ZASKORJENA – pesniška zbirka
Lep pozdrav vsem,
zgodilo se je, čeprav ni bilo tako načrtovano, da sta v istem mesecu in skoraj druga za drugo izšli kar dve moji knjigi. Druga je pesniška zbirka, ki se je ‘kuhala’ kar dvajset let, finalno pražila pa še skoraj vse minulo leto. Zbirka je splet večinoma ljubezenskih in izpovednih pesmi, sama pravim, da je blizu našim srcem in denarnicam. 🙂 Spremno besedo je napisala dr. Helga Glušič, naj se ji tu še enkrat iskreno zahvalim, prebrala je namreč skoraj celotni moj pesniški opus (izbor), in tu se število pesmi bliža tisočici (ali jo presega, nisem štela :). Za izvirno naslovnico je poskrbel Gregor Grešak iz ZRU-ja, kjer je zbirka tudi izšla.
Več na mojem blogu:
http://sl.netlog.com/Tristanina/blog/blogid=338851#blog
Upam, da vsaj komu od vas leži tudi poezija. Ni neka strašna kunšt, nič bat. 🙂 Res pa – za razliko od Treh razlogov – ni namenjena najširšemu krogu bralcev.
Tudi tu bom zelo vesela vsake kritike, mnenja …
Kerstin
Prebral sem Zaskorjeno. Že sama naslovnica -platanino lubje, ki je mestoma olupljeno- nas vabi v svet pod lubjem, v svet nesprenevedavosti. Osupnila me je lepota pesniške govorice. Besedje je razkošno. Stkane so žive pokrajine razviharjene notranjosti. Doslej nisem vedel, da imajo besede v svojem drobovju ogledalo za vsak najmanjši čustveni vzgib. Verjamem, da bo zaskorjena omrežila še veliko iščočih src.
Kdo nadzoruje
Doziranje
Večnosti v nas?
Počasi mi rinejo misli
Skozi razuzdanost
Čutil
Čutov
Čutnic
Kot migetalkar
Se odzivam na vse
Dražljaje
Draženja
Draži
Moja koža bo začutila
Mravljo
Ki zajame sapo
Kamen
Ki ga obrašča mah
Najmanjši premik
Tvojih obrvi
Dokler prenasičena
Od zunanjega sveta
Ne poči
Odlične pesmi, ki me niso izpustile tudi potem ko sem jih še enkrat in še enkrat prebrala. Zelo intimne. Naša Kerstin dovoli, da pogledamo pod skorjo ženski in pesnici.
Osebno so mi bile najbolj všeč tiste, ki opisujejo razmerja med moškim in žensko, ob koncu katerih ženska ponavadi ostane “odpihnjena” in “rahlo odkrušena”. Stresla me je Lepa Vida Kozmična, pretresla Trstika, dobre so pa še mnoge druge.
Za poskušnjo pa ljubezenska:
[center]Ozreš se vame
Zabrisan od časa
Nasmehneš se
Z očmi le zame
Kakor vedno
Izgine vse
Kar naju ločuje
Skalnta gora
Ponudi pot
Gozd se zruši
Dež kaplja
Midva sva[/center]
Vse pohvale tudi za oblikovanje naslovnice.