Najdi forum

Ali je pri večurnem delu zaslon namiznega računalnika manj škodljiv za oči, kot zaslon prenosnika ali pa je kvaliteten prenosnik lahko enako primeren za večurno delo?

lp

_—–____—…;..

Isti šmorn.
Pomembno je, da je nastavljena prava ločljivost. Da niso znaki (črke) na zaslonu zamegljeni.

Čemu potem večina ljudi, ki imajo prenosnik doma še vedno raje uporablja namizni računalnik?

lp

Mogoče zaradi miške, če je že nimaš pri prenosniku…..

Se pravi, da je tudi prenosnik enako primeren za daljše delo kot namizni računalnik?

lp

Ja in ne.

Prenosni računalnik je načeloma namenjen prenašanju sem in tja, ter
za kratkotrajnejše delo z njim.
Če pa misliš delati nekaj ur z njim – reciva vsak dan cca 4 ure, ti pa
priporočam nakup zunanjega monitorja, moj razlog je načeloma samo
en:

– v prenosnikov monitor gledam navzdol- tako da mi mora sodelavka občasno
nežno masirati vrat, da lahko pogledam naravnost
– imam dodaten monitor, v katerega gledam naravnost, ali malce navzgor,
pa še večji je lahko – npr. 22″, pa še sodelavki (66 let) se ni treba
truditi, da mi vrat zmasira.

(\__/) Copy and paste bunny (='.'=) to help him gain (")_(") world domination

Mene je zmotilo predvsem to, da so me po nekajurnem delu z prenosnikom začele peči oči, medtem ko pri samostojnem monitorju tega ni bilo nikoli.

Priporočaš 22″?

hvala in lp

Priporočaš 22″?

Ja vsaj 22″, saj so danes cene že zelo nizke, je pa zadeva očem
bolj prijazna.

lahko delam tudi po 8 ur, pa ni problema, seveda moraš vsake toliko časa
pogledati stran od monitorja, da ohranjaš vid in skrbiš za svoje zdravje.

(\__/) Copy and paste bunny (='.'=) to help him gain (")_(") world domination

Prenosniki niso primerni za večurno delo. Pri delu srečujem različne modele, le redki imajo sliko primerljivo s kakovostnim namiznim zaslonom. Danes se zaradi sorazmerno visokih cen redko kdo odloči za nakup kakovostnega prenosnika, ki NI poceni, še zlasti ne v primerjavi s ceno namiznega.
Če k temu dodamo še ergonomske vidike, je namizni spet v prednosti. Vem, nekateri boste predlagali nakup dodatnega zaslona, dodatne usb tipkovnice, pa miške, pa dodatnega hladilnika. Vse to pa pomeni dodatno kablovje in še več šare na delovnem mestu. Če boste vse to prinesli v dnevno sobo ali na teraso, bo prav smešno zgledalo. Poleg tega tam niti miza niti stol verjetno ne bosta ustrezala ergonomskim zahtevam.
Tistim, ki imajo malo prostora, so danes na voljo tudi mali namizni računalniki, malo večji od knjige z zunanjim napajalnikom.
Še to: poznam marsikoga, ki je velik prenosnik kmalu zamenjal za čim manjšega. Tak je res laže prenosljiv, ima manj dodatne šare, zahteva manj prostora na mizi itd. Seveda je tudi to res, da je namenjen kratkotrajni rabi – je pa prenosnik v pravem pomenu besede, saj gre v vsako torbico ali kovček.

usmerjevalnik netgear

Za resno delo s prenosnikom vsekakor priporočam t.i. docking station na katerega enostavno priklopiš zunanji monitor, tipkovnico, miško itd. Tja tudi enostavno prikljapljaš oz. odklapljaš prenosnik.

Pri meni je bil eden od pomembnejših kriterijev velikost in ločljivost zaslona prenosnika – izbral sem velikost 15” in ločljivost 1920 x 1200. Mislim, da je višja resolucija eden od pomembnejših prispevkov k produktivnosti dela z računalnikom.

Zunanji monitor je 26” – monitor se splača kupiti za več let in vanj investirati relativno več denarja kot v računalnik, ki hitrejhe zastari.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close