Najdi forum

Splash Forum Arhiv Pravni nasveti Zapuščninska Razprava

Zapuščninska Razprava

Pozdravljeni, v kratkem imam zapuščinsko razpravo in imam par vprašanj.

Pred tremi meseci nama (živim s sestro) je umrla babica, tako sva ostala čisto sama, saj nimava ne staršev in tudi ne starih staršev.

Čez približno 3 tedne imava zapuščninsko razpravo, ta me malce skrbi, če ne drugega že zaradi stroškov. Na pokojno babico je bilo vse pisano, parcela, hiša in še 2 njivi.Zraven moram na sodišče prinest vsa dokazila, ter tudi ocenjena zemljišča,stavbe…. Zanima me ali lahko sam napišem vrednost, ali more biti cenilec da mi izračuna. A kar pa me najblj skrbi je seveda sodniška taksa. Midva s sestro sva direktna dediča, saj najina babica je imela enega otroka (najiega očeta), a ta je žal že 17 let pokojen. Zanima me, ali obstaja kakšna zgornja meja, pri plačilu sodne takse. Saj če se vse skupaj oceni na vrednost 500.000e bi tako mogel plačati 10.000e. Vem da bi vsak mogel plačat polovico, a kaj ko še sestro vzdržujem, ker je brez službe. Hvala za odgovore.

Spoštovani!

Na zapuščinski razpravi sami podate približno oceno dedne mase in se na podlagi te ocene določi višina sodne takse – predlagamo, da ne pretiravate z vrednostjo (recite npr. med 100.000,00 in 150.000,00 EUR). Sodišče bo odločilo, da sicer sodno takso plačata vsak do ½ , ni pa pomembno, kdo bo dejanski plačnik – lahko pa na zapuščinski obravnavi sodišče zaprosite za obročno odplačilo sodne takse.

Lep pozdrav!

Odvetniška družba Koprivšek o.p., d.o.o. Ukmarjeva ulica 6, 1000 Ljubljana info@koprivsek-op.com http://www.koprivsek-op.com Zaradi omejene seznanjenosti z vsemi pravno relevantnimi dejstvi in drugimi pomembnimi okoliščinami v konkretni zadevi so odgovori na zastavljena vprašanja zgolj informativne narave in predstavljajo pomoč v obliki dostopa do splošnih informacij v zvezi s posameznim pravnim vprašanjem. Za konkretnejši odgovor je potreben oseben posvet in vpogled v dokumentacijo v odvetniški pisarni.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close