zapuščinska razprava in nujni delež
Pozdravljeni!
Pišem vam v očetovem imenu, saj on “ni za računalnik in moderne stvari”.
Pred 13mi meseci je umrl očetov oče (moj stari oče) in v novembru bo zapuščinska razprava. Na razpravo sta vabljena moj oče in njegova sestra. Stare mame ni več, tako da sta dediča le ona dva. Za pokojnega je skrbel oče in mi, in to preko 30 let. Plačevali smo 90% vseh njegovih stroškov, za kar imamo tudi dokazila.Teta, očetova sestra in hči pokojnega že več kot 20 let živi v Grčiji. Tam si je ustvarila tudi družino in v Slovenijo prihajala le 1x na leto, na obisk. Za svojega očeta ni nikoli skrbela. Za starim očetom je ostalo stanovanje in manj kot 500 eur denarja. Oproke ni. Sedaj, ko se bliža razprava, je teta povedala, da nje ne bo in bo poslala zastopnika. Zahtevala naj bi 40% delež. To se mojemu očetu in meni zdi veliko preveč, saj ni zanj popolnoma nič skrbela.
Zanima me, koliko je pravzaprav pripada? In, če lahko mi z vsemi odrezki položnic, pričami in ostalimi dokazili, dosežemo, da ona ne dobi teh 40%, vendar le tisti minimalni delež, ki ji pripada?
Spoštovani!
Glede na dejstvo, da ni oporoke, je po vašem očetu nastopilo dedovanje po zakonu, po katerem so dediči vsi trije otroci pokojnega,ki dedujejo po enakih delih.Glede na dejstvo, da ste za pokojnega starega očeta skrbeli in imate za to tudi listinsko dokumentacijo/dokazila, predlagamo, da le-to v kopiji predložite na zapuščinski obravnavi in prijavite terjatev v zapuščini v višini stroškov oskrbe za pokojnega starega očeta). V kolikor preostala dediča tega dejstva ne bi priznala, bo sodišče tistega izmed dedičev, katerih navedbe so manj verjetne, napotilo na pravdo – takrat pa si nemudoma poiščite pomoč pri izbranem odvetniku, saj je postopek strokovno zahteven, roki pa razmeroma kratki. Tudi sicer prisotnost odvetnika na sami zapuščinski obravnavi ni odveč, saj bi lahko pripomogla k temu, da bi na sodišču dosegli ustrezen dedni dogovor v smislu varovanja vaših pravic.
Lep pozdrav!
Pozdravljeni,
prosim za nasvet, kako naj očuvam zapuščino očeta, ki je umrl brez oporoke, da ne bi nepremičnina (majhna hiša z majhnim gozdom), ki naj jo na zapuščinski razpravi prevzame v celoti njegova žena t.j. moja mama, da ne bo prišla v tuje roke ?
Vse je napisano na očeta, čeprav sta z ženo-mojo mamo vse skupaj enakovredno ustvarila. Tri hčere smo
v osnovnem preskrbljene, na željo očeta pa naj bi hišo podedovala v končni fazi najmlajša. Glede tega nimam zahtev. Zanima me, ali naj na obravnavi izrazim naslednje:
” Zahtevam zakoniti delež od nepremičnin v zapuščini očeta v primeru, da se te odtujijo od zakonitih dedičev (prepusti za vzdrževanje oslabele mame oz. proda tujemu kupcu)”.
Rada bi obdržala nepremičnine v naši rodbini.
LP Dragica
Spoštovani,
navedenega ni mogoče storiti. Odpoved dediščini ne more biti delna in ne pogojna.
S spoštovanjem!
Forum je zaprt za komentiranje.