Žar – na morju- sočno meso
na morju bomo imeli raženj na plin. S seboj bom vlekla razno meso, piščanca, ostalo bom še nabavila. Ali imate punce kakšne ideje za na žar, da ne bo vedno isto. Je le 14 dni, pa 4 otroci. Kako lahko popestrim, da ne bo samo meso, pa da bi ostalo sočno, ali pa kakšne omake, otroci imajo radi piščančje zrezke na žaru v smetanovi omaki. Kako bi to naredila?
Hvala za ideje.
Navadno jaz osebno vsako meso, razen ko iz trgovine priletim in že kuham, dam v paco, ki jo naredim tako, da posolim dodam začimbe in toliko olja , da je meso namazano (začimbe : majeron, bazilika, origano, rdeča paprika, poper, …..provansalska mešanica) in še česen ali čebulo (eno ali druga, včasih tudi oboje- malce odvisno od mesa), včasih pa namažem še poleg tega tudi s senfom, da dober okus. To paco malce varieraš, da je vsakič malce drugače, to pa pripravim prejšen dan, marsikatero meso je bolj mehko, je začinjeno ).
Kakšno meso, otroci in večkrat žar, predvsem uporabi fantazijo, enkrat kotlete, drugič hrenovke, prekajene pečenice od Mesa Kamnik (so ful ful dobre in ne smejo pri nas manjkat na pikniku, dobiš jih pa najlažje pri sosedu), pečenice za na žar, nabodala(naredi sama, henovke, slanina, meso, paprika), čevapčiče, zrezke, polže(pečenica zvita v polža in začinena s papriko),……pa seveda razno zelenjavo, če jo imajo otroci radi, zraven še kakšno solato, riževo, krompirjevo, makaronovo (+zelenjava, kisle kumare, sir, kis, sol, poper, olje ali majonezo)…..
Zrezke v smetanovi omaki npr. na maščobi prepraži čebulo, dodaj zrezke, popraj, soli, origano, rdeča paprika, zalij z malo vina in smetano in tenstaj še nekaj minut. (pri nas dodam še koruzo, grah in korenje—-malček čisto nor na to zelenjavo), če imajo otroci radi daj še malo curry.ja, zgosti po želji z malo moke, ki jo primešaš v malce vode).
Omake kako vem imajo otroci najraje ketchup drugače pa jih ne jejo preveč, saj te, ki jih jaz poznam.
En predlog nekakšen taziki po moje : naribamo kumaro ali kisle kumare in dodamo majonezo, kislo smetano, solimo popramo in dodamo po potrebi še malce kisa in še na drobno narezan česen. (če ga imate radi).
ena omaka je pa isto tej le brez česna in obvezno kisle kumare zato pa dodaš še čebulo in sardine.
Lp upam, da ti je to vsaj malce v pomoč
Da ne bo vedno isto, izberi vedno drugačno meso: piščančja bedrca, piščančje peruti, file, puran (meso z beder, file, peruti), svinjina (kriminatli, vratovina, rebrca…), jetrca (telečja so na žaru odlična), čevapčiči, pleskavice, kobase in klobasice, hrenovke takšne in drugačne; potem pa še cel kupa zelenjave, ki jo lahko popečeš na žaru (malancani, bučke, paprika….), aja, pa da ne pozabim na ribe (razne – velika in majhne, bele in plave, cele ali zgolj fileje), pa raki (mljask), ali pa lignji. Skratka idej je toliko, da lahko vsak dan jeste drugo hrano.
Da bo meso ostalo sočno, je pomembno, da je na hitro zapečeno, potem pa po potrebi, pač glede na debelino, počasi pečeno do konca. Ne priporočam debelih kosov (kot na primer cela piščančja bedra, zelo debeli kriminatli…) – v takšnih primerih raje meso razkosaj na manjše kose.
Piščančji zrezki v smetanovi omaki: jaz bi jih pripravil tako, da bi zrezke na hitro in na zelo vročem žaru popekel, posebej bi pa v ponvi povrel malo suhega belega vina (povrel, da alkohol izhlapi, ostane le aroma), na to bi zlil sladko smetano in vanjo vrgel zrezke. Vse skupaj naj par minut vre, da se zgosti. Če imaš zaradi otrok pomisleke glede vina, ga pač izpusti, bo vseeno dobro. Če pa v omako vržeš še kakšno dišavnico, ali pa pred smetano najprej podušiš nekaj zelenjave (na kocke narezane bučke, malanacane, papriko, tudi paradižnik), in dodaš še kakšno dišavnico (baziliko, rožmarin, timijan), bo vse skupaj še boljše.
Pa lep dopust!
Hojla!
Če ne želiš vseh 14 dni jesti mesa in samo mesa, lahko na plinskem žaru krasno spečeš na kolobarje narezane bučke in malancane.
Zelo okusni so tudi šampinjoni. Jih samo opereš, batke odtrgaš in daš na ploščo. Malo pokapaš z oljem in jih lepo zapečeš. Ko so že skoraj pečeni lahko daš v vsak klobuček malo sira, ali pa jih predhodno nadevaš z sesekljanim česnom in peteršiljem. Prima! Kot priloga ali pa kar tako.
Zelo dobri so tudi s sirom in šunko napolnjenji lignji.
Mladi krompir se pa itak prima speče!
Želim ti ( in tudi vsem ostalim) kar se da lep dopust!
Forum je zaprt za komentiranje.