Najdi forum

Splash Forum Arhiv Pravni nasveti Zastaranje izvršbe

Zastaranje izvršbe

Imam dolg iz leta 2004 – leta 2002 sem vzel kredit za dobo 5 let – plačeval sem ga dve leti (do leta 2004), nato sem izgubil službo in se poškodoval (invalid), zato kredita nisem več mogel plačevati. Ker je bil kredit zavarovan je zavarovalnica poplačala kreditodajalca in je zavarovalnica leta 2005 na sodišče podala predlog za izdajo plačilnega naloga (sodišče pa je izdalo sklep s katerim je dovolilo izdajo plačilnega naloga) – to je bilo leta 2005.

Sedaj (leto 2013) sem prejel sklep o izvršbi, na podlagi katerega so mi zablokirali račun, ker pa v vsem tem času nisem imel in še vedno nimam denarja (prejemam samo 260 EUR invalidske in 40 EUR socialne), dolga ne morem povrniti. Prav tako pa je dolg iz cca 3.700 EUR narasel na cca 8.000 EUR.

Prosim za vaše mnenje:
• Ali moram vložiti predlog za osebni stečaj, ker nimam premoženja, niti prihrankov (vrednost premoženja je manjša od obveznosti in že za več kot dva meseca zamujam z izpolnitvijo ene obveznosti, ki presega trikratnik) ali pa dolg zastara po 10 letih od nastanka, kljub izvršbi, torej leta 2014?

Hvala za odgovor.

Spoštovani!

Vse terjatve, ki so bile ugotovljene s pravnomočno sodno odločbo ali z odločbo drugega pristojnega organa ali s poravnavo pred sodiščem ali drugim pristojnim organom, zastarajo v desetih letih, tudi tiste, za katere zakon sicer določa krajši zastaralni rok. Zastaralni rok začne teči šele takrat, ko je izvršilni postopek končan (npr. ustavljen zaradi neuspešne izvršbe).
Ker je Zavarovalnica sedaj znova vložila predlog za izvršbo, se je zastaranje pretrgalo, kar pomeni, da bo zastaranje pričelo teči znova (in se zastaralni rok, ki je pretekel pred pretrganjem ne bo štel v zastaralni čas) in sicer od dne, ko bo izvršilni postopek končan.

Glede na podatke, ki ste jih navedli, je morda res najbolj smiselno vložiti predlog za osebni stečaj.

S spoštovanjem!

Odvetniška družba Koprivšek o.p., d.o.o. Ukmarjeva ulica 6, 1000 Ljubljana info@koprivsek-op.com http://www.koprivsek-op.com Zaradi omejene seznanjenosti z vsemi pravno relevantnimi dejstvi in drugimi pomembnimi okoliščinami v konkretni zadevi so odgovori na zastavljena vprašanja zgolj informativne narave in predstavljajo pomoč v obliki dostopa do splošnih informacij v zvezi s posameznim pravnim vprašanjem. Za konkretnejši odgovor je potreben oseben posvet in vpogled v dokumentacijo v odvetniški pisarni.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close