?
Koliko je letno zavarovanje in katero zavarovalnico priporočate?

Upam, da ni vprašanj preveč. Pa še to, kaj je to vinkulacija? (zavarovanje moramo vinkuklirati banki)

Verjetno banka zahteva, da imate stanovanje zavarovano(hipoteka). In moraš tudi narest vinkulacijo.
Tukaj si lahko prebereš na temo vinulacija:
http://www.zav-zdruzenje.si/docs/prezentacije/VIRSEK-%20vinkulacija.ppt
in Še:
Zastava police Pomeni, da se zastavi pravica do zavarovalnine. Opravi se vinkulacija, kar pomeni, da se po sprejetju obvestila o zastavi zavarovalnica obveže, da bo zavarovalno vsoto izplačala zavarovancu le, če bo zastavni upnik to dovolil.

Glede vsote zavarovanja za tvoje stanovanja pa ne bi vedel. Jaz imam vse pri Triglavu in nimam nobenih problemov. Jaz sem plačal cca 100€ za 90.000 vredno stanovanje. Pač odvisno proti čemu vse zavaruješ.

---------------------------------------- Novi štajerski pregovor: Kjer je dim, tam je tudi radar

Skleniti moraš požarno zavarovanje, ki ga moraš vinkulirati.

To pomeni, da se banka zavaruje za odplačevanje kredita, v primeru, da pride do popolnega uničenja stanovanja in da ti ne boš imela od kje plačevati. v tem primeru je upravičenka za škodo banka (samo v primeru totalne škode!) Za delne škode (izliv vode ipd…) si upravičenka do zavarovalnine ti, kot lastnica stanovanja.
Če je stanovanje vredno 130.000,00 €, potem je to tudi zavarovalna vsota.
Za zavarovanje potrebuješ kuporodajno pogodbo in osebni dokument.
Od upravitelja bloka lahko dobiš potrdilo, da je stavba zavarovana proti požaru (tu so mišljene zunanje stene bloka in skupni prostori) – če banka zahteva….

Stanovanjsko zavarovanje pa boš sklenila zato, da boš zavarovala stanovanjske premičnine (pohištvo, stroje, stekla v oknih, osebne stvari…). Zavarovalna vsota pri stanovanjskem zavarovanju, je vrednost opreme stanovanja.

Ker sem sama delala v zavarovalništvu sem temeljito preštudirala ponudbe treh največjih slovenskih zavarovalnic in sem prišla do zaključka, da pri Adriatic Slovenici (ex. Slovenica) dobiš največ kritja za “normalno” premijo.

Zato ti priporočam, če poznaš kakšnega zastopnika te zavarovalnice, da se obrneš kar nanj. Če ne poznaš in če si iz osrednje Slovenije oz. Gorenjske, ti lahko jaz sporočim kontakt zastopnice (pa to nisem jaz – da ne bo pomote – ne delam reklame zase).

aja še to. Od upravitelja ne rabiš nobenih papirjev, vsaj jaz jih nisem.

---------------------------------------- Novi štajerski pregovor: Kjer je dim, tam je tudi radar

Joj, kaj ti eni kvasajo… lepo pokličeš agenta zavarovalnice za katero si se odločila in on bo prišel in nato je na tebi kaj vse in kako boš zavarovala svoje stanovanje, bo to le osnova ali bo vse… in od nobenega za svoje stanovanje ne potrebujes nič, kajti blok imate že zavarovan skupaj..le stanovanja posamzenikov pa ne.

Preveri se zavarovanje, ki ga imate sklenjeno preko upravnika. Pri nas je tako, da je en delez zavarovanja placan preko te police in so mi ta delez odsteli (da nisem 2x placevala). Za to potrebujes polico zavarovanja stavbe, ki ti jo posreduje upravnik.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close